Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα που γυρνάει ξανά σε «καθεστώς ειδικής περίπτωσης»

Όσο τα "παιδία" στη Βουλή έπαιζαν κλέφτες κι αστυνόμους, μονομαχία στο Ελ Πάσο ή το "γελά ο μωρός καν τι μη γελοίο εί"...ανησυχητικά μαντάτα έρχονται απο τις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ του Μανώλη Σπινθουράκη αποκαλύπτει ότι:
«Βρισκόμαστε εκεί όπου ήμασταν το 2010». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τη σημερινή φάση των σχέσεων της Ελλάδας με την ευρωζώνη διπλωματικός παράγων των Βρυξελλών που δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η χώρα, έπειτα από ένα εξάμηνο «μορατόριουμ» κατά τη διάρκεια του οποίου - κυρίως λόγω των γερμανικών εκλογών - εμφανιζόταν ως «παράδειγμα επιτυχίας», επιστρέφει σταδιακά στο καθεστώς της «ειδικής περίπτωσης». Ειδική περίπτωση, υπό την έννοια ότι το ελληνικό κράτος υπήρξε το μόνο του οποίου τα ομόλογα κατά το παρελθόν κουρεύτηκαν, ενώ σήμερα αδυνατεί να παρακολουθήσει την πορεία των άλλων χωρών του Μνημονίου. Η έξοδός του στις αγορές μοιάζει άπιαστο όνειρο, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαρκώς καρκινοβατούν.
Το πρόβλημα της ευρωζώνης με την Ελλάδα δεν είναι ότι θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική ενίσχυση, αφού οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνωρίζουν πως ανάλογη ενίσχυση θα χρειαστούν τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ, στον βαθμό που το ζητούμενο δεν είναι απλώς να βγουν οι χώρες του Μνημονίου για δανεισμό στις αγορές, αλλά να γίνει αυτό υπό βιώσιμους όρους. Ητοι να δανείζονται με επιτόκια μικρότερα από τους αναπτυξιακούς ρυθμούς τους, ούτως ώστε να αρχίσουν σταδιακώς να ξεπληρώνουν τα χρέη τους χωρίς να στύβουν τους φορολογουμένους τους.
Το πρόβλημα της ευρωζώνης με την Ελλάδα είναι ότι οι Αρχές της χώρας, πέραν των περικοπών μισθών και συντάξεων τις οποίες υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν υπό την πίεση των δανειστών, δεν δείχνουν ικανές να χειριστούν το εθνικό οικονομικό πρόβλημα. Αποκρατικοποιήσεις επί της ουσίας δεν γίνονται, αγορές δεν απελευθερώνονται, η φοροδιαφυγή δεν περιορίζεται, οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθούνται, έγγραφες δεσμεύσεις δεν τηρούνται, το πελατειακό κράτος παραμένει αμετάβλητο κ.ο.κ.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ότι η εφαρμογή οικονομικών προτύπων που σε άλλες χώρες απέδωσαν, στην Ελλάδα δείχνουν να μην έχουν καμία πρακτική αξία και να μην αποδίδουν. Και όχι μόνο αυτό. Οι κοινοτικοί ιθύνοντες δεν κρύβουν την απορία τους έναντι της αδυναμίας της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να αντιληφθεί πως η στρατηγική των καθυστερήσεων βάσει της οποίας κινείται από την αρχή της κρίσης έχει μεγάλο κόστος, το οποίο σε τελευταία ανάλυση φορτώνεται ο ελληνικός λαός. Η αίσθηση που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες είναι ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στις σχέσεις διαπλοκής που συντηρούν οι πολικές Αρχές της χώρας με τα κατεστημένα συμφέροντα. Κάτι που άλλωστε άφησε σαφώς να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα Κλάους Μαζούχ, προκαλώντας κάποια έκπληξη αφού οι κοινοτικοί υπάλληλοι συνήθως δεν διατυπώνουν ανάλογου χαρακτήρα κρίσεις.
Το εν λόγω κλίμα αποκτά βαρύνουσα σημασία στον βαθμό που εντός του προσεχούς εξαμήνου πολλά πρόκειται να αλλάξουν στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, στο επίπεδο τόσο των θεσμών όσο και των προσώπων. Στα διπλωματικά επιτελεία της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπου τα επόμενα χρόνια δεν αναμένονται εκλογικές αναμετρήσεις, θεωρούν πως έχει φθάσει πλέον η ώρα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που θα καταστήσουν την οικονομική κρίση «παρελθόν για την ευρωζώνη».
Οι τροϊκανοί ζητούν να αντικατασταθούν!
Να αντικατασταθούν ζητούν όλα τα στελέχη της τρόικας που έχουν σχέση με την Ελλάδα καθώς θεωρούν πως έχουν στοχοποιηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, σε μια χώρα στην οποία οι πολιτικές δολοφονίες βρίσκονται εσχάτως στην ημερήσια διάταξη. Εκ παράλληλου, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν ότι η εντύπωση που αποκομίζουν από τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη με τα οποία διαβουλεύονται είναι ότι τα απασχολούν περισσότερο το πολιτικό τους μέλλον και λιγότερο το μέλλον της χώρας.

334 εκατ. περισσότερα έσοδα το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου
Στα 334 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υπέρβαση των εσόδων έναντι του στόχου το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να διατηρηθεί ώς το τέλος του χρόνου και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μάλλον υψηλότερο από αυτό που ανέφερε ο προϋπολογισμός
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.