Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Παπανδρέου: η οικογένεια μου δεν ήταν ποτε δυναστεία

Σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Columbia μίλησε σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας ο Γιώργος Παπανδρέου για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν, όπως αυτή ενός Έλληνα που συμμετείχε στην εκδήλωση ο οποίος ρώτησε τον Παπανδρέου το εξής: “Μιλήσατε για τις αλλαγές που κάνατε μετά το 2009, αλλά κάτι πολύ κακό έγινε στην Ελλάδα ίσως από το 1974 μέχρι το 2009. Εσείς ίσως να κάνατε καλή δουλειά, αλλά ως μέλος μίας “δυναστείας” γιατί δεν λέτε πρώτα ότι στην Ελλάδα τα κάναμε θάλασσα πριν το 2009, ότι συμπεριφερθήκαμε πολύ άσχημα και εκμεταλλευτήκαμε τη δημοκρατία;”
Και ο Παπανδρέου απάντησε: “Δεν θα διαφωνήσω ότι στην Ελλάδα τα κάναμε θάλασσα σε διάφορες περιόδους. Και αυτό είπα μάλιστα στην αρχή ότι υπήρχε στην Ελλάδα πολλή σπατάλη και διαφθορά – και μάλιστα κατηγορήθηκα για αυτό. Αλλά το είπα γιατί ήθελα να τα αλλάξω αυτά, όχι να τα κρύψω. Και αρχίσαμε πράγματι τις αλλαγές. Ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όλες οι δημόσιες δαπάνες στο διαδίκτυο, απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις στο δημόσιο ακόμη και ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για θέσεις ευθύνης. Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι η λιτότητα δημιούργησε πόνο που επιβράδυνε τις μεταρρυθμίσεις που κάναμε. Έχουμε λοιπόν ως χώρα τις ευθύνες μας, αλλά υπάρχουν και αλλού ευθύνες”.
Αλλά δεν άφησε αναπάντητα τα περί δυναστείας: “Θέλω να πω κάτι για τα περί δυναστείας. Οι δυναστείες συνήθως δεν εκλέγονται. Εγώ υπήρξα πάντα δημοκρατικά εκλεγμένος στη ζωή μου. Πάλεψα μάλιστα για δημοκρατικές αλλαγές στο κόμμα μου, όπως η άμεση εκλογή. Εκλέχτηκα δύο φορές έτσι. Και ξέρετε υπάρχουν οικογένειες και οικογένειες. Ο δικός μου παππούς πήγε 6 φορές εξορία και φυλακή – παραλίγο να τον εκτελέσουν κιόλας – παλεύοντας για τη δημοκρατία. Ο πατέρας μου κι αυτός δύο φορές. Επομένως, δεν ήταν ποτέ υπόθεση μιας δυναστείας, ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη δημοκρατία” , κατέληξε καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο.
Πηγη egiakoumis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.