Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Το προφίλ του αμετανόητου ψηφοφόρου της ΧΑ

Σύμφωνα με τα το στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει η Καθημερινή της Κυριακής οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι κυρίως άνδρες 25-55 ετών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιδεολογική κλίματα 1-10, όπου 1 είναι η άκρα αριστερά και 10 η άκρα δεξιά, το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει τις μετριοπαθείς, κεντρώες, θέσεις (5 και 6) και μόνο το 27,2% απαντούν ότι είναι ακροδεξιοί.

Επίσης, οι ψηφοφόροι του νεοναζιστικού μορφώματος είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες, αφού όπως προκύπτει από την έρευνα της GPO, μόνο το 25%  είναι γυναίκες.


Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι  ακόμα και μετά τα τελευταία γεγονότα, η ΧΑ δεν φαίνεται να χάνει ιδιαίτερα από τον πυρήνα που τη στήριξε στις εκλογές του 2012.

Σε ότι αφορά για τον επαγγελματικό κλάδο στον οποίο ανήκουν οι ψηφοφόροι της ΧΑ από τα στοιχεία της GPO  προκύπτουν ότι τη στηρίζουν:

    μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα 24%
    άνεργοι 17%
    συνταξιούχοι 17%
    ελεύθεροι επαγγελματίες (όχι επιστήμονες) 16%
    ελεύθεροι επαγγελματίες (επιστήμονες) 7%
    Αγρότες 5%
    Νοικοκυρές 5%
    Δημόσιοι υπάλληλοι 4%
    Επιχειρηματίες 3%
    Φοιτητές 2%

Επίσης, το μορφωτικό επίπεδο, των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είναι μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου,που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη και δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.