Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ
Είχαμε γράψει, πριν από ένα μήνα, περίπου, για τις επιδιώξεις της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, που αποφάσισε να ιδρύσει την «Προοδευτική Συμμαχία», προκειμένου να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα και να περιθωριοποιήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αν δεν καταφέρει να τη διαλύσει.
Τότε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπισαν το θέμα ως μια δική τους νίκη κατά του Γιώργου Παπανδρέου, Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έδωσαν μεγάλη έμφαση στο γερμανικό εγχείρημα, στο οποίο μετείχε, ως ιδρυτικό μέλος και το ΠΑΣΟΚ.
Πριν από 15 ημέρες γράψαμε και για τα γεγονότα της Λειψίας, για την αποτυχία, ουσιαστικά, του Γραμματέα του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τη λαθροχειρία που επιχείρησε εμφανίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ ως μέλος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», κάτι που διέψευσε, την ίδια μέρα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος και τη διαφωνία του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.
Μεταξύ άλλων ο Γκάμπριελ είχε κατηγορήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή ότι δεν είχε κάνει τίποτα για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και γενικότερα.
Χθες ήρθε ο Περ Στάϊνμπρουκ, υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας του SPD, για να καταδείξει τις διαφορές που υπάρχουν στην ηγεσία του κόμματος και να καταρρίψει, έστω και έμμεσα, τους ισχυρισμούς του κ. Γκάμπριελ κατά της Διεθνούς.
Μιλώντας σε φοιτητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, ο κ. Στάϊνμπρουκ στο Βερολίνο, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες του νότου, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Πρόκειται για δύο θέματα τα οποία έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, από την αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, στις Συνόδους Κορυφής, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν επαφές του με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί (ο υπογράφων κάλυψε δημοσιογραφικά τις επισκέψεις Παπανδρέου σε Βερολίνο και Παρίσι τον Μάρτιο του 2010) αλλά και στις συναντήσεις που είχε με όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.
Τα θέματα αυτά, μαζί με το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, είχε θέσει ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο στους ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, αλλά και στον Πρόεδρο Ομπάμα τόσο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον το 2010, λίγο πριν τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Επίσης όλα αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η Επιτροπή Οικονομικών η οποία, από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της, το 2008, είχε υιοθετήσει και προτείνει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και από τις 24 Νοεμβρίου 2009 αποτελεί πάγια θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ουσιαστικά ο κ. Στάϊνμπρουκ έρχεται να προσχωρήσει στις θέσεις της Σ.Δ. και το Γ. Παπανδρέου, έστω κι αν η πρότασή του υπολείπεται εκείνων της Διεθνούς και του ΓΑΠ. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής είχε ζητήσει, πριν η ανεργία πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, το σχέδιο Μάρσαλ να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού νότου για να μην αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, ενώ είχε προτείνει και την έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που, ακόμα και σήμερα, αποτελεί ταμπού για τη Γερμανία.
Πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είχαν ψηφίσει την πρόταση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στις 8 Μαρτίου 2011. Και ήδη από τις 22 Ιανουαρίου 2013, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο, στη Επιτροπή του Κοινοβουλίου είχε καταψηφίσει η ΝΔ δια της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα.
Θα μπορούσε, επομένως, ο κ. Στάϊνμπρουκ να ζητήσει από την καγκελάριο Μέρκελ να εφαρμόσει η Γερμανία την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου και να συστήσει και στις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, αντί να προτείνει τη θέσπισή του, όπως αναφέρουν ανταποκρίσεις από το Βερολίνο.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα πειστήρια:
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Σ.Δ.: ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Από το 2008, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση στη Βιέννη – παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου – της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Παγκόσμια Οικονομία, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου που είχε πάρει και την πρωτοβουλία σύστασης της Επιτροπής, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει υιοθετήσει και προτείνει την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές:
«Deficiencies in corporate governance that have given rise to compensation schemes that have benefited corporate managers at the expense of other stakeholders, including even shareholders, need to be given urgent consideration. Tax havens should be ended; and, a tax on short-term transactions considered».
http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticlePageID=1312
Εδώ και χρόνια, η υιοθέτηση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι πάγια θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συμβούλιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς, 24 Νοεμβρίου 2009:
«In addition, global taxation (such as the financial transaction tax) is necessary and to use the revenues for development goals.»
http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticlePageID=1445
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ
Ο Γ. Παπανδρέου, πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ε.Ε. ότι οι διεθνείς κερδοσκοπικές πιέσεις στην Ελλάδα δεν ήταν πρόβλημα μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό – και χρειαζόταν ανάλογη αντιμετώπιση. Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, 2/2/2010: «Η Ελλάδα, με δική της ευθύνη, για την ακρίβεια με την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, που δεν αφορά μόνο εμάς. Πολλοί στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία χωρών, άλλοι στοιχηματίζουν στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αλλά το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Να στραγγαλίζεται η οικονομία, με εκτίναξη των λεγόμενων spreads σε απολύτως αδικαιολόγητα επίπεδα».
Και επειδή το πρόβλημα ήταν γενικότερο, η επίλυσή του απαιτεί, αυτό έλεγε από την πρώτη στιγμή ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, τόσο αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και νέα εργαλεία-παρεμβάσεις για χρηματοδότηση της ανάπτυξης:
•Μίλησε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη να εξεταστεί η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους αλλά και στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσα από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, 30/10/2009, μετά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Σε αυτό, έκανα μία συγκεκριμένη πρόταση χθες για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν αυτών των οποίων συζητούσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα...Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι ο φόρος επί των συναλλαγών».
•Μίλησε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη να μπουν κανόνες στις ανεξέλεγκτες διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Την ανάγκη να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ενδεικτικά Γ. Παπανδρέου, 11/12/2009, μετά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Η αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν στο επίκεντρο, στην καρδιά του προβλήματος της κρίσης. Αναλάμβαναν ρίσκο χωρίς λογοδοσία και, μετά βεβαίως, το ρίσκο το μετέφεραν στα κράτη και στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Και βεβαίως, στηρίζουμε ως Ελλάδα την πρωτοβουλία της δημιουργίας νέων εποπτικών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς για το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα...Είναι απαράδεκτο, οικονομίες χωρών -οποιασδήποτε χώρας, δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα- να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων».
•Μίλησε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη να εξετάσει η Ε.Ε. την έκδοση ευρωομόλογου. Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη τύπου, 13/1/2010: «Ένα ζήτημα όπου θα μπορούσε να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων, και όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, για την έκδοση πράσινων ομολόγων όπως λέγονται, για την υποστήριξη της μετάβασης της σημερινής μας οικονομίας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής, στην πράσινη οικονομία, με νέες τεχνολογίες, με εκπαίδευση...»)
•Μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη ευρωπαϊκού μηχανισμού, για την ανάγκη κινητοποίησης της Ε.Ε.Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, 7/3/2010, μετά από συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο: «Εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι προχθές βεβαίως, το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση, ήταν μία πιο θεωρητική συζήτηση. Νομίζω ότι και μετά από τις συναντήσεις μου διαμορφώνεται όχι μόνο η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει, όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα- αν υπάρξει- δανειοδότησης της χώρας μας».
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Παπανδρέου, 21/7/2011: «Σχέδιο Μάρσαλ» για τις χώρες με προγράμματα προσαρμογής
Is it feasible and reasonable for Germany to consider a Marshall Plan for the members of the European Union, including Greece, who are struggling with debt in the same way the U.S. did for Europe in the ’40s?
«The Marshall Plan was after destruction, and the U.S. came to our help and obviously this was very, very important for the future of Europe. I think now we have all the capabilities of doing it on our own and, in a sense, we have to. It’s not after destruction we’re dealing with, it’s trying to change to a very, very different world where we have to become more competitive».
http://www.businessweek.com/magazine/matthew-winkler-talks-to-george-papandreou-07212011.html
Παπανδρέου προς Ομπάμα, 2/1/2013: «Πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ» επενδύσεων για νότια Ευρώπη και όλη τη Μεσόγειο
«We're not asking for handouts. Along with an end to the uncertainty that is crippling our economy, what Greece needs most of all is investment: investment in a Greece that is changing and in a Greece that has great potential.
And it's not just Greece. From Southern Europe to North Africa, the Mediterranean basin, a part of the world that is critical to U.S. national security, is in transition. Obama could dispatch high-level business delegations, sending a powerful message about the region's investment opportunities. But Obama could set his sights even higher. One of his predecessors, Dwight Eisenhower, famously said, "If a problem cannot be solved, enlarge it." So it is with us: Obama should throw his weight behind a major energy, diplomatic, and peace initiative linking the Middle East, the Mediterranean, and Europe through energy cooperation. That effort could include both existing and recently discovered conventional resources, but would also target investment in a new grid for clean, renewable energy -- one of the Mediterranean's most plentiful, yet largely untapped, resources. Such a "Green Marshall Plan" would be important not just in economic terms, but also in its potential to support and expand democracy. What is needed most of all is the vision».
http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/01/02/the_second_coming?page=0,2
Παπανδρέου, 12/1/2013: «Σχέδιο Μάρσαλ» επενδύσεων για νότια Ευρώπη και όλη τη Μεσόγειο
You've also proposed a green version of the Marshall Plan used to reconstruct post-war Europe?
«Right. The United States could work with the EU, it could even entail Russia and China, too.
We tend to separate two crises going on in the same neighborhood, southern Europe's financial crisis and northern Africa's Arab Spring. Now that we have found new energy resources in this region, we can really develop green energy including solar and wind. Why not have a green Marshall Plan, which will bring in investments and stabilize the region.
If we had a wider program for investment to become more competitive, this would spur confidence in a growth scenario and we would be able to get out of this circle of austerity».
http://www.oregonlive.com/business/index.ssf/2013/01/qa_with_george_papandreou_form.html
Η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών για την επιβολή φόρου επί των πιστωτικών συναλλαγών και πως παρουσιάστηκε από το smartpost.gr:
http://www.smartpost.gr/%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB/
Πηγη i-reportergr.com/
Είχαμε γράψει, πριν από ένα μήνα, περίπου, για τις επιδιώξεις της ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, που αποφάσισε να ιδρύσει την «Προοδευτική Συμμαχία», προκειμένου να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα και να περιθωριοποιήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή, αν δεν καταφέρει να τη διαλύσει.
Τότε, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπισαν το θέμα ως μια δική τους νίκη κατά του Γιώργου Παπανδρέου, Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έδωσαν μεγάλη έμφαση στο γερμανικό εγχείρημα, στο οποίο μετείχε, ως ιδρυτικό μέλος και το ΠΑΣΟΚ.
Πριν από 15 ημέρες γράψαμε και για τα γεγονότα της Λειψίας, για την αποτυχία, ουσιαστικά, του Γραμματέα του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τη λαθροχειρία που επιχείρησε εμφανίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ ως μέλος της «Προοδευτικής Συμμαχίας», κάτι που διέψευσε, την ίδια μέρα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κόμματος και τη διαφωνία του μεγαλύτερου μέρους της ηγεσίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.
Μεταξύ άλλων ο Γκάμπριελ είχε κατηγορήσει τη Σοσιαλιστική Διεθνή ότι δεν είχε κάνει τίποτα για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και γενικότερα.
Χθες ήρθε ο Περ Στάϊνμπρουκ, υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας του SPD, για να καταδείξει τις διαφορές που υπάρχουν στην ηγεσία του κόμματος και να καταρρίψει, έστω και έμμεσα, τους ισχυρισμούς του κ. Γκάμπριελ κατά της Διεθνούς.
Μιλώντας σε φοιτητές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο, ο κ. Στάϊνμπρουκ στο Βερολίνο, ζήτησε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για τις χώρες του νότου, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Πρόκειται για δύο θέματα τα οποία έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, από την αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργού της Ελλάδας, στις Συνόδους Κορυφής, αλλά και στις κατ΄ ιδίαν επαφές του με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί (ο υπογράφων κάλυψε δημοσιογραφικά τις επισκέψεις Παπανδρέου σε Βερολίνο και Παρίσι τον Μάρτιο του 2010) αλλά και στις συναντήσεις που είχε με όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ένωσης.
Τα θέματα αυτά, μαζί με το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, είχε θέσει ο κ. Παπανδρέου όχι μόνο στους ευρωπαίους ηγέτες και κοινοτικούς παράγοντες, αλλά και στον Πρόεδρο Ομπάμα τόσο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον το 2010, λίγο πριν τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Επίσης όλα αυτά τα θέματα τα έθεσε και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, η Επιτροπή Οικονομικών η οποία, από την πρώτη κιόλας συνεδρίασή της, το 2008, είχε υιοθετήσει και προτείνει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και από τις 24 Νοεμβρίου 2009 αποτελεί πάγια θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Ουσιαστικά ο κ. Στάϊνμπρουκ έρχεται να προσχωρήσει στις θέσεις της Σ.Δ. και το Γ. Παπανδρέου, έστω κι αν η πρότασή του υπολείπεται εκείνων της Διεθνούς και του ΓΑΠ. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής είχε ζητήσει, πριν η ανεργία πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, το σχέδιο Μάρσαλ να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού νότου για να μην αυξηθεί κατακόρυφα η ανεργία, ενώ είχε προτείνει και την έκδοση ευρωομολόγου, κάτι που, ακόμα και σήμερα, αποτελεί ταμπού για τη Γερμανία.
Πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είχαν ψηφίσει την πρόταση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά, τόσο στην αρμόδια Επιτροπή, όσο και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, στις 8 Μαρτίου 2011. Και ήδη από τις 22 Ιανουαρίου 2013, μετά και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να εφαρμόσουν τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο, στη Επιτροπή του Κοινοβουλίου είχε καταψηφίσει η ΝΔ δια της ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα.
Θα μπορούσε, επομένως, ο κ. Στάϊνμπρουκ να ζητήσει από την καγκελάριο Μέρκελ να εφαρμόσει η Γερμανία την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου και να συστήσει και στις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, αντί να προτείνει τη θέσπισή του, όπως αναφέρουν ανταποκρίσεις από το Βερολίνο.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα πειστήρια:
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Σ.Δ.: ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Από το 2008, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση στη Βιέννη – παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου – της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Παγκόσμια Οικονομία, παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου που είχε πάρει και την πρωτοβουλία σύστασης της Επιτροπής, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει υιοθετήσει και προτείνει την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές:
«Deficiencies in corporate governance that have given rise to compensation schemes that have benefited corporate managers at the expense of other stakeholders, including even shareholders, need to be given urgent consideration. Tax havens should be ended; and, a tax on short-term transactions considered».
http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticlePageID=1312
Εδώ και χρόνια, η υιοθέτηση φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι πάγια θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συμβούλιο Σοσιαλιστικής Διεθνούς, 24 Νοεμβρίου 2009:
«In addition, global taxation (such as the financial transaction tax) is necessary and to use the revenues for development goals.»
http://www.socialistinternational.org/viewArticle.cfm?ArticlePageID=1445
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΕΠΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ
Ο Γ. Παπανδρέου, πρώτος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ε.Ε. ότι οι διεθνείς κερδοσκοπικές πιέσεις στην Ελλάδα δεν ήταν πρόβλημα μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό – και χρειαζόταν ανάλογη αντιμετώπιση. Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, 2/2/2010: «Η Ελλάδα, με δική της ευθύνη, για την ακρίβεια με την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης, που δεν αφορά μόνο εμάς. Πολλοί στοιχηματίζουν στην χρεοκοπία χωρών, άλλοι στοιχηματίζουν στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, αλλά το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Να στραγγαλίζεται η οικονομία, με εκτίναξη των λεγόμενων spreads σε απολύτως αδικαιολόγητα επίπεδα».
Και επειδή το πρόβλημα ήταν γενικότερο, η επίλυσή του απαιτεί, αυτό έλεγε από την πρώτη στιγμή ως πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου, τόσο αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και νέα εργαλεία-παρεμβάσεις για χρηματοδότηση της ανάπτυξης:
•Μίλησε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη να εξεταστεί η συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους αλλά και στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσα από την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, 30/10/2009, μετά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Σε αυτό, έκανα μία συγκεκριμένη πρόταση χθες για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πέραν αυτών των οποίων συζητούσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τώρα...Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι ο φόρος επί των συναλλαγών».
•Μίλησε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη να μπουν κανόνες στις ανεξέλεγκτες διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Την ανάγκη να ελεγχθούν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ενδεικτικά Γ. Παπανδρέου, 11/12/2009, μετά από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Η αδιαφάνεια που υπήρχε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν στο επίκεντρο, στην καρδιά του προβλήματος της κρίσης. Αναλάμβαναν ρίσκο χωρίς λογοδοσία και, μετά βεβαίως, το ρίσκο το μετέφεραν στα κράτη και στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Και βεβαίως, στηρίζουμε ως Ελλάδα την πρωτοβουλία της δημιουργίας νέων εποπτικών οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς για το τραπεζικό σύστημα και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα...Είναι απαράδεκτο, οικονομίες χωρών -οποιασδήποτε χώρας, δεν αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα- να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων».
•Μίλησε από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη να εξετάσει η Ε.Ε. την έκδοση ευρωομόλογου. Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη τύπου, 13/1/2010: «Ένα ζήτημα όπου θα μπορούσε να υπάρξει ένα μέτωπο δημοκρατικών δυνάμεων, και όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, για την έκδοση πράσινων ομολόγων όπως λέγονται, για την υποστήριξη της μετάβασης της σημερινής μας οικονομίας, όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής, στην πράσινη οικονομία, με νέες τεχνολογίες, με εκπαίδευση...»)
•Μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη ευρωπαϊκού μηχανισμού, για την ανάγκη κινητοποίησης της Ε.Ε.Ενδεικτικά, Γ. Παπανδρέου, 7/3/2010, μετά από συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο: «Εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση. Δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι προχθές βεβαίως, το ποια ήταν η ευρωπαϊκή λύση, ήταν μία πιο θεωρητική συζήτηση. Νομίζω ότι και μετά από τις συναντήσεις μου διαμορφώνεται όχι μόνο η πολιτική βούληση η οποία υπάρχει, όπως ακούσατε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά και οι πιο συγκεκριμένοι τρόποι, με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε ένα πιθανό πρόβλημα- αν υπάρξει- δανειοδότησης της χώρας μας».
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Παπανδρέου, 21/7/2011: «Σχέδιο Μάρσαλ» για τις χώρες με προγράμματα προσαρμογής
Is it feasible and reasonable for Germany to consider a Marshall Plan for the members of the European Union, including Greece, who are struggling with debt in the same way the U.S. did for Europe in the ’40s?
«The Marshall Plan was after destruction, and the U.S. came to our help and obviously this was very, very important for the future of Europe. I think now we have all the capabilities of doing it on our own and, in a sense, we have to. It’s not after destruction we’re dealing with, it’s trying to change to a very, very different world where we have to become more competitive».
http://www.businessweek.com/magazine/matthew-winkler-talks-to-george-papandreou-07212011.html
Παπανδρέου προς Ομπάμα, 2/1/2013: «Πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ» επενδύσεων για νότια Ευρώπη και όλη τη Μεσόγειο
«We're not asking for handouts. Along with an end to the uncertainty that is crippling our economy, what Greece needs most of all is investment: investment in a Greece that is changing and in a Greece that has great potential.
And it's not just Greece. From Southern Europe to North Africa, the Mediterranean basin, a part of the world that is critical to U.S. national security, is in transition. Obama could dispatch high-level business delegations, sending a powerful message about the region's investment opportunities. But Obama could set his sights even higher. One of his predecessors, Dwight Eisenhower, famously said, "If a problem cannot be solved, enlarge it." So it is with us: Obama should throw his weight behind a major energy, diplomatic, and peace initiative linking the Middle East, the Mediterranean, and Europe through energy cooperation. That effort could include both existing and recently discovered conventional resources, but would also target investment in a new grid for clean, renewable energy -- one of the Mediterranean's most plentiful, yet largely untapped, resources. Such a "Green Marshall Plan" would be important not just in economic terms, but also in its potential to support and expand democracy. What is needed most of all is the vision».
http://www.foreignpolicy.com/articles/2013/01/02/the_second_coming?page=0,2
Παπανδρέου, 12/1/2013: «Σχέδιο Μάρσαλ» επενδύσεων για νότια Ευρώπη και όλη τη Μεσόγειο
You've also proposed a green version of the Marshall Plan used to reconstruct post-war Europe?
«Right. The United States could work with the EU, it could even entail Russia and China, too.
We tend to separate two crises going on in the same neighborhood, southern Europe's financial crisis and northern Africa's Arab Spring. Now that we have found new energy resources in this region, we can really develop green energy including solar and wind. Why not have a green Marshall Plan, which will bring in investments and stabilize the region.
If we had a wider program for investment to become more competitive, this would spur confidence in a growth scenario and we would be able to get out of this circle of austerity».
http://www.oregonlive.com/business/index.ssf/2013/01/qa_with_george_papandreou_form.html
Η απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών για την επιβολή φόρου επί των πιστωτικών συναλλαγών και πως παρουσιάστηκε από το smartpost.gr:
http://www.smartpost.gr/%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB/
Πηγη i-reportergr.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.