Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Γ.Παπανδρέου: Υπονομεύει την ΕΕ η ανισότητα και η έλλειψη αξιών

Η ανισότητα στην Ευρώπη, τα τεκταινόμενα στη Συρία και οι καλοκαιρινές διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκέζι κυριάρχησαν στην συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρευρέθη ο Γ. Παπανδρέου. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας.
Ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας ζήτησε από την Σοσιαλιστική Διεθνή (SI) να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο και τη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της συνόδου του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη.
Μιλώντας σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς στην Κωνσταντινούπολη χθες, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλικτσντάρογλου εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις “ανησυχητικές δυσμενείς εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά την Αραβική Άνοιξη”.
Ο αγώνας του Αραβικού κόσμου αντιμετωπίζει τρία σημαντικά προβλήματα: “Tις εξτρεμιστικές ομάδες και τις αντιδραστικές δυνάμεις, τα εθνικά, αιρετικά και θρησκευτικά ρήγματα στην περιοχή και την απειλή ξένης στρατιωτικής παρέμβασης που θα μπορούσε να παράσχει νομιμότητα σε καταπιεστικά καθεστώτα αλλά και την ενθάρρυνση των εξτρεμιστικών ομάδων”, σύμφωνα με τον αρχηγό του CHP.
Περιγράφοντας το συνέδριο της Γενεύης 2 ως μια σημαντική ευκαιρία για να τεθεί ένα τέλος στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, ο Κιλικτσντάρογλου κάλεσε την Σοσιαλιστική Διεθνή να προχωρήσει στην απόφασή της ώστε να δημιουργήσει μια ομάδα αρωγής για τη Συρία.
Αν και οι ομιλίες του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου και του πρόεδρου του CHP τόνισαν την ανισότητα και τις προκλήσεις στην περιοχή, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ένταση των συνομιλιών που περιστρέφονται γύρω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού στην Τουρκία που σάρωσαν τη χώρα.
Ο  Παπανδρέου μίλησε για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ της  Ελλάδας, και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μια τέτοια προσέγγιση φαινόταν «αδύνατη» πριν από μερικά χρόνια.
Δηλώνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική και όχι μόνο οικονομική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια σταθερή αγορά, χωρίς τις ανθρώπινες αξίες και σύμφωνα με τον ίδιο, η ανισότητα είναι το “φλέγον θέμα της ημέρας”.
Επιπλέον μίλησε  για τις σοβαρές συνθήκες στη Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, τονίζοντας ότι ο λαός της χώρας θα πρέπει να καθορίσει το μέλλον της. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, τα μισά νοσοκομεία στη Συρία δεν είναι σήμερα σε λειτουργία.
Τέλος ο ίδιος δήλωσε ότι «Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες που επλήγησαν από τη ροή των προσφύγων, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και το ιρακινό Κουρδιστάν», τονίζοντας ότι μια τέτοια επιβάρυνση θα πρέπει να μοιράζεται.

http://7imeres.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.