Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Νοσταλγοί του....εκσυγχρονισμού

Όταν στις αρχές του 2012 με την κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" Παπαδήμου επιχειρήθηκε μια "ιταλικού" τύπου διαχείριση της εξουσίας, αρκετοί εντός ΠΑΣΟΚ, ειδικά όσοι προέρχονταν από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, δεν έβλεπαν με κακό μάτι ένα νέο κόμμα υπό τον Παπαδήμο.

Με την δυναμική που είχε τότε η κυβέρνηση μετά την επίτευξη των διαδικασιών για το κούρεμα που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Παπανδρέου, θεωρούσαν ότι ένα κόμμα τεχνοκρατών θα ξεπερνούσε τα στεγανά των σημερινών κομματικών μηχανισμών και θα είχε στόχο τις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή στη νοοτροπία των πολιτών. Έτσι, σύμφωνα με πολλές φήμες ο Κώστας Σημίτης ήταν πολύ θετικός σε μια τέτοια έκβαση, που θα διευκόλυνε και τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσουν από το Κίνημα που τους φιλοξενούσε και φυλλοροούσε.

Και παλαιότερα, ο Σημίτης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούσαν ήθελε να μεταλλάξει το Κίνημα σε τεχνοκρατικό, με καθηγητές και τεχνοκράτες που θα άντεχαν το πολιτικό κόστος.

Στις αρχές του 2012 βοηθούσε η ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ιταλία από τον Μάριο Μόντι, και οι σχετικές κινήσεις στην Ελλάδα έγιναν πιο έντονες, αλλά τελικά το σχήμα δεν προχώρησε.
Όμως, με τις δημοσκοπήσεις να αποδίδουν στο εκλογικό σώμα την επιθυμία γαι τεχνοκρατική διακυβέρνηση και όσους γνωρίζουν τον Σημίτη να υποστηρίζουν ότι δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, οι φανατικοί του εκσυγχρονισμού πιέζουν για να προχωρήσει το σχέδιο.
Από καιρό, ο Φλωρίδης, λειτουργώντας ως εμπροσθοφυλακή, κάνει ομιλίες ανα την Ελλάδα για την ανάγκη ενός νέου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, βαθιά μεταρρυθμιστικού με την ταυτόχρονη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Όπως, μπορεί κανεις να αντιληφθεί αυτό είναι και το σημείο τριβής με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Αλλά  το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Σημίτη έχει βαθιές ρίζες στο πολιτικό σύστημα και μπορεί να προβάλει  τους "καθηγητές"  ως σωτήρες της χώρας.
Μάλιστα η ανάληψη των καθηκόντων του  υπουργού Οικονομικών από το Γιάννη Στουρνάρα, προαναγγέλει την κίνηση.
Από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Το Βήμα", ο Γιάννης Στουρνάρας συνάγεται ότι δεν αποκλείει την κάθοδο του ως υποψήφιος σε επόμενες εκλογές. Με ποιό όμως, κόμμα;
Εδώ και αρκετό καιρό έχουν φουντώσει οι φήμες ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σχεδιάζει να τον τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ομως, ο Στουρνάρας, ο οποίος φημίζεται για την απολιτίκ στάση του, μάλλον προτιμά προνομιακή θέση στο κόμμα που θα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί με τους εκσυγχρονιστές.
 
Αν μάλιστα, το Κίνημα «Μελλοντική Ιταλία» πάει καλά, τότε και στην Ελλάδα το αποκαλούμενο «Κίνημα των Καθηγητών» θα λάβει την ώθηση που ειναι απαραίτητη.
Ο Στουρνάρας αποτελεί την αιχμή του δόρατος και για το λόγο αυτό σε συζητήσεις υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε άλλο υπουργό Οικονομικών, θα είχε αποτύχει υπενθυμίζοντας τους προκατόχους του (Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου) οι οποίοι έλαβαν επώδυνες αποφάσεις, αλλά δεν καταφεραν να τις τηρήσουν, σκεφτόμενοι το πολιτικό κόστος.
Στο «Κίνημα των Καθηγητών», που είχαν συνεργαστεί με τον Κώστα Σημίτη στο παρελθόν, προεξέχοντα ρόλο έχει ο Λουκάς Παπαδήμος και κόντα του Τάσος Γιαννίτσης, Βασίλης Ράπανος, Γκίκας Χαρδούβελης, Νίκος Χριστοδουλάκης και φυσικά ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αν και τον έχουν υποδεχθεί σχετικά καλά οι βουλευτές της Ν.Δ., δεν λέει να απογαλακτιστεί από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Επίσης οι «Καθηγητές» στηρίζονται στην προσέλευση στελεχών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ όπως η Διαμαντοπούλου,  Φλωρίδης,  Αλέκος Παπαδόπουλος, Μπίστης κ.ά.

Στις 14 Ιανουαρίου, όταν ο ΙΟΒΕ θα απονείμει αριστείο στον Λουκά Παπαδήμο,  για τη συμβολή του στη ελληνική οικονομία και τη διατήρηση της χώρας στην Ευρωζώνη αναμένεται η μαζική προσέλευση όλων των εμπλεκομένων στην κίνηση ακόμα και του Κώστα Σημίτη, μια εμφάνιση που θα δώσει το έναυσμα για ραγδαίες εξελίξεις..
Το σύστημα άλλωστε, το κατεστημένο στηρίζει και τον Κώστα Σημίτη, αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα. Η μεθόδευση της υπόθεσης με τη λίστας Λαγκάρντ δεν είναι τυχαία, καθώς δίνει τη χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που κανείς δε θέλει ζωντανό, γιατί φοβούνται τους δεσμούς του με το λαικό κίνημα. Όπως έγραψαν πριν από ένα χρόνο σχεδόν, οι New York Times, στην Ευρώπη, όπου επιβάλλονται τεχνοκρατικά πραξικοπήματα, υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας....Η Ελλάδα κατά τα φαινόμενα θα τους δικαιώσει 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.