Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Σμιτ: Σωστή η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ για δημοκρατικούς λόγους

Η εφημεριδα «Die Zeit» δημοσιεύει συνομιλία του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ και του πρώην Υπουργού  Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, η οποία αποτελεί τμήμα του νέου βιβλίου του Σμιτ με τίτλο «Η δική μου Ευρώπη».
Βασικό θέμα της συνέντευξης, αποτελεί η ευρωπαϊκή πολιτική της Γερμανίας. Οι δυο παλαίμαχοι πολιτικοί κατηγορούν την καγκελάριο  Άνγκελα Μέρκελ, ότι δεν έχει εξηγήσει στο λαό τις δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Μεταξύ άλλων ο  Σμιτ, αναφερόμενος στη συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, σημειώνει ότι η συναίνεσή του για αποδοχή της Ελλάδας στην ΕΕ οφείλεται στην επιμονή του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκαρ ντ΄Εσταίν. «Εγώ δεν θεωρούσα ότι η Ελλάδα ήταν αρκετά ώριμη ώστε να γίνει δεκτή στην κοινή αγορά, αλλά ο Ζισκάρ έλεγε: Τώρα μόλις βγήκαν από τη δικτατορία, όπως οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, τώρα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, ώστε να εισέλθουν στην ΕΕ. Αυτή η άποψη ακόμη και σήμερα έχει νόημα για εμένα».
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα επισημαίνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και τονίζει ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αναλάβει κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατηγορώντας παράλληλα την .Μέρκελ ότι ζητά από τις χώρες του Νότου να διορθώσουν την αγορά εργασίας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης χωρίς να υπάρχει κοινό σχέδιο.
Από την πλευρά του ο Γιόσκα Φίσερ αναφέρεται στο παράδοξο της συνταγής εξόδου της Ελλάδας από την κρίση. «Οσο περισσότερο οι Έλληνες παίρνουν μέσα λιτότητας, τόσο περισσότερο συρρικνώνεται η οικονομία και κατ΄ επέκταση μεγαλώνει το χρέος. Ο διακανονισμός των παλαιών χρεών είναι ένα πρόβλημα που αποφεύγουμε συνεχώς να επιλύσουμε και ο λόγος είναι προφανής: επειδή αυτό θα σήμαινε κόστος για μας. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια προοπτική κοινής ανάληψης χρέους, πείτε το ευρωομόλογο ή όπως θέλετε. Χωρίς κοινή ανάληψη χρέους δεν προχωράει».
Από εδώ το φέρνουν ..από εκεί το φέρνουν...το ευρωομόλογο θα σε λίγο θα είναι πραγματικότητα. Θα θυμηθεί κανείς ποιος ήταν ο πρώτος και θερμότερος υποστηρικτής του; Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος από τη πρώτη στιγμή πάλεψε για την καθιέρωση του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.