Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Απέρριψε το ευρωκοινοβούλιο τον προϋπολογισμό 2014 - 2020

Κοινή γραμμή των πέντε ομάδων κατά των περικοπών που εισηγείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  -Μήνυμα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας.


Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε "όχι" στην έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της ΕΕ, που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο θέμα της έγκρισης ή μη του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ 2014-2020, όπως αυτό προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (690 ψήφοι υπέρ) αποφάσισε, δια της ψήφου του, να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εγκρίνοντας το κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων ομάδων του Σώματος (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), αποφάσισε να μην δεχθεί έναν κοινοτικό προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές για την επόμενη εξαετία, υποστηρίζοντας ότι "τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ της ΕΕ αποτελούν απλώς μία πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεν αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Η Συμφωνία αυτή, που θα δεσμεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη επταετία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες ουσιώδεις προϋποθέσεις, τονίζεται στο Ψήφισμα που εγκρίθηκε.

Με το Ψήφισμα αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την πρόθεση του "να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για το ΠΔΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό, που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών επιδιώξεων".

Στο Ψήφισμα τονίζεται ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και να προικίσει την ΕΕ με τα αναγκαία μέσα για να ανακάμψει από την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη.
Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις επενδύσεις, στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη νεότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, στην εκπαίδευση και στην προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης, υπογραμμίζεται.

Στο Ψήφισμα τονίζεται ακόμη ότι "ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτείται από πραγματικά ίδιους πόρους, όπως προβλέπει η Συνθήκη" και ζητείται από το Συμβούλιο να αναλάβει πολιτική δέσμευση ότι όλες οι νομικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να καταβληθούν το 2013, θα εξοφληθούν μέχρι τα τέλη του φετινού χρόνου.

Πηγη metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.