Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Οι "μη" ομαλές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

H Ελλάδα ξεκίνησε συνομιλίες με τους διεθνείς επιθεωρητές της Τρόικας την Κυριακή ετοιμάζοντας το πεδίο για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, ακόμη και αν ανώτεροι αξιωματούχοι στην Αθήνα επεσήμαναν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης μετά από χρόνια βαθιάς ύφεσης. Οι συζητήσεις έρχονται εν μέσω πολιτικών εντάσεων στην Αθήνα , που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την εύθραυστη δι-κομματική κυβέρνηση της χώρας.

Μετά από μια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι αρχικές συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 .


 Οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τον τελευταίο γύρο των τακτικών τριμηνιαίων επισκέψεων επιθεώρησης που συνοδεύουντην Ελλάδα στη μακρά της πορεία στην κρίση χρέους και η έκβαση τους θα δώσει το πράσινο φως γα το αν θα ξεκλειδώσει η επόμενη δόση της ενίσχυσης της χώρας, ύψους € 1 δισ. – νέα στοιχεία επίσης, δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει επιτέλους πορεία.

 Ανώτεροι αξιωματούχοι στην Αθήνα μίλησαν για τη σταδιακή έξοδο από το δρακόντειο πρόγραμμα λιτότητας που συνδέεται με τις διασώσεις αλλά επίσης προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη γίνει αισθητή από τον μέσο Έλληνα, και ότι ο εξτρεμισμός στη χώρα αυξάνεται .

 Αξιωματούχοι στην Αθήνα λένε ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει κάποια δημοσιονομική χαλαρότητα, δεδομένου ότι έχει τηρήσει μια κρίσιμη δέσμευση και είναι πιθανό να εξασφαλίσει την αρχή ενός πρωτογενούς πλεονάσματος - το 2013 , για πρώτη φορά σε περίπου μια δεκαετία. Ανάλογα με τις προσεγγίσει που η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα υπάρξει έλλειμμα του προϋπολογισμού το επόμενο έτος.

Η κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα, με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, έχει πλειοψηφία μόνο πέντε εδρών στο κοινοβούλιο των 300 μελών στην Ελλάδα. Αγωνίζεται να άρει την οικονομία από μια εξαετή ύφεση μετά από κύματα των μέτρων λιτότητας που τροφοδοτούν υποστήριξη περιθωριακών κομμάτων και έχουν οδηγήσει σε βαθύ διχασμό και συνεχείς εκλογές το περασμένο έτος.

Οι δράσεις διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που απαίτησαν οι διεθνείς πιστωτές συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα με απεργίες να έχουν εξαγγείλει φορείς του δημοσίου αλλά και εκπαιδευτικοί.

Σε συνομιλίες με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες , ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τόνισε την πολιτική και κοινωνική απειλή για τη χώρα από την άνοδο των υπερεθνικιστών, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν νέα μέτρα και περικοπές κρατικών δαπανών.

 Την ίδια στιγμή , η κυβέρνηση στην Αθήνα λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία στην Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό των ανέργων που αποτιμάται σε τριμηνιαία βάση - υποχώρησε κατά το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης. Επιπλέον σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στοιχεία δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, το οποίο μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8 %, στην πραγματικότητα αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη τριμηνιαία βάση.

 Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα , ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη περίοδο προς την ανάκαμψη της οικονομίας και πριν η βελτίωση γίνει αισθητή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας . «Αυτό είναι αυτό που κάνει αυτά επόμενους μήνες κρίσιμους - δεν θα είναι το πιο δύσκολοι, αλλά πιο πολιτικά ευαίσθητοι.»

 Οι τελευταίες γύροι συνομιλιών με την τρόικα έρχονται λίγους μήνες προτού η Ελλάδα αναλάβει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί αναλυτές λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να αποφύγουν να αναζωπυρώσουν το αντιλαϊκό συναίσθημα στην Ελλάδα , μαζί με την περαιτέρω ενίσχυση του ευρω- σκεπτικισμού και του πολιτικού εξτρεμισμού εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη άνοιξη .

Σίγουρα όμως η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις και οι ελεγκτές αναμένεται να επικεντρωθούν σε μερικές από τις ελλείψεις στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών της χώρας. Αυτές περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο κλείσιμο των μη κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων της άμυνας, την αναδιάταξη περίπου 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, περαιτέρω απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών της χώρας και ίσως την χαλάρωση των κανόνων για τις κατασχέσεις σπιτιών.

Το προβληματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ο αργός ρυθμός φορολογικών μεταρρυθμίσεων και οι προσπάθειές της χώρας να καλύψει επίμονες διαφορές λόγω ελλειμμάτων που μαστίζουν τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης είναι επίσης πιθανό να φιγουράρουν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

«Είμαι βέβαιος ότι η τρόικα θα συνεχίσει να απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , αλλά το θέμα είναι αν θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας - που είναι το πραγματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση,» δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος της κυβέρνησης εξοικειωμένος με τη διαδικασία . «Αλλά καμία διαπραγμάτευση δεν είναι πάντα ομαλή.» 
Και οι "μη" ομαλες διαπραγματεύσεις καταλήγουν καμμιά φορά σε εκλογές....

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.