Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Παπανδρέου για φόρο Τόμπιν:αποτελεί χρέος όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, για να προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η υιοθέτηση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα, με μεγάλη πλειοψηφία, της Έκθεσης της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Άννυς Ποδηματά, για την εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από 11 κράτη - μέλη της ΕΕ με τη διαδικασία της ενισχυμένης συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα, μεγάλης πολιτικής σημασίας, προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, με την απόφαση αυτή, επιβραβεύονται και οι μακροχρόνιες προσπάθειες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησή του, πολλών δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο και βεβαίως, η συνέπεια που επέδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, σε αυτήν την σημαντική υπόθεση.



Τώρα, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί προς δύο κατευθύνσεις:

Πρώτον, προς τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η τελική απόφαση για την άμεση εφαρμογή του μέτρου σε πρώτη φάση στα 11 κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία το έχουν αποδεχτεί και ελπίζουμε σύντομα από το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ.

Δεύτερον, προς τις πέραν της ΕΕ ηγεσίες, μεταξύ των οποίων το G20, προκειμένου να υιοθετηθεί η εφαρμογή του μέτρου σε διεθνές επίπεδο.

Η προσπάθεια αυτή, αποτελεί χρέος όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο, για να προασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επισημαίνω για ακόμη μια φορά, ότι πρόκειται για μια από τις λίγες αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, που λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί με την εφαρμογή του μέτρου, θα υπάρξουν αρκετές θετικές επιπτώσεις για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς:

Στοχεύει τους κερδοσκόπους, η απληστία των οποίων είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες και τους πολίτες.
Παρεμβαίνει ρυθμιστικά σε έναν χώρο που ουσιαστικά δεν ελέγχεται επαρκώς και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον με κατακερματισμένη διακυβέρνηση παγκοσμίως.
Διαμορφώνει δυνατότητες για την αποκατάσταση ορισμένων αδικιών από τις οποίες ευνοήθηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας την περίοδο της κρίσης, καθώς είναι ο βασικός υπεύθυνος για αυτήν.
Αποσκοπεί στη διασφάλιση εσόδων που θα συνεισφέρουν στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των κρατών - μελών με πιο δίκαιο κοινωνικά τρόπο.
Επιδιώκει την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα στον πραγματικό του ρόλο, την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ικανοποιείται και ένα σημαντικό μέρος από τους στόχους που έθεσα και προωθήσαμε μαζί με όλα τα κόμματα - μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για ρύθμιση και έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των φορολογικών παραδείσων.

Εκφράζω την ελπίδα μου να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι απαραίτητες διαδικασίες στην ΕΕ και καλώ και τις άλλες οικονομικές δυνάμεις, πέραν της Ευρώπης, να επιδείξουν αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του μέτρου σε παγκόσμιο επίπεδο, προς όφελος των εθνικών οικονομιών και των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.