Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Δήλωση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Α. Παπανδρέου σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Δήλωση σχετικά με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
"Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, χαιρετίζω το θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ της ομάδας των 5+1 (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) και του Ιράν, στο οποίο συνέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο το πυρηνικό προγράμμα του Ιράν.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτή η κρίσιμη συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, ανοίγει το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη και συνολική λύση. Η επιτυχής υλοποίηση αυτής της πρώτης συμφωνίας και η επίτευξη μιας συνολικής λύσης θα μπορέσουν να απαντήσουν και στους προβληματισμούς που εκφράζουν κάποιες χώρες της περιοχής.
Κατά συνέπεια, είναι θέμα ζωτικής σημασίας, όπως προβλέπει το κοινό σχέδιο δράσης, να προχωρήσουν τα πρώτα αμοιβαία μέτρα που συμφωνηθηκαν από τις δυο πλευρές, μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Μιά συνολική συμφωνία για το πυρηνικό προγράμμα του Ιράν, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την εκ νέου ενεργοποίηση της ιστορικής προσπάθειας που έχει κάνει το Κίνημα μας, η Σοσιαλιστική Διεθνής, για τον αφοπλισμό και για έναν πλανήτη χωρίς πυρηνικά όπλα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.