Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Γιώργος Πεταλωτής: Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μάς αφορά όλους και πρέπει να μας ξεπεράσει

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται σε πρωτοφανείς συνθήκες, με τεράστιες απώλειες δυνάμεων, απόρροια κατ’ αρχήν των πολιτικών που εφαρμόσαμε για να μη βιώσει η χώρα τη χρεοκοπία. Κι αντί να εξηγήσουμε –όσο επιτρέπουν οι συνθήκες την όποια λογική συζήτηση και νηφαλιότητα– και να υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα των επιλογών μας δίνοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές για τη χώρα, συνεχίσαμε ενοχικά, πότε συρρικνωτικά και πότε με μικρομεγαλισμούς, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την αποξένωση και την απογοήτευση των πολιτών που μας στήριζαν.
 

Οι συνθήκες αυτές από τη μία είναι υπαρξιακά απειλητικές για ένα κόμμα σαν το δικό μας, από την άλλη όμως δημιουργούν ευκαιρίες να επινοήσουμε εκ νέου μια βιώσιμη, ρεαλιστική και λειτουργική πολιτική πρόταση. 
Γνωρίζαμε πως θα χρεωθούμε το κόστος των μέτρων, χωρίς να προλάβουμε να καρπωθούμε τα πολιτικά οφέλη των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν. Παράλληλα όμως, αντί να κρυφτούμε και να παραχωρήσουμε χώρο σε επικίνδυνες πολιτικές δυνάμεις, τολμήσαμε και δημιουργήσαμε πλήθος αφετηριών για μια σειρά αλλαγών σε κράτος και οικονομία, οι περισσότερες από τις οποίες δυστυχώς ματαιώθηκαν ή βαλτώνουν, αφού δεν μας δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος.
Θεωρώ πως το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι η έναρξη μιας τρισδιάστατης πολιτικής πορείας προς τον επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ και του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.
 
Διάσταση πρώτη: Επανατοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στη μεταρρυθμιστική Κεντροαριστερά, στη μοντέρνα έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας που επιδιώκει τη συλλογική πρόοδο, αλλά παράλληλα σέβεται, αναδεικνύει και προωθεί την ατομική αριστεία και διαφορετικότητα. Εμπέδωση της λογικής πως όλοι έχουν δικαιώματα, αλλά και ευθύνες και υποχρεώσεις. Στην πορεία αυτή χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε και τους πολίτες που προβληματίζονται, συζητούν και εργάζονται εκτός ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά. Γι’ αυτό και τονίζω πως το Συνέδριο αυτό πρέπει να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ. Να αναδείξουμε τη σημασία της Κεντροαριστεράς, όχι ως θεωρητική αναζήτηση, αλλά ως απάντηση στη συμβολή απάντησης των σύγχρονων ζητημάτων από τα πιο σύνθετα μέχρι την επιβίωση του άνεργου οικογενειάρχη. 
 
Διάσταση δεύτερη: Σαφής οριοθέτηση του στίγματος του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να γίνει σαφές πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίζει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με δεξιά ατζέντα. Και να σταματήσουμε πλέον να γινόμαστε απολογητές της ΝΔ, παίρνοντας ακόμη και σήμερα όλα τα βάρη εμείς και χαρίζοντας τη «σοβαρότητα και αποφασιστικότητα» στον Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα στηρίζει έναν εθνικό δρόμο πολιτικής, το μοναδικό που δεν οδηγεί στην άβυσσο, τον οποίο δρόμο μάτωσε για να ανοίξει. Το γεγονός πως τον ίδιο δρόμο βαδίζουν μαζί μας σήμερα και η ΝΔ, παρά τις μαγικές λύσεις των Ζαππείων, και η κάποτε «αντιμνημονιακή» ΔΗΜΑΡ, είναι θετικό. Άλλωστε, εμείς από νωρίς ζητούσαμε εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, τότε που όλοι μας την αρνούνταν. Οφείλουμε όμως να καταστήσουμε σαφείς τις διαφορές μας με τη ΝΔ, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη αυστηρότητα σε καθημερινές δεξιές πολιτικές, αλλά και επισήμανση της προσωρινότητας αυτής της σύμπραξης. 
 
 Διάσταση τρίτη: Εκπόνηση σαφούς προοδευτικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Έχει διανυθεί μεγάλο μέρος του δρόμου και έχει σημειωθεί πρόοδος. Τα ελλείμματα μειώθηκαν και ο δανεισμός της χώρας είναι εξασφαλισμένος. Και αυτά είναι επιτεύγματα κυρίως της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το κόστος όμως για τους πολίτες ήταν μεγάλο και σε πολλές περιπτώσεις άδικο. Έχουμε την εμπειρία της διαχείρισης της κρίσης. Μπορούμε και πρέπει να προβούμε άμεσα στον επανασχεδιασμό της πορείας των επόμενων ετών, σε βάση προοδευτική, μεταρρυθμιστική και δίκαιη. Με επίκεντρο την κοινωνία, όχι ομάδες εντός της.
Το Συνέδριό μας δεν αρκεί να πρέπει να μας αφορά όλους. Πρέπει και να το κερδίσει αυτό. Ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» θα προκύψει αργά ή γρήγορα. Το ΠΑΣΟΚ αξίζει να το συγγράψει και να το υπογράψει με την κοινωνία.
 
*Άρθρο του Γιώργου Πεταλωτή στην εφημερίδα «Στο Καρφί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.