Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013

Άννυ Ποδηματά : Η Ελλάδα έχει αλλάξει 4 πρωθυπουργούς τα τελευταία 3 χρόνια και βρίσκεται στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης

Η Ελλάδα έχει αλλάξει 4 πρωθυπουργούς τα τελευταία 3 χρόνια και βρίσκεται στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης. Καμία Κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να έδωσε στην Τρόικα στοιχεία για καλύτερη κατάσταση στην πραγματική οικονομία


Αυτό απάντησε η Αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi ο οποίος, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, είπε μεταξύ άλλων ότι οι Ελληνικές αρχές διαβεβαίωναν ότι η ελληνική οικονομία ήταν ισχυρότερη από ό,τι πραγματικά ήταν.


Σε παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, το ζήτημα της αναδρομικής εφαρμογής της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), την παροχή διευκολύνσεων προς την Τράπεζα Κύπρου, ενώ σχολίασε και την απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για την καθυστέρηση στο χρόνο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.Ειδικότερα, ο κ. Draghi απαντώντας σε Βέλγο Ευρωβουλευτή σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τον χρόνο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, επανέλαβε ότι η βασική ανησυχία εκείνη την εποχή ήταν ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι οι αποφάσεις στην αρχή του προγράμματος της Ελλάδας ελήφθησαν μέσα σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, με άλλη εικόνα για τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και με διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών προς την Τρόικα για μια ισχυρότερη Ελληνική οικονομία από αυτή που πραγματικά ήταν.

Αντιδρώντας στο σχόλιο αυτό η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ποδηματά τόνισε ότι "συμμερίζομαι απολύτως το σχόλιο σας ότι δεν μπορούμε σήμερα, με τις σημερινές συνθήκες, να κρίνουμε αποφάσεις που ελήφθησαν πριν από  τρία χρόνια, μέσα σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον, αλλά δεν συμμερίζομαι καθόλου την άποψη ότι οι εθνικές αρχές ενημέρωναν την Τρόικα ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία ήταν καλύτερη από αυτή που ήταν στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς, όπως ξέρετε, τα τελευταία τρία χρόνια και βρίσκεται στην έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης. Άρα καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δε μπορεί να έδωσε στοιχεία στην Τρόικα για καλύτερη κατάσταση στην πραγματική οικονομία."

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, η κ. Ποδηματά έθεσε στον κ. Draghi το θέμα της αναδρομικής εφαρμογής της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και ειδικότερα τον ρώτησε: "εάν θεωρείτε επαρκώς σαφή τα κριτήρια που αποφάσισε το ECOFIN για την αναδρομικότητα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης και αν πιστεύετε ότι αυτό το μέτρο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να συμβάλλει στη βιωσιμότητα του χρέους και άρα να διευκολύνει την ταχύτερη και ομαλότερη επιστροφή στις αγορές χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες και πιο συγκεκριμένα χωρών που εφαρμόζουν πρόγραμμα προσαρμογής;"

Η κ. Ποδηματά έκανε στη συνέχεια ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου τονίζοντας τα εξής: "Η Κύπρος βρίσκεται πρακτικά εδώ και τέσσερις μήνες χωρίς τραπεζικό σύστημα. Το μεγάλο ζήτημα είναι η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει η ΕΚΤ. Και το μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση αφορά στα 9 δις ευρώ που δόθηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα από τον μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ και κληροδοτήθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου. Υπάρχει βούληση και δυνατότητα από την πλευρά της ΕΚΤ να διευκολύνει την Τράπεζα Κύπρου στην αποπληρωμή αυτών των χρημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη και ομαλότερη εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και συνολικά του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος, αλλά και να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας;"

Απαντώντας στην κ. Ποδηματά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε σε σχέση με τον χρόνο και τις συνθήκες που καθόρισαν την απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ότι "μπορώ να αναγνωρίσω ότι αν έγιναν λάθη στο παρελθόν, τώρα πια έχουμε μία πολύ καλή βάση για να μη τα επαναλάβουμε στο μέλλον." Σχετικά με την αναδρομική εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM o κ. Draghi επεσήμανε ότι πρόκειται για "ένα πολύ καλό μέτρο" όμως αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με τα κριτήρια της αναδρομικότητας λέγοντας επίσης χαρακτηριστικά ότι "σχετικά με το εάν υπάρχουν κριτήρια πέραν κάθε αμφισβήτησης για να κριθεί αν μπορεί αναδρομικά να εφαρμοστεί αυτό, δε μπορώ να σας το πω, δεν ξέρω. Ίσως να οφείλεται στην άγνοια μου ή ίσως και στο Eurogroup να μην έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο οι συζητήσεις. Δε μπορώ πάντως να σας απαντήσω." Τέλος, για το θέμα της Κύπρου ο κ. Draghi επεσήμανε ότι "η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να προχωρήσει στην εξυγίανσή της. Δεν μπορούμε να κάνουμε νέες υποθέσεις όταν δεν έχει στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Η Κυπριακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει και να κάνει αυτά που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και πάλι την Τράπεζα Κύπρου ως αντισυμβαλλόμενο στις νομισματικές μας δράσεις. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτές τις προτεραιότητες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.