Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Πάμε Συνέδριο;


Ανακοινώθηκε τελικά ότι στις 28 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου θα διενεργηθεί το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. 

Είναι το συνέδριο που είχε εξαγγείλει τον περασμένο Οκτώβριο κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και της Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος. 
Η Γραμματεία της ΚΟΕΣ, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό και την ευθύνης των κειμένων για τον προσυνεδριακό διάλογο αναμένεται να συνεδριάσει την  προσεχή Τετάρτη. 

Επίσης, ανοίγει ο διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και προγραμματίζονται στις 10 Ιανουαρίου συναντήσεις με πρώην βουλευτές και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Στο διάστημα 11 έως 21 Ιανουαρίου η Ιπποκράτους ετοιμάζει εκδηλώσεις με την παρουσία του Βενιζέλου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα.

Από το καθορισμό των ημερομηνιών, ο Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει με όσους του έχουν απομείνει και κυρίως, με στελέχη που δεν συγκαταλέγονται στους "προβεβλημένους", οι οποίοι είτε έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ είτε έχουν διαγραφεί. 
Οι διαγραφέντες δεν θα μετέχουν αφού για να διεκδικήσουν ρόλο σύνεδρου θα πρέπει να επανεγγραφούν στις τοπικές οργανώσεις. Μέχρι στιγμής μόνο ο Σκανδαλίδης έδειξε προθυμία να το κάνει.
Οι εξελίξεις αυτές με αστάθμητο παράγοντα όσα θα προκύψουν από την υπόθεση της παραποίησης της λίστας Λαγκάρντ, εξαναγκάζουν (όσο και "διευκολύνουν") τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζει την προσπάθεια για ανασύσταση του κόμματος ως υπόθεση των "νέων" στελεχών.
Ο όποιος αποκλεισμός όμως, ή μεθόδευση στις κομματικές και προσυνεδριακές διαδικασίες θα αποστερήσει σημαντική δύναμη από την ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη παράταξη.
Βέβαια, ήδη αρκετοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ατζέντα της ηγεσίας και με τον προσδιορισμό του συνεδρίου ως συντακτικού, όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και η αμφισβήτηση της "νωπής εντολής" που τάχθηκε να τιμήσει ο Βενιζέλος.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, μια προσπάθεια με πολλά προβλήματα, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, που είχαν ως συνέπεια πολλά λάθη και παραλείψεις, αλλά κράτησαν τη χώρα όρθια. 
Κανείς δεν επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει συνιστώσα της Ν.Δ ή του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν θέλει να "αποκαταστήσει" στελέχη σε υπουργεία.
Η παράταξή χρειάζεται να ξαναβρεί το λαό της , μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας και να παραμείνει παράγοντας στις εξελίξεις, μη αποδεχόμενη την δημοσκοπική συρρίκνωση και την παγίωσή της σε μονοψήφια νούμερα.
Οι αμέσως επόμενες μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία των διαδικασιών, αλλά και για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά, το Συνέδριο. Υπάρχουν ακόμη, πολλά ανοιχτά θέματα, που είναι αμφίβολο αν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να δρομολογήσει ή να χειραγωγήσει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, η εξέλιξη της Λαγκαρτιαδας, αλλά και οι κινήσεις για νέους φορείς, κεντροδεξιούς, εκσυγχρονιστικούς κλπ, όπως και η εκμετάλλευση από τον Σαμαρά της πρόσκαιρης ρευστότητας που θα φέρει η δόση, ίσως φέρουν ακόμα και πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.