Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013

Οι εκλογές στο πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Πρώτο Θέμα, το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να μη δώσει την ευκαιρία στην τρικομματική κυβέρνηση να κερδίσει κρίσιμο χρόνο που θα της επιτρέψει να ανασυγκροτηθεί ως μνημονιακό πολιτικό μπλοκ και να αντέξει στις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, τις οποίες προκαλεί η εφαρμογή της σκληρής οικονομικής πολιτικής της τρόικας.

Έτσι, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να εντείνουν την πολεμική προκειμένου να  οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές έως τον Απρίλιο, θεωρώντας ότι το επόμενο διάστημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ  είτε με το σημερινό της σχήμα, είτε με διάφορες "παραλλαγές" αν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις, θα προσπαθήσει να αντέξει πάση θυσία έως την άνοιξη του 2014, όταν είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές αλλά και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διοχετεύσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις δύο πρώτες κάλπες και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αναμέτρηση για την κυβερνητική εξουσία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί σχεδόν, βέβαιο ότι ο Σαμαράς θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου «φιλοευρωπαϊκού κόμματος» για να ηγηθεί όλης της Κεντροδεξιάς, ενώ στόχος του είναι να ξεπεράσει με την Άγκελα Μέρκελ τον σκόπελο και των γερμανικών εκλογών. Επειδή ο πρωθυπουργός ελπίζει (ή έχει συμφωνήσει) ότι ύστερα από τις εκλογές στη χώρα της η Μέρκελ θα συμφωνήσει σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έστω και με δυσβάσταχτα ανταλλάγματα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσδιορίζει τη διενέργεια εκλογών για την άνοιξη του 2013 κι αυτό γιατί από το πρώτο τρίμηνο η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα έχει σημαντικές αποκλίσεις και η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσει να οργανώσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, ιδίως σε χώρους και κλάδους που πλήττονται από την ανεργία, τις περικοπές και την ύφεση, ενώ θα στοχεύσει και στην αμφισβήτηση της ηθικής υπόστασης των κυβερνώντων, θεωρώντας ότι η όποια ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις ενέργειες στελεχών των κομμάτων που διαχειρίστηκαν ως τώρα την εξουσία.
Φαίνεται ότι το κομμάτι αυτό της Αριστεράς που αναδεικνύεται σήμερα, ως δυναμικό για να διεκδικήσει την εξουσία δεν έχει παραδειγματιστεί από το πρόσφατο παρελθόν. Κρατά τα μάτια ερμητικά κλειστά για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της ποινικοποίησης του δημόσιου βίου, αλλά και του  ανεξέλεγκτου καταλογισμού ευθυνών, προς πάσα κατεύθυνση. Υπάρχει δε επιλεκτική αμνησία σε ότι αφορά τα στελέχη του, τα οποία προέρχονται ...σωρηδόν... από τους πολιτικούς χώρους τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους της κατάστασης ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.