Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013

Eπικοινωνία Παπανδρέου - Αντόνιο Σεγκούρο για συνεργασία του Νότου και προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών.


Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας, Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο.

 Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη καθώς και για τις εξελίξεις στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

 Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού ενημρώθηκε από τον Αντόνιο Σεγκούρο για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και τις θέσεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον αγώνα που δίνουν οι σοσιαλιστές στην Πορτογαλία.


Κοινή ήταν η εκτίμηση, πως η ΕΕ πρέπει πλέον αποδεχθεί ότι η λιτότητα ως μοναδική διάσταση ενός προγράμματος δεν μπορεί να αποδώσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα και ότι θα πρέπει να μεταβούμε από τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή στην δημοσιονομική υπευθυνότητα, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας.Ο Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι απαιτείται,

- αφενός μεν μια ισχυρή δόση αναπτυξιακών πολιτικών για ολόκληρη την Ευρώπη, με κοινά προγράμματα που θα ενοποιήσουν τον Ευωπαϊκό χώρο και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας ιδιαιτέρως δε για τους νέους ανθρώπους,

 - αφετέρου δε προώθηση των αναγκαίων για κάθε χώρα μεταρρυθμίσεων, που θα χτυπούν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων.

Επισήμανε ακόμη ότι, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την συνεχιζόμενη λιτότητα, γίνεται δυσκολότερο και το περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις, καθώς οι πολίτες -δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό- αντιλαμβάνονται τις μεταρρυθμίσεις ως ένα ακόμη "μέσο" που περιορίζει δικαιώματα κι εισοδήματα.

Συζητήθηκε επίσης, η ανάγκη ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου, μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από την κρίση με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, οπότε και είχε συζητηθεί εκτενώς το ζήτημα στο πλαίσιο της Μεσογειακής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τακτικές επαφές τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.