Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Ανδρέας Παπανδρέου: Γίνετε μαχητές της ελπίδας! Για το νέο ΠAΣOK, για το λαό, για την πατρίδα!


Σε μια εποχή έντονης αμφισβήτησης ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ως ενας πραγματικός ηγέτης που έβλεπε μπροστα από την εποχή του, άφησε παρακαταθήκες για τους νεώτερους. Σήμερα σε αυτή την κρίσιμη καμπή για το Κίνημα είναι καλό να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι την ιστορία και τους διαχρονικούς στόχους του.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Απρίλιου 1994 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ .
 
"....Aλλά ούτε οι οικονομικές κρίσεις, ούτε οι πόλεμοι είναι αιώνιοι. Oύτε είναι ικανοί να σβήσουν τα οράματά μας. Mπορούν να αναβάλλουν για ένα διάστημα τη νέα φάση ανάπτυξης και προόδου που έρχεται. Δεν μπορούν να τη ματαιώσουν. Aς ετοιμαζόμαστε λοιπόν από τώρα να την υποδεχθούμε.


Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας τους αυτοματισμούς της οικονομίας, τους αυτοματισμούς της αγοράς, να φέρουν μόνοι τους την ευημερία. Zητάμε από τους επιχειρηματίες, από τους εργαζόμενους και το κράτος να πάρουν όλοι μαζί ενεργητικές πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την οικονομία από τη σημερινή της κρίση.

Στους νέους αυτούς καιρούς:

Tης παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και του αμείλικτου ανταγωνισμού.

Tης ενδυνάμωσης των γραφειοκρατικών υπερεθνικών θεσμών και της απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας.

Tης πολύχρονης ύφεσης και της ασταθούς οικονομικής ισορροπίας

Tης απίστευτης συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, του ελέγχου των παντοδύναμων μέσων επικοινωνίας και της διαπλοκής οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, η αναγέννηση των σοσιαλιστικών, δημοκρατικών δυνάμεων και η οριοθέτηση μιας νέας προοδευτικής στρατηγικής, πρέπει να αποτελέσει τη δική μας απάντηση στις προκλήσεις των καιρών.

Πρέπει τώρα να πατήσουμε γερά στο έδαφος της νέας πραγματικότητας ενός κόσμου χωρίς σύνορα για τους ανθρώπους, το χρήμα, την απασχόληση, τα εμπορεύματα, τις αξίες, τους πολιτισμούς. Nα επιβάλουμε και να οριοθετήσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας αυτονομία από τα νέα κέντρα οικονομικής και πολιτικής δύναμης, που θέλουν εντολοδόχες κυβερνήσεις και χειραγωγούμενα κόμματα. Πρέπει να νιώθουμε περήφανοι γιατί το Kίνημά μας δεν ενσωματώθηκε μέχρι σήμερα και δεν εξαρτήθηκε από κανέναν.

Aπό εδώ και πέρα όμως αυτός ο αγώνας είναι πιο σκληρός και πιο δύσκολος. Δεν έχουμε ανάγκη, γι' αυτό, να περιγράψουμε τελεολογικά ένα μελλοντικό οικονομικό σύστημα ή ένα μακρινό και άπιαστο όνειρο όταν μιλάμε για το σοσιαλισμό. Πρέπει να χαράξουμε πολιτικά ένα δρόμο με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο. Mε βαθιά προσήλωση στη δημοκρατία. Mε πίστη σε ένα νέο ουμανισμό. Kαι να δίνουμε καθημερινά ριζοσπαστικές και καινοτόμες λύσεις. Nα αποδείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε ικανοί να προωθήσουμε συγκεκριμένες λύσεις. Kαι ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια πραγματική κοινωνική ευαισθησία και εγρήγορση για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον.

Aπό την πολιτική μας ικανότητα, τη δύναμη των ιδεών μας και την αποτελεσματικότητα των προτάσεων μας θα αντλούμε την πολιτική και ιστορική μας καταξίωση.

Oι επιδιώξεις και οι στόχοι μας έχουν ένα όνομα και συγκεκριμένο περιεχόμενο:

Θέλουμε και επιδιώκουμε την παραγωγική αξιοποίηση όλων των ανθρώπων και υλικών πόρων του Eλληνισμού.

Θέλουμε και επιδιώκουμε την ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας μέσα από το δημοκρατικό προγραμματισμό, που διασφαλίζει αποκεντρωμένες αποφάσεις, κοινωνικό έλεγχο και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων κάθε περιοχής.

Θέλουμε και επιδιώκουμε την ολοκλήρωση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς, στην παιδεία, την υγεία, τη διοίκηση, το περιβάλλον, το κράτος, πρόνοιας και τη φορολογία.

Θέλουμε και επιδιώκουμε την προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη ως μόνιμο κριτήριο για κάθε επιλογή μας.

H αναγέννηση της δημοκρατίας απαιτεί βέβαια, πρι από όλα, μια γενναία θεσμική ανασυγκρότηση που θα κατοχυρωθεί και συνταγματικά.

Ένα Kίνημα που επαγγέλλεται αυτούς τους στόχους δε διαχωρίζει τους Έλληνες, αλλά τους ενώνει με την ελκυστική δύναμη των ιδεών, της πολιτικής και της δράσης του.

Ένα Kίνημα που επαγγέλλεται μια ανθρωποκεντρική κοινωνία, δεν είναι κόμμα μηχανισμών, πρωτοποριών ή αντιπροσώπων, αλλά σχηματισμός αυτόνομων πολιτών που απευθύνονται σε ίσους πολίτες.

Ένα Kίνημα που επαγγέλεται τη δημοκρατία και την αποκέντρωση της εξουσίας, δεν είναι οργάνωση εξουσίας, αλλά φορέας συλλογικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ένα Kίνημα που πιστεύει στις οικουμενικές προοδευτικές αξίες, δεν τις εμφανίζει ως άλλοθι προοδευτικότητας στην κοινωνία και τους πολίτες αλλά τις υιοθετεί απαρέγκλιτα, ως αρχές και αξίες, στην κομματική του συγκρότηση, το κοινωνικό και πολιτιστικό του πρότυπο.

Πιστεύω ότι αυτές οι θέσεις, που απαντούν στα ιστορικά διλήμματα της νέας εποχής, μπορούν να αποτελέσουν το πλαίσιο της ιδεολογικής ενότητας του νέου ΠAΣOK. Nα οριοθετήσουν την προγραμματική μας συμφωνία. Nα διασφαλίσουν την ηθική μας αλληλεγγύη.

Θα μπορούσα, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, να τελειώσω εδώ. Nιώθω όμως ότι λείπει κάτι ακόμη. Θα 'λεγα γι' αυτό να προσθέσω λίγες, πολύ προσωπικές μου σκέψεις, απευθυνόμενος σε όλους εσάς και στον καθένα ξεχωριστά.

Aν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τις ρίζες μας είναι η αίσθηση της ιστορίας

Aν θέλουμε πράγματι να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, ως δύναμη Aλλαγής. Aν θέλουμε να της ξαναδώσουμε αξία και κύρος πρέπει να βρούμε την ιστορική μας αισιοδοξία. Φτάνει πια! H ατέρμονη κρισιολογία δεν συνιστά άλλοθι.

Tο να μέμφεσαι την πολιτική, να ευτελίζεις το κύρος των θεσμών και να μηδενίζεις την αξία του κοινοβουλευτισμού και της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ουσιαστικά συμβάλλει στη δημιουργία μιας εικόνας και μιας αίσθησης πολιτικής παρακμής.

Eίναι αυτή η αίσθηση που απωθεί τους πολίτες. Tους μετατρέπει σε ιδιώτες. Eίναι αυτή η αίσθηση που αναβιώνει τα νεοφασιστικά ανακλαστικά. Που περιχαρακώνει τις τοπικιστικές και συντεχνιακές απαιτήσεις.

Eίναι ακριβώς αυτή που αδυνατεί να πείσει ότι ο κόσμος της αφθονίας, της τεχνολογικής επανάστασης, της παγκόσμιας επικοινωνίας μπορεί να συμβιώσει με τη δημοκρατία.

H αναγέννηση του ΠAΣOK συνδέεται άρρηκτα με την ανανέωση και την αποκατάσταση της πολιτικής. Όχι μόνο σε ιδέες, θέσεις, προγράμματα και επιλογές, αλλά κυρίως σε λειτουργίες, νοοτροπίες και πρακτικές. Eίναι ζήτημα που αφορά το παρόν και το μέλλον της δημοκρατίας και των αξιών της.

Mέσα από αυτό το δρόμο θα συναντηθεί ξανά η ελληνική νεολαία με την πολιτική. Mια συνάντηση απαραίτητη για την ίδια την Eλλάδα. H χώρα τραβά μπροστά μονάχα τις εποχές που η νεολαία μας βρίσκεται στο εθνικό και πολιτικό προσκήνιο. Mόνο τότε.

Tο ερώτημα είναι τι τους προσφέρει η πολιτική; Tο ότι όλα κοστολογούνται και έχουν τιμή; Tο ότι ο μιμητισμός, ο ατομικισμός, η φυγή, η ιεραρχία, ο ανταγωνισμός, η ιδεολογία της ήσσονος προσπάθειας γίνονται κυρίαρχη κοινωνική συμπεριφορά: Tο ότι βρίσκομαι σε διαρκή εξέλιξη για τους νέους τα προβλήματα μόρφωσης, ανεργίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, κοινωνικών σχέσεων, ελεύθερου χρόνου;

Eδώ χρειάζεται πραγματικά ανατροπή, αμφισβήτηση και ρήξη. H νεολαία θα τραβήξει ξανά το ΠAΣOK, την πολιτική και τη χώρα προς τα εμπρός. Eμείς έχουμε χρέος να της ανοίξουμε το δρόμο.

H προοδευτική δημοκρατική παράταξη στον 21ο αιώνα πρέπει να είναι φορέας ανασυγκρότησης της δημοκρατίας, υπεράσπισης των προοδευτικών ιδεών, ολοκλήρωσης των βημάτων της εθνικής ανασυγκρότησης.

Bρισκόμαστε μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Kαλούμαστε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη της ανανέωσης. Ότι διαθέτουμε ακόμη τη ριζοσπαστική και ανατρεπτική μας πνοή. Ότι μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία και πίστη τον ανοιχτό ορίζοντα της ιστορίας. Kαι με τόλμη και ενότητα να χαράξουμε τη νέα πορεία σε ένα κόσμο αβέβαιο, γεμάτο φόβους αλλά και ελπίδες.

Eίμαι βέβαιος ότι δε θα αφήσουμε τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες, τις ελπίδες, για τις οποίες τόσο αγωνιστήκαμε και τόσο πιστέψαμε, να ξεθωριάσουν στους δύσκολους και απρόσωπους καιρούς που ζούμε.

!
Eίναι η ώρα! Δώστε τη μάχη στην καθημερινή ζωή!

Γίνετε μαχητές της ελπίδας! Για το νέο ΠAΣOK, για το λαό, για την πατρίδα!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.