Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Όταν ο Σαρκοζί έβριζε τον Παπανδρέου ...Το παρασκήνιο μιας άθλιας Συνόδου...

Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, περιγράφει το δραματικό παρασκήνιο της Συνόδου του G20 το Νοέμβριο του 2011 στο βιβλίο του «El Dilema», αποσπάσματα του οποίου εξασφάλισε το Reuters πριν από την έκδοση.
Αποκαλύπτει την αχαρακτήριστη για αρχηγό κράτους φραστική επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου από τον Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου o Σαρκοζί, σε έξαλλη κατάσταση, πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπαθώντας να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, ενώ φώναζε προς τον Παπανδρέου ύβρεις ανάρμοστες προς ένα πρωθυπουργό.

Ο Θαπατέρο μάλιστα περιγράφει λεπτομερώς πώς η Γερμανίδα καγκελάριος του έστησε… ενέδρα. «Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία εισαγωγή έθεσε την πρόταση για την οποία εμείς δεν είχαμε απολύτως καμία ένδειξη» γράφει και συμπληρώνει: «Η Μέρκελ με ρώτησε εάν ήμουν διατεθειμενος να ζητήσω προληπτική γραμμή πίστωσης 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ ενώ επιπλέον 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν άμεση και ξεκάθαρη: «όχι».
Η Μέρκελ δέχθηκε την απάντησή του και τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες στράφηκαν στην Ιταλία ασκώντας ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.


Ο Θαπατέρο περιγράφει σκηνές πανικού μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΔΝΤ για το πώς θα αντιδρούσαν οι αγορές στο άνοιγμα εκείνης της Δευτέρας. Υπήρχε «η αίσθηση μιας συγκεκριμένης αδυναμίας από την πλευρά των δημοκρατικών κυβερνήσεων σε σχέση με τις αγορές»
Επίσης, υποστηρίζει πως η Ε.Ε. αντέδρασε πολύ αργά όταν έγινε γνωστό το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, το 2009, και πως δεν κατάφερε να συμφωνήσει στο μοναδικό μέτρο που κατά την άποψή του θα έστελνε την κρίση εις τα εξ ων συνετέθη,: τα ευρωομόλογα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται πτυχές των δραματικών στιγμών και των πιέσεων που υπέστη ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός στις Κάννες. Η συμπεριφορά του Σαρκοζί, πιο "εκφραστικού", αλλά και της Μέρκελ αποτελεί μνημείο ωμής παραβίασης των όρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που εξασφαλίζει την ισοτιμία ανάμεσα στα μέλη και τους εταίρους της Ε.Ε.
Το καταστροφικό για την ΕΕ δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί θα μείνει στην Ιστορία ως οι φέροντες την ευθύνη της κατάρρευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και η οποία διάσπαση επέλθει στο μέλλον θα εχει τις ρίζες της στις επιλογές των μοιραίων αυτών πολιτικών που δεν κατάφεραν να γίνουν ηγέτες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.