Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Παπανδρέου: "Όταν έγινα πρωθυπουργός παρέλαβα μεγάλα ελλείμματα. Έπρεπε να αυξήσω τους φόρους"


Όπως ήδη δημοσιεύσαμε ο Γιώργος Παπανδρέου με το νομπελίστα Καθηγητή Οικονομικών, Paul Krugman αντιμετώπισε σε debate με τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Newt Gingrich και τον Arthur B. Lafter, σύμβουλο οικονομικών του Προέδρου Ronald Reagan.
Η συζήτηση οργανώθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου εδώ και χρόνια θεσμού Μunk debate και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από εθνικό δίκτυο του Καναδά.
Οι Παπανδρέου - Krugman υποστήριξαν την αύξηση της φορολογίας των πολύ πλουσίων, υπέρ του κοινωνικού κράτους, πιο συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε:
"Όταν έγινα πρωθυπουργός παρέλαβα από την προηγούμενη κυβέρνηση μεγάλα ελλείμματα. Έπρεπε να αυξήσω τους φόρους", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ πρόσθεσε ότι ο στόχος του ήταν να αναδιοργανώσει το φορολογικό σύστημα.
"Το χειρότερο από όλα ήταν ότι οι Έλληνες πολίτες έβλεπαν πως ενώ αποπληρώναμε τους δανειστές μας, την ίδια στιγμή, αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα βοηθούσε τη φοροδιαφυγή μέσω των φορολογικών παραδείσων και των offshore", συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στη συνέχεια τόνισε ότι "έχω δει ως πρωθυπουργός ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση του πλούτου στην κοινωνία και στην Ευρώπη κάτι που έχει υποβαθμίσει το δημοκρατικό πολίτευμα".
"Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλές κυβερνήσεις και δεν ασχολούνται με το κοινό καλό. Αυτή είναι απειλή για την δημοκρατία μας", συμπλήρωσε.

"Έχει δημιουργηθεί μία κοινωνική ομάδα των πολύ πλουσίων, η οποία, λόγω της συγκέντρωσης ισχύος που διαθέτει, καταφέρνει να μην ελέγχεται από τη Δημοκρατία και τη κοινωνική λογοδοσία", παρατήρησε.
Επίσης αναφέρθηκε στους Αρχαίους Έλληνες και την Αρχαία Ελλάδα λέγοντας ότι εκεί γεννήθηκε η έννοια της δημοκρατίας.
"Οι Αρχαίοι Έλληνες όταν μιλούσαν για δημοκρατία εννοούσαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει συγκέντρωση της εξουσίας. Και σήμερα η συγκέντρωση της εξουσίας υποβαθμίζει την δικαιοσύνη, την πολική, το κοινό καλό", κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης, σε πετυχημένα μοντέλα χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπου η υψηλή φορολογία στους πολύ πλούσιους και η δίκαιη και προοδευτική φορολόγηση των υπόλοιπων πολιτών, όχι μόνο δεν αποτελεί τροχοπέδη της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της προσωπικής ανέλιξης, αντίθετα αποφέρει τους αναγκαίους πόρους, που με τη σειρά τους κατευθύνονται σε επένδυση στον ίδιο τον άνθρωπο, μέσω της Παιδείας, της Πρόνοιας και της Υγείας.
Ο Paul Krugman υποστήριξε την ίδια άποψη, παραθέτοντας με τη σειρά του τα σχετικά οικονομικά και τεχνοκρατικά στοιχεία.
Διαβάστε σχετικά εδώ και εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.