Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

ΕΡΤ - ΔΤ έφυγαν οι "κακοί" - έρχονται 2000 "καλοί"

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της νέας ΕΡΤ  ξεκίνησε, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής. Την Δευτέρα θα βγουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη 2.000 ατόμων για τον μεταβατικό φορέα της ΔΤ.
O Καψής κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νέα ΕΡΤ εξήγησε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει πρόσληψη 500 ατόμων, μέχρι οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ και οι υπόλοιποι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που παραμένουν μέσα στο Ραδιομέγαρο να το εκκενώσουν.
Στη συνέχεια η νέα Ραδιοτηλεόραση θα εκπέμψει ξανά από την Αγία Παρασκευή και θα προσληφθούν 1.500 άτομα επιπλέον.
Ο Καψής πρόσθεσε δε ότι οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν 2μηνες συμβάσεις οι οποίες θα ανανεώνονται μέχρι να εκπέμψει ο νέος φορέας.
 
Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για τη Νέα Ραδιοτηλεόραση έχει βασίζεται στην απόλυτη ανεξαρτησία του νέου φορέα και δεν θα υπάρχει καμία κυβερνητική και κομματική παρέμβαση.
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ο φορέας θα εκπέμπει σε μεταβατικό στάδιο, ενώ "ειδικοί σύμβουλοι" θα καταρτίσουν το οργανόγραμμα.
Στόχος είναι η δημιουργία ενημερωτικού, ψυχαγωγικού και δορυφορικού προγράμματος, τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών και 4-5 περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, δηλαδή ενός φορέα που θα καλύπτει τα πάντα αλλά δεν θα "προκαλεί" τους δανειστές της Ελλάδας όπως μέχρι τις αρχές Ιουνίου που λειτουργούσαν 7 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και 26 περιφερειακοί σταθμοί.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ασκησε κριτική προς τον υφυπουργό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στην Ολομέλεια της Βουλής. «Σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», ανέφερε κατά την ομιλία του.
 
«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι΄ αυτά που λέω, γι΄ αυτά που κάνω, όχι γι΄ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», απάντησε ο κ. Καψής και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της "Αυγής". Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την "Αυγή" στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ' εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως».
 
Ο Καψής έσπευσε ταυτόχρονα να υπογραμμίσει ότι ο ίδιος ούτε άδεια σε κανάλι έχει δώσει ποτέ, ούτε σε ραδιόφωνο και έχει την τιμή, με νομοσχέδιο που πέρασε πέρυσι με κυβέρνηση Παπαδήμου να καθιερώνεται νομικά η διάκριση παρόχου περιεχομένου και παρόχου δικτύου.«Δεν μετέχω στην κυβέρνηση για να υπηρετήσω κανενός συμφέροντα, παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον και μια πραγματικά ισχυρή τηλεόραση, που δεν θα είναι φέουδο κανενός, ούτε της κυβέρνησης, ούτε και κάποιων συνδικαλιστών που έχουνε μάθει να ζούνε παρασιτικά σε βάρος της», πρόσθεσε.
 
«Κύριε υπουργέ, καταθέσατε μια σειρά από επιχειρήματα με τα οποία αναγνωρίσατε το ναρκοθετημένο πεδίο στο οποίο επιλέξατε να εργαστείτε», ανταπάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η μομφή που κατέθεσα δεν ήταν μομφή για τις απόψεις ή τις πράξεις σας. Αλλά όταν εδώ υπάρχει μια φανερή σύγκρουση συμφερόντων, γιατί δεν ήρθατε να υπηρετήσετε ένα σχέδιο που είναι το δικό σας σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο συγκροτημένο με συγκεκριμένη κατεύθυνση το κλείσιμο της ΕΡΤ, την υποβάθμιση της ΕΡΤ - και μη μου πείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορεί να είναι ποιοτικά και ουσιαστικά καλύτερος με τις μισές δαπάνες και με το προσωπικό- το κλείσιμο και η υποβάθμιση της ΕΡΤ είναι λοιπόν εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις, όφελος προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες τους. Εκ των πραγμάτων, ανεξάρτητα από προθέσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτήρισε δε άστοχα τα παραδείγματα που επικαλέστηκε ο Καψής: «διότι εσείς δεν αναλάβατε διευθυντής της "Αυγής", δεν αναλάβατε διευθυντής ενός εντύπου ενός κόμματος, ούτε καν διευθυντής της ΕΡΤ, το οποίο θα το θεωρούσα λογικό, αναλαμβάνετε τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο να υλοποιήσετε ένα σχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και εκ των πραγμάτων εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα».
 
Επίσης, ο Τσίπρας επέμεινε ότι ο υφυπουργός πρέπει να απαντήσει για «το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει όλη αυτή η περιπέτεια στον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.