Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κρίτων Αρσένης Χρυσός Χαλκιδικής: όταν η ποινικοποίηση της Δημοκρατίας δεν οδηγεί σε success story

O ανεξάρτητος ευρωβουλευτής γράφει για την περίπτωση της Χαλκιδικής, την εξόρυξη του χρυσού και την ποινικοποίηση των αγώνων
Αυτήν τη στιγμή στις Σκουριές της Χαλκιδικής επιχειρείται κάτι πρωτοφανές! Η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να καταστείλει ένα κίνημα πολιτών που υπερασπίζεται τους φυσικούς τους πόρους, το νερό, τα δάση του, τη γη του, απέναντι σε πρακτικές που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν καταστροφικές συνέπειες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακόμη 50 κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (ανάμεσά τους και μία 76χρονη!). Στοχοποιείται, πλέον, μια ολόκληρη τοπική κοινωνία. Και ενώ το παγκόσμιο κίνημα εναντίων των εξορύξεων δυναμώνει, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Ρουμανία να κάνουν τον γύρο του κόσμου σε διεθνή ΜΜΕ, εδώ η κυβέρνηση επιχειρεί να εξισώσει τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής με την εγκληματική δράση των νεοναζιστών.

Μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα, δύο ατυχήματα έχουν γίνει γνωστά κατά τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών της «Ελληνικός Χρυσός». Στα μέσα Σεπτεμβρίου, φορτηγό που μετέφερε φορτίο με συμπυκνωμένα μεταλλεύματα, υπέστη βλάβη στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα μέρος του φορτίου να σκορπίσει στο έδαφος, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες διαπιστώθηκε διαρροή επικίνδυνου υλικού από εμπορευματοκιβώτια της «Ελληνικός Χρυσός», κατά τη φόρτωση φορτηγού πλοίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις της μονάδας που χρησιμοποιεί η «Ελληνικός Χρυσός» για την αποθήκευση τοξικών συμπυκνωμάτων έχουν αδειοδοτηθεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η υπόθεση έχει πλέον φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που καλείται να διερευνήσει εάν παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την μεταφορά και αποθήκευση επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει εξόρυξη χωρίς περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μπροστά σε τόσο κρίσιμες «αναπτυξιακές» επιλογές, οι πολιτικά ώριμες κοινωνίες καλούνται να ζυγίσουν τα οφέλη και τις ζημιές και να σχεδιάσουν το μέλλον του τόπου τους. Σε μια χώρα όπου η ανεργία «φλερτάρει» με το 30%, κερδοσκοπικές επενδύσεις «καμουφλάρονται» με το μανδύα της κοινωνικής ωφέλειας. Πάνω στην ανεργία και την εξαθλίωση, λοιπόν, ‘πατάει’ η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας, βαφτίζοντας «ανάπτυξη» το βραχυπρόθεσμο κέρδος για τους λίγους. Όμως είναι οι νομοθετικές διευκολύνσεις υπέρ των λίγων και η παντελής έλλειψη κανόνων που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Δε γίνεται να εστιάζουμε στις υποσχόμενες θέσεις εργασίας από την εξόρυξη χρυσού και να κλείνουμε τα μάτια στις απειλούμενες θέσεις εργασίας από μια τέτοια δραστηριότητα. Με βάση την επιστημονική επιτροπή του ΑΠΘ, η εξόρυξη θα επιβαρύνει δραματικά το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αλιεία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι λόγω της απελπισίας και των οικονομικών αδιεξόδων, η κοινωνία μας είναι διατεθειμένη να δεχτεί ό,τι της σερβίρουν σαν λύση. Πρέπει να καταλάβουν πως η ανασφάλεια δεν λειτουργεί ως λοβοτομή. Οι κάτοικοι έχουν κάθε δίκαιο να υπερασπίζονται το νερό, τον αέρα, τα δάση τους και το πραγματικό αναπτυξιακό τους μέλλον. 

Την ίδια ημέρα που ενδεχομένως τοξικά απόβλητα της «Ελληνικός Χρυσός» διέρρεαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 35.000 έδιναν βροντερό «παρών» στη συναυλία ενάντια στην εξόρυξη στη Χαλκιδική. Παρά τον «βομβαρδισμό» τους με διαφημίσεις υπέρ της εξόρυξης σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και την επιχείρηση δυσφήμισης και ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των κατοίκων, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης επιμένουν να εκφράζουν καθημερινά την αντίδρασή τους.

Είμαι εναντίον κάθε μορφής βίας και καταδικάζω κάθε βίαιο περιστατικό από οπουδήποτε κι αν προέρχεται. Καλώ τους συμπολίτες μας να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον τόπο τους με ειρηνικό τρόπο. Οποιοδήποτε βίαιο περιστατικό θα γιγαντώνεται και θα χρησιμοποιείται από το κράτος για να καταστείλει ένα δίκαιο αγώνα. Όμως και η κυβέρνηση δε θα πρέπει να γελιέται. Καμία επένδυση δε θα επιβληθεί σε οποιαδήποτε τοπική κοινωνία με τη βία. Προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η κοινωνική ειρήνη, η συναίνεση και η συναπόφαση και όποιος το ξεχνά είναι καταδικασμένος να προπαγανδίζει success stories που δεν υπάρχουν.
 
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.