Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για την απονομή ιθαγένειας και η αντίσταση του Καμίνη...


Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χ. Αθανασίου, για την αναστολή της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας προκαλεί αντιδράσεις, εντός και εκτός της κυβέρνησης θέτοντας ζήτημα νομιμότητας, ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου του Αθανασίου, ο οποίος προέβαλλε ως λόγο για την αναστολή των διαδικασιών ιθαγένειας, την επικείμενη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών άρθρων του νόμου 3838/2010.


Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης  με επιστολή προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον ενημέρωσε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εφαρμόσει όσα ορίζονται στην εγκύκλιο.

Ο Δήμος Αθηναίων, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει κανονικά τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου περί παροχής ιθαγένειας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή Καμίνη, υπογραμμίζοντας τα κύρια σημεία της επιχειρηματολογίας.

«Κύριε Γενικέ,
Απαραίτητη  προϋπόθεση για τη λειτουργία της  Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός όλων απέναντι στις αποφάσεις των  δικαστηρίων, οι οποίες αναπτύσσουν  τα έννομα αποτελέσματά τους από τη δημοσίευσή τους.  Ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί, συνεπώς, να  εφαρμόσει το ανωτέρω έγγραφο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο παραγγέλλει, πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, η οποία κρίνει τη συνταγματικότητα διατάξεων του ν. 3838/2010, τη μη τήρηση του εν λόγω νόμου.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει  να τηρεί τη διαδικασία απονομής της  ιθαγένειας σύμφωνα με τις ισχύουσες  διατάξεις.
Όλως επικουρικώς  σας ενημερώνω ότι το εν λόγω έγγραφο, ακόμη και αν μπορούσε να εκληφθεί ως εγκύκλιος δεν έχει αναρτηθεί  στον ιστοχώρο «Διαύγεια» και,  συνεπώς, δεν μπορεί να εκτελεστεί σύμφωνα με τον νόμο 3861/2010».


Κλειδί στην αντιπαράθεση που αναπτύσσεται είναι ότι δεν μπορεί να παγώσει η εφαρμογή του νόμου Ραγκούση, αφού δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ. Αλλά επίσης, η εγκύκλιος δεν δημοσιεύθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Παράλληλα, την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Από το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  Ευ. Βενιζέλου χαρακτήρισαν ως παράνομη την απόφαση του Αθανασίου και σημείωναν ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας. Ενώ, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «καμία διαρροή ή φήμη δεν μπορεί να δικαιολογήσει αναστολή εφαρμογής ψηφισμένου από την Βουλή Νόμου» και επισημαίνεται ότι «δεν υπηρετείται η τήρηση της νομιμότητας όταν, χωρίς να υπάρχει δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα διατάξεων του Νόμου για την Ιθαγένεια, δίδεται εντολή αναστολής εφαρμογής του υπάρχοντος Νόμου», για να καταλήξει: «Ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη εγκύκλιό του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.