Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Παπακωνσταντίνου: Δεν μετανιώνω ..δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις...

Μια συνέντευξη στην Corriere della Sera του πρώην υπουργού οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου  με τίτλο "Περικοπές; Έχουμε κάνει πάρα πολύ γρήγορα" αποκαλύπτει ότι δεν έχει μετανιώσει για τις επιλογές του, αφού διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει επειδή "δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε ο από μηχανής θεός, ούτε χρήματα από την Κίνα, την Ρωσία, την Ινδία...Τα μόνα χρήματα τα" παράγει" το κράτος είτε τα δανείζεται από τις αγορές είτε τους εταίρους. Άλλες λύσεις δεν υπάρχουν" .


Όμως, παράλληλα εκφράζει τη λύπη του για επιμέρους αποφάσεις και επιλογές γιατί, όπως υπογραμμίζει «οι περικοπές στον δημόσιο τομέα έπρεπε να τύχουν πιο προσεκτικής εκτίμησης, η φοροδιαφυγή έπρεπε να καταπολεμηθεί πιο έγκαιρα και δεν έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να πεισθεί ο κόσμος ότι οι διάφορες παρεμβάσεις εμπνέονταν από την αρχή της ίσης κατανομής των βαρών».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισημαίνει ότι «τη στιγμή που καταρτίσθηκε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα διέθετε μηδενική αξιοπιστία λόγω του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά τις φοροεισπράξεις, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι Ευρωπαίοι δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα».
Στην ερώτηση του ποια ήταν η πιο δύσκολη πτυχή των διαπραγματεύσεων, ο Παπακωνσταντίνου
απάντησε ότι ήταν όταν χρειάστηκε να πάρουν αποφάσεις που θα άλλαζαν δραματικά τη ζωή των ανθρώπων: να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να αυξήσουν τους φόρους. Και έπρεπε να αποφασίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ήταν εύκολο να το πράξει δίκαια. Έπρεπε να παρέμβει ακόμα και σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.. "

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί, επίσης, ότι «το όλο σχέδιο πέτυχε διότι επέτρεψε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και να μειωθεί το έλλειμμά της», αλλά σημείωσε ότι «είχε λιγότερη επιτυχία σχετικά με τη βαθιά ύφεση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει το μέλλον της Ελλάδας τονίζει ότι «έγινε σημαντική δουλειά, για παράδειγμα, στο θέμα της οικονομικής σταθεροποίησης , αλλά η ύφεση και η ανεργία είναι υψηλότερες απ’ ό,τι θα έπρεπε».

«Χάρη στις διαρθρωτικές αλλαγές θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύτατο» υποστηρίζει ο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτηρίζει τους τριαντάρηδες και τους σαραντάρηδες "μια χαμένη γενιά, η οποία δεν καταφέρνει να πεισθεί για το θετικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, αφού βιώνει συνεχώς αρνητικές προσωπικές εμπειρίες.Για να καταλήξει ότι "όταν υπάρχουν μεταβολές αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι ποιος ωφελείται και ποιος είναι σε δύσκολη θέση. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. "

διαβάστε εδώ όλη τη συνέντευξη στην εφημερίδα

επιμέλεια παμε μπροστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.