Τα λειτουργικά προβλήματα του προγράμματος Δι@υγεια, τα οποία συμπίπτουν με το χρόνο διάρκειας της σημερινής κυβέρνησης, έφεραν ποικιλία διαδικτυακών αντιδράσεων από έλληνες σκεπτόμενους πολίτες όλων των πολιτικών χώρων.
Το πρόγραμμα Δι@υγεια ήταν η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου στον τομέα της διαφάνειας και η εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, ο καλύτερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισης της μάστιγας του πελατειασμού στη χώρα μας. Με την εφαρμογή του νόμου, οι υπουργοί αλλά και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησαν, επιτέλους, να λογοδοτούν στον έλληνα πολίτη για κάθε τους πράξη.
Οι οικονομικές αυθεραισίες έπαψαν να υφίστανται, οι διοικητικές παρατυπίες προσέκρουσαν στην άρτια πληροφόρηση της κοινής γνώμης και οι κάθε λογής παρανομίες ερευνήθηκαν, υποδείχθηκαν και καταδικάστηκαν από την ίδια την ελληνική κοινωνία.
Εντούτοις, η σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν επέκτεινε το Δι@υγεια ως όφειλε, αλλά δημιούργησε εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία του και σε κάποιες περιπτώσεις το αγνόησε προκλητικά, προς εξυπηρέτηση των ημετέρων. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών που κυβερνά τον τόπο, δείχνει να μην καταλαβαίνει πως το πελατειακό κράτος αποτέλεσε τη ρίζα του προβλήματος, όπως επίσης , την κύρια αιτία παρακμής και χρεοκοπίας της χώρας μας...
Είναι οι ίδιοι που, σήμερα, εμμένουν στη συνέχιση πολιτικών που υποδαύλισαν βάναυσα τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη, συνεχίζοντας ακόμη, με την κάλυψη των διοικητικών θέσεων του κρατικού μηχανισμού, βάσει της πελατειακής μεθόδου του γνωστού 4-2-1 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει μηνύματα προς τους νέους ότι τα χτυπήματα στην πλάτη είναι σημαντικότερα από ένα πτυχίο, οι γνωριμίες και τα πολιτικά γραφεία είναι ισάξια και υπέρτερα ενός μεταπτυχιακού, οι ανθρώπινες σχέσεις με δουλικούς όρους -και όχι η γνώση και οι ατομικές ικανότητες-διασφαλίζουν τα εργασιακά προνόμια.
Δε σας κρύβω πως η πολιτική διαχείριση της διαφάνειας από τον πρωθυπουργό δε με εκπλήσσει διόλου. Άλλωστε, είναι γνωστός ο παλαιοκομματισμός που διακατέχει τον Αντώνη Σαμαρά, από την περίοδο της Πολιτικής Άνοιξης ακόμη, μέχρι τις προσλήψεις συμπατριωτών του στο μουσείο της Ακρόπολης ή σε άλλες καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού.
Από τη ΔΗΜΑΡ, θα περίμενα περισσότερα. Μία δήλωση, μία δημόσια τοποθέτηση, μία επερώτηση έστω, για τη δυσλειτουργία του θεσμού αλλά κυρίως για την προοπτική που αυτός έχει και την επέκτασή του σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου. Δυστυχώς, η εξουσία έφερε συμβιβασμούς, όχι μόνο σε θέματα διαχείρισης αλλά και ιδεών.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν έχω ιδιαίτερες απαιτήσεις. Άλλωστε, τα δύο αυτά κόμματα καταψήφισαν το Δι@υγεια όπως κάθε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έκανε τα τελευταία χρόνια η χώρα.
Λίγο πολύ, η στάση των κομμάτων που ανέφερα δε με εκπλήσσει ούτε μου προξενεί εντύπωση· σίγουρα με προβληματίζει.
Εκείνο, όμως που πραγματικά και πιότερο με θλίβει, είναι η στάση του δικού μου πολιτικού χώρου, του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που δημιούργησε το πρόγραμμα Δι@υγεια, υποστήριξε με την ψήφο του την εφαρμογή του και έκανε την επανάσταση του αυτονόητου πράξη, σήμερα, κρύβεται πίσω από τη διαφάνεια όπως ο ελέφαντας πίσω από την παπαρούνα.
Ο δε πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση προστασίας του θεσμού, δεν έχει αναφερθεί στο Δι@υγεια με θετικό τρόπο σε κανέναν πολιτικό απολογισμό και δεν το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα διαφάνειας ούτε καν στις στενές εσωκομματικές συζητήσεις με στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ίσως του αρκεί ότι το έκαναν οργανισμοί και φορείς του εξωτερικού.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει με τις πράξεις του πως θεωρεί το Δι@υγεια έναν αποτυχημένο θεσμό. Η μόνη ερμηνεία που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή, είναι ότι το πρόγραμμα Δι@υγεια δεν είναι δικό του.
Ο προοδευτικός και δημοκράτης Βενιζέλος ντρέπεται για το Δι@υγεια. Και γω ντρέπομαι για λογαριασμό του.
Πηγη www.epikairo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.