Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Πανικός στην Κύπρο- κλειστά τα ΑΤΜ

Μετά μετά την πρωτοφανή αποφαση στο Eurogroup για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και τη φορολόγηση των καταθέσεων, εκατοντάδες πολίτες στην Κύπρο κατέκλυσαν τα καταστήματα των τραπεζών, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Οι λογαριασμοί είναι στην ουσία παγωμένοι, ενώ τα ΑΤΜ δεν δίνουν μετρητά.
Πληροφορίες από τη μεγαλόνησο αναφέρουν ότι επιχειρείται να παρακρατηθεί ήδη η εφάπαξ εισφορά, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα, ώστε το πρωί της Τρίτης, που θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, να μην υπάρξει bank run.
Όσοι έπευσαν με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα μετά από εντολή της κυβέρνησης τα καταστήματα τελικά έκλεισαν.
 
 
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες , αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να κατατεθούν νομοσχέδια και να ψηφιστούν με τη μορφή του κατεπείγοντος, πριν ανοίξουν οι τράπεζες το πρωί της Τρίτης.
Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».  

Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Τι έχουν να πουν σήμερα όλοι εκείνοι που κατηγορούσαν τον Παπανδρέου ότι δεν διαπραγματεύεται, ότι απλά προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό; Γιατι τότε όλοι του έλεγαν, " καντο όπως η Κύπρος" και έφτασαν να τον αποκαλούν προδότη. Εχει πια αποδειχθεί περίτρανα ότι με τις ενέργειες του ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα και να μη ζήσουμε τέτοιες στιγμές, παρόλο που οι συνθήκες ήταν για εκείνον δυσμενέστερες αφού δεν υπήρχε τότε μηχανισμός στήριξης.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.