Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013

Τάγκο Αρτζεντινο...Τάγκο Μπραζιλέρο.....


Το πολυήμερο ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε Βραζιλία και Αργεντινή πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαφόρων θετικών και αρνητικών δημοσιευμάτων.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας σε ανταπόδοση για τη «θεσμική συνδρομή» του υπουργείου Εξωτερικών στην προετοιμασία της επίσκεψης του στη Γή της Επαγγελίας, (Βραζιλία και την Αργεντινή), τον υπουργό Εξωτερικών για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του (τέτοια αβροφροσύνη!)

Και έτσι, πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδίωξη της επίσκεψης δεν ήταν «η αντιγραφή μοντέλων», αλλά η «διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος σε δύο σύμμαχες χώρες».

Τονίζοντας, ότι η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε «ευήκοα ώτα» στην αναζήτηση αλληλεγγύης (άλλωστε μόνο αυτά μπορούσε να βρει), ο Τσίπρας υποστήριξε ότι προτεραιότητα του κόμματός του είναι η ανάπτυξη «πολυδιάστατης και ενεργού εξωτερικής πολιτικής» και ζήτησε να αναβαθμιστούν οι σχέσεις της Ελλαδας με τη Λατινική Αμερική.

Ας εξετάσουμε όμως, τι  συγκεκριμένα οφέλη προσδοκούσε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από το ταξίδι καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισκέπτεται και συνομιλεί με δύο χώρες που έχουν σημαντικό θεσμικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα» και αποτελεί «δείγμα γραφής» μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που αποτελεί «εναλλακτική απάντηση στη μονομέρεια και την υποταγή της συγκυβέρνησης Σαμαρά στη στρατηγική Μέρκελ για την Ευρώπη».

Σιγουρα οι εμπειρίες που αποκόμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τις επαφές του στις δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων με τον τέως πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόκειται να συμβάλουν στην ανάδειξη της δυναμικής με την οποία θα στοχεύσει να ανέλθει στην εξουσία.

Όμως, αν απομονώσουμε τις δηλώσεις του προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα ότι σ’ αυτή την στιγμή της κρίσης οι Έλληνες πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις, να μην γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση , αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις, παράλληλα με την επισήμανση ότι στην Βραζιλία η λέξη κλειδί ήταν η οικονομική ανάπτυξη μαζί με το εμπόριο, με τις επενδύσεις, με τις θέσεις εργασίας, με την κατανάλωση και για αυτό έχει ανέβει από την δέκατη στην έκτη θέση στην παγκόσμια οικονομία, συνάγεται οτι ο πρόεδρος Λούλα δεν θα είχε αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας "κάνει καρριέρα" στην Ελλάδα αρνούμενος να συναινέσει σε οποιδήποτε "μνημονιακή" γραμμή. Μια πολιτική η οποία δε διαφέρει από εκείνη που ο Πρόεδρος Λούλα εφάρμοσε επί δύο θητείες, ακολουθώντας δηλαδή αυτό που θα αποκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ "βάρβαρες νεοφιλελεύθερες" πολιτικές.

Η δήλωση μάλιστα, μεταφράστηκε κατά το δοκούν από τον Τσίπρα ο οποίος υποστήριξε ότι: "Στο πρόσωπο του προέδρου Λούλα βρήκαμε ένα ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, να αντέξει και να νικήσει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές". Καταπάσα πιθανότητα  ο Τσίπρας δεν συνειδητοποίησε ότι ο Λούλα ήταν εκείνος που επέκτεινε τη συμφωνία με Δ.Ν.Τ, εκχώρησε σε ιδιώτες επτά μεγάλους αυτοκινητόδρομους, προχώρησε ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έκανε ιδιωτικοποιήσεις ύψους 45 δις δολαρίων, προχώρησε στη κατασκευή μεγάλων έργων με εκχώρηση των εσόδων σε ιδιώτες. Και όλα αυτά για να επιτύχει να εξασφαλίσει τρία γεύματα την ημέρα σε κάθε Βραζιλιάνο, αλλά και αυτό στη δεύτερη του θητεία....

Αυτό που δεν εξέτασε ο Τσίπρας είναι ότι παρά τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, η Βραζιλία ούτε κατ' ελάχιστο μπορεί να συγκριθεί με την πιο φτωχή χώρα της ευρωζώνης.

Ευτυχώς, στην Αργεντινή, με τα γνωστά επεισόδια κατά την παραμονή του εκεί, δεν επανέλαβε το  «μακάρι να είμασταν Αργεντινή» Γιατί ποιος δε θυμάται ότι στις 7 Σεπτεμβρίου ο Τσίπρας είχε πει επί λέξει: «Δεν μπορεί όμως να αντέξει ο λαός αυτή την πολιτική. Λέτε πως "δεν γίναμε Αργεντινή". Μακάρι να είχαμε γίνει: Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία και οι πολίτες της κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Εσείς δυστυχώς μας οδηγείτε σε άλλες πολύ χειρότερες καταστάσεις».

Το γεγονός οτι η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι από τις πλέον πλούσιες χώρες σε πρώτες ύλες αλλά παρόλα αυτά το κοινωνικό μοντέλο που εφαρμόζουν  σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτισμικό ιδίωμα κρατάει τους λαούς φτωχούς, δεν φαίνεται να απασχόλησε τον Τσίπρα και το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο ελληνικός λαός, ακολουθώντας το παράδειγμα των λαών της Νότιας Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΔΝΤ, θα λυτρωθεί από τη θανατηφόρο θηλιά του μνημονίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της επικίνδυνης Στρατηγικής της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο», ήταν το μήνυμα στη ξύλινη γλώσσα ενός "νέου" πολιτικού που έστειλε από τη Βραζιλία, μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.

Προφανώς, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνειδητοποίησε και πάλι, ότι η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε αεροδρόμια, τραίνα, εξόρυξη υδρογοναθράκων και ευρείες αναδιαρθρώσεις με μείωση των πόρων του δημοσίου τομέα με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, δηλαδή όλα αυτά για τα οποία κατηγορεί στην Ελλάδα τους πολιτικούς αντιπάλους του. 

«Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι κρατάμε εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, δυο χωρών που έγιναν πειραματόζωα, πολύ πριν γίνει η χώρα μας, μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Που, όμως, κατάφεραν να ακολουθήσουν εναλλακτικούς δρόμους και να βγουν από την κρίση με ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή. Τέλος, κρατάμε, τις πολύ σημαντικές και αναξιοποίητες, μέχρι τώρα, δυνατότητες διακρατικών συμφωνιών και συνεργασιών της χώρας μας με αυτές τις δύο ισχυρές οικονομίες. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι δυνατότητες θα αξιοποιηθούν στο μέλλον και ας ελπίσουμε πως το ταξίδι μας θα είναι μια καλή αφορμή ώστε αυτό να γίνει πράξη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ηταν μάλιστα,  τόσο ενθουσιασμένος, που, όπως είπε μιλώντας στα μέλη του πνευματικού ομίλου «Κάρτα Αμπιέρτα», «αν ήξερα ότι έχουμε τόσο θερμούς φίλους στην Αργεντινή, θα ξεκινούσα τη μεγάλη προεκλογική εκστρατεία από το Μπουένος Άιρες»!  Μάλλον, όμως δεν ένιωσαν τον ίδιο ενθουσιασμό ούτε οι Αργεντίνοι που βίωναν ούτε και οι Έλληνες που παρακολουθούσαν από μακρια, τις εικόνες χάους που επικρατούσαν στην Αργεντινή, με τον πεινασμένο πλην… περήφανο λαό της χώρας να επιδίδεται σε λεηλασίες ειδών πρώτης ανάγκης υψηλής τεχνολογίας.

 Βέβαια, προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που το «μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή», τροποποιήθηκε σε… «τι πρέπει να αποφύγει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση που οδήγησαν την Αργεντινή τα ληγμένα φάρμακα του ΔΝΤ».

Τελικά η Αργεντινή είναι παράδειγμα προς μίμηση ή παράδειγμα προς αποφυγή;

Ο Τσίπρας αποφάνθηκε «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την εμπειρία της Αργεντινής - με τις ομοιότητες αλλά και τις μεγάλες διαφορές από την περίπτωση της Ελλάδας - είναι να δούμε τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και στις επιλογές του ΔΝΤ. Και ταυτόχρονα να μελετήσουμε σε βάθος τις πολιτικές της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της τόνωσης της κατανάλωσης, που κατάφεραν να οδηγήσουν - από το 2003 και μετά - τη χώρα στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση».

Βέβαια, ο Τσίπρας γνωρίζει ότι ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου, οι οίκοι αξιολόγησης, που υποβάθμισαν κατά πέντε βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, από «Β» σε «CC» και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές, ανέφεραν πως είναι «πιθανή» μια νέα χρεοκοπία για τη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική Αριστερά αριστερά αναζητά μοντέλα προς μίμηση εκτός Ευρώπης και πριν την κατάρρευση του σοβιετίκού μπλογκ είχε αναδείξει τη Βουλγαρία και την Ανατολική Γερμανία ως παραδείγματα προς μίμηση.

Όμως, δε φαίνεται να έχει ωριμάσει καθώς μοιάζει να εντοπίζει σε αυτές τις χώρες μόνο όσα συμφωνούν με τα όσα η ίδια ευαγγελίζεται. Μήπως είναι καιρός η μέλλουσα κυβερνώσα Αριστερά πέρα από ταγκό να μάθει και realpolitik; Ίσως της φανεί περισσότερο χρήσιμη...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.