Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Στους δρόμους ξανά οι Τούρκοι – Εκτακτη συνεδρίαση του κόμματος Ερντογάν

 
Για 12η ημέρα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας.
Η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συνεδριάζει αυτή την ώρα με αντικείμενο και τις διαδηλώσεις.
 
Από το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης με επίκεντρο την πλατεία Ταξίμ, ενώ για αύριο Κυριακή οι διαδηλωτές έχουν κάνει έκκληση για μεγάλη συγκέντρωση στο Ταξίμ.
 
Την ίδια ώρα όμως, ο δήμαρχος της Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ έχει καλέσει τους πολίτες για «μεγάλη υποδοχή» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωτεύουσα. Από χτες το πρωί που επέστρεψε από την τριήμερη περιοδεία του στο εξωτερικό, ο Ερντογάν παραμένει στην Κωνσταντινούπολη.
 
Οι διαδηλώσεις  είναι σημαντικό αντικείμενο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Από χτες όμως δημοσιεύονται δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι το κυβερνών κόμμα ενδέχεται να αποφασίσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται κανονικά να πραγματοποιηθούν το 2015.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτικές εκλογές μπορεί να γίνουν το Μάρτιο του 2014, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραμένει ανυποχώρητος απέναντι στις διαμαρτυρίες. Ωστόσο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμάς έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών, με ατζέντα τα αιτήματα των τελευταίων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν εδώ και δώδεκα μέρες να επιχειρούν εναντίον των διαδηλωτών κάνοντας χρήση βίας και δακρυγόνων, προκαλώντας τη δριμεία κριτική από τη Δύση.
 
οι εθνικιστές ζητούν εκλογές
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέγοντας ότι «απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί είπε πως «καθώς η Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πολύ σοβαρή πόλωση εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων, η στάση του πρωθυπουργού κλιμακώνει την κρίση. Για το λόγο αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος του πρωθυπουργού. Απαιτείται ανανέωση της εξουσίας».
Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα από πλευράς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για «τρεις κάλπες» και σημείωσε, «ας ορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χρόνο».
 
Οι «τρεις κάλπες» είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή των δημοτικών και των προεδρικών εκλογών, καθώς και του δημοψηφίσματος για το νέο σύνταγμα. Οι δημοτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2014 και οι προεδρικές τον Αύγουστο.
Σε περίπτωση που προκριθεί η περίπτωση των τριών εκλογών, η Τουρκία θα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνει λόγος για σύνταξη και ψήφιση νέου συντάγματος. Οπότε οι τρεις κάλπες θα αφορούν τις βουλευτικές, τις προεδρικές και τις δημοτικές εκλογές.
 
η κυβέρνηση απορρίπτει  τις πρόωρες εκλογές
Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα πως δεν υπάρχει περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, έπειτα από τις σφοδρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών.
Οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2014, οι προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 και οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 και μία αλλαγή του προγράμματος αποκλείεται, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ, έπειτα από μία σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του AK.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.