Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Πρωθυπουργ​ός Γ.Παπανδρέ​ου,Ιούνιος 2010: «Η Δι@ύγεια αφορά στην καρδιά της Δημοκρατία​ς μας-Αλλάζο​υμε τον τρόπο άσκησης εξουσίας»


Τι είχε πει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή σε ομιλία του στις 30/6/2010 για το σχέδιο νόμου του Προγράμματος «Δι@ύγεια»
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑΣΟΚ, στις πρόσφατες εκλογές, δεσμεύτηκε απέναντι στους πολίτες, να προχωρήσει σε εκείνες τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλαγές, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητες. Αλλαγές, που θα έπρεπε να έχουν γίνει πράξεις εδώ και πολύ καιρό.
Και αυτό κάναμε από την πρώτη μέρα, έχοντας ως κοινό παρονομαστή, πάντα και σε ό,τι κάνουμε, το δημόσιο συμφέρον, την οικοδόμηση ενός κράτους, αλλά και ενός πολιτικού συστήματος στην υπηρεσία του πολίτη. Ενός πολιτικού συστήματος αυτόνομου, το οποίο με κάθε του πράξη θα εμπεδώνει, θα ενδυναμώνει τη Δημοκρατία.
Μάλιστα, στις συνθήκες όπου βρεθήκαμε, με τη χώρα ακυβέρνητο καράβι να οδεύει προς το χείλος του γκρεμού, αναγκαζόμαστε πλέον να τα κάνουμε όλα σε ρυθμούς πρωτόγνωρους για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Γι’ αυτό και δεσμευτήκαμε ότι το 2010 θα είναι η χρονιά των ριζοσπαστικών τομών και αλλαγών, για την εκ θεμελίων αλλαγή του πελατειακού κράτους, το οποίο όλοι είδαμε να καταρρέει και να απειλεί να παρασύρει τη χώρα στον γκρεμό.
Είχαμε δεσμευτεί για βαθιές αλλαγές μόνιμου χαρακτήρα, αλλαγές όχι για τα μάτια του κόσμου, αλλά που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που κάνουν τη χώρα μας να γυρίσει σελίδα, που ανοίγουν μια τελείως διαφορετική, νέα εποχή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι τίποτα άλλο από την υπερπροσπάθεια μιας χώρας, μιας κοινωνίας ολόκληρης, να βγει από τη μεγαλύτερη κρίση που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Το πρώτο στάδιο ήταν να αποφύγουμε την προδιαγεγραμμένη, τη βέβαιη πορεία μας προς τη χρεοκοπία, στην οποία οδηγούταν η χώρα από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτό που με βεβαιότητα χρεοκόπησε, όμως, είναι το φαύλο πελατειακό πολιτικό σύστημα, που διέλυσε το κράτος, τη Διοίκηση, απαξιώνοντας και το σύνολο του δημόσιου βίου. Φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής και, πλέον, οτιδήποτε δεν αλλάζει οριστικά τα πράγματα, είναι ατελέσφορο, είναι ανεύθυνο.
Όλες μας οι επιλογές έχουν ένα και μοναδικό στόχο, να αλλάξουμε οριστικά την Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που πατάει γερά στα πόδια της, με τις δικές της δυνάμεις, όχι με δάνειες δυνάμεις που φέρνουν εξάρτηση. Να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους για την πατρίδα και την Πολιτεία τους.
… Αυτά – και όχι μόνον – έπρεπε εδώ και καιρό να γίνουν. Δεν έγιναν. Και η χώρα μας διολίσθησε στην οικονομική κρίση και στη διεθνή ανυποληψία. Δεν θα ξεχάσω τους τελευταίους μήνες, τον αγώνα που δώσαμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, την προσπάθειά μας, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, να βάλουμε τάξη στο χάος της ανομίας, της διαφθοράς, της σπατάλης και να πείσουμε τους πολίτες και τους εταίρους μας.
Είναι αλήθεια ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Όμως, σας εγγυώμαι ότι δεν θα επιστρέψουμε ποτέ πια στην Ελλάδα της οικονομικής παρακμής, των αλλοιωμένων στοιχείων, της πολιτικής κατάπτωσης, της εξάρτησης ή και εξαγοράς της πολιτικής από άνομα συμφέροντα, της σπατάλης, των προνομίων των λίγων και της αδικίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αναρωτηθούμε όλοι, πόσες φορές στο παρελθόν κυβερνήσεις, Υπουργοί, βουλευτές, είπαν τη φράση «να χυθεί άπλετο φως». Πόσοι είπαν τη φράση «διαφάνεια παντού».
Λόγια που φθάρθηκαν, όμως, σε σημείο που οι πολίτες να μην τα πιστεύουν πια. Γιατί κανείς δεν είχε τολμήσει να προχωρήσει στην πράξη.
Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στο χάσμα λόγων και πράξεων. Εμείς, το φως, τη διαφάνεια, τη διαύγεια, τα κάνουμε πράξη. Όχι επειδή είναι αυτοσκοπός, αλλά επειδή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αλλάξει η πατρίδα μας, να βγει το γρηγορότερο από την κρίση και να βγει πιο δυνατή.
Με το πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλάζουμε οριστικά το πώς ασκείται η εξουσία και η διοίκηση στη χώρα μας.
Πρόκειται για μια επανάσταση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στο πολύ άμεσο μέλλον. Και δεν είναι απλά μια επανάσταση για την Ελλάδα. Επιχειρούμε και υιοθετούμε ένα σύστημα διαφάνειας, που αμφιβάλλω αν υπάρχει αλλού στον κόσμο.
Φτάνουμε σε μια ιστορική καμπή για την αντίληψη της εξουσίας. Αλλάζουμε ριζικά τη νοοτροπία με την οποία ασκείται κάθε είδους δημόσια εξουσία, που μέχρι σήμερα υπήρξε ομιχλώδης, αδιαφανής, που έγινε εργαλείο στα χέρια επίορκων συμφεροντολόγων, δυνάμεων που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να εξυπηρετήσουν τους εαυτούς τους ή τρίτους, με αδρά αμοιβή, άμεσα ή έμμεσα υλικά ή άλλα οφέλη, με φέουδα στο Δημόσιο, που επέτρεπαν την ιδιοτέλεια, αλλά και την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου.
Σκεφτείτε όλα τα δεινά, που παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε στα Ταμεία, στα δημόσια οικονομικά, παντού. Γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν μέσα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και, πίσω από το σκοτάδι της αδιαφάνειας, στην αυθαιρεσία της εξουσίας.
Υπάρχει κάτι που συνδέει όλα τα σκάνδαλα, κάτι που γιγάντωσε τη διαφθορά στη χώρα, ένας μίτος που οδηγούσε συνεχώς στο λαβύρινθο της διαφθοράς, αλλά και στην προκλητική κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ο μίτος της βεβαιότητας όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτά, ότι κανείς ποτέ δεν θα μάθαινε τι συνέβη.
… Η αδιαφάνεια δεν δημιούργησε μόνο περιπτώσεις ανομίας, οδήγησε, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, σε ανυπολόγιστες σπατάλες που, τις περισσότερες φορές μάλιστα, ήταν και τυπικά σύννομες. Ήταν όμως την ίδια στιγμή ανορθολογικές και απαράδεκτες, γιατί και σε αυτή την περίπτωση, όσοι λάμβαναν τις αποφάσεις, ήταν βέβαιοι ότι κανένας δεν θα τους ελέγξει ούτε για τη σκοπιμότητα, ούτε για τη χρησιμότητα των αποφάσεών τους.
Θα τολμούσε ποτέ κάποιος Υπουργός να προβεί σε πολυέξοδες ανακαινίσεις των γραφείων του, εάν έπρεπε πρώτα να αναρτήσει αυτή την απόφαση στο διαδίκτυο;
Από σήμερα, αυτά τελειώνουν. Όλοι αυτοί που, σε άλλες εποχές θα έμπαιναν στον πειρασμό, πρέπει να γνωρίζουν εφεξής ένα πράγμα: θα τους βλέπει πια όλη η κοινωνία. Η απληστία, η ιδιοτέλειά τους, θα είναι στη δημόσια θέα. Και αυτό από μόνο του, είναι βέβαιο ότι θα μας γλιτώσει και από σκάνδαλα, θα μας απαλλάξει και από πολλές σπατάλες, θα φέρει και εξοικονόμηση δαπανών, και καλύτερη διαχείριση των φόρων των πολιτών.
Αυτή τη δημόσια λογοδοσία επιτρέπει η σημερινή τεχνολογία και είναι το στοίχημα για κάθε δημοκρατική κοινωνία, ώστε να συμμετέχει ο πολίτης στην κοινή προσπάθεια για το κτίσιμο μιας ευνομούμενης Πολιτείας. Μιας κοινωνίας αλληλοσεβασμού, ενεργών πολιτών, που ελέγχουν, αλλά και εμπιστεύονται μια εξουσία, που τους εμπιστεύεται.
Γι’ αυτό, η τομή που συζητάμε σήμερα υπερβαίνει τις ανάγκες άσκησης ελέγχου της εξουσίας από τα Μέσα Ενημέρωσης, ή την ανάγκη του νομικού κόσμου να έχει πρόσβαση στις αποφάσεις της Διοίκησης, ή από την επιθυμία του ιστορικού να καταγράψει και να ερμηνεύσει τις κυβερνητικές πράξεις.
Η τομή αυτή αφορά στην καρδιά του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δημοκρατική κοινωνία, σημαίνει ο πολίτης να έχει κατοχυρωμένο το θεμελιώδες δικαίωμα της πληροφόρησης, της ενημέρωσης για κάθε κυβερνητική και δημόσια δραστηριότητα. Να ξέρει τι κάνει η Διοίκηση και γιατί. Είναι ζητούμενο για την ουσιαστική συμμετοχή του.
Η δημοκρατική διαδικασία απαιτεί ενημερωμένους πολίτες, αλλιώς δεν μπορούμε να την ονομάζουμε «Δημοκρατία». Τουλάχιστον, όχι σύγχρονη, όχι ποιοτική, όχι πλήρη Δημοκρατία, όχι Δημοκρατία που αξίζει στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, τον 21ο αιώνα.
Και έχουμε πια τα τεχνολογικά μέσα για να το κάνουμε, όπως τα είχαμε βεβαίως και πριν από 5 ή και 10 χρόνια. Απλώς, η απόφαση χρειαζόταν, η βούληση χρειαζόταν, να αφήσουμε πίσω μας ένα σάπιο και διάτρητο σύστημα διακυβέρνησης και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα.
Δεν το τόλμησε κανείς. Σήμερα, το κάνουμε εμείς. Για πρώτη φορά, η Κυβέρνηση προβαίνει σε μια τόσο ριζική και μαζική πράξη αυτοπεριορισμού – στην πραγματικότητα, περιορισμού του δικαιώματός της να αυθαιρετεί. Γι’ αυτό λέμε και το επαναλαμβάνουμε, ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία. Και αυτό το κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτές είναι οι αρχές μας, είναι οι δεσμεύσεις μας, αυτό υποσχεθήκαμε, όταν είπαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα.
Θα πρέπει ο πολίτης, θα πρέπει και οι bloggers, ναι, καλώ και τους bloggers, να βοηθήσουν και να συμβάλουν δημιουργικά, όπως βέβαια και τα συμβατικά Μέσα Ενημέρωσης, να συμμετάσχουν ενεργά στην επισήμανση, στην ανάδειξη των αρνητικών, που θα αποκαλυφθούν και θα αποκαλύπτονται, αλλά και στη δημιουργία προτάσεων, που μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και προτάσεις νόμου.
Και βέβαια, ο ρόλος των βουλευτών, του κάθε βουλευτή, θα είναι κρίσιμος και αναβαθμισμένος, έχοντας τη δυνατότητα νέων πρωτοβουλιών, από την απλή ερώτηση, μέχρι και την πρόταση για απλοποίηση και κωδικοποίηση νομοθεσίας και πρακτικών, χτυπώντας σπατάλες, αδιαφάνεια και αναξιοκρατία.
Μην περιμένετε από τους λιγοστούς Υπουργούς να κάνουν αυτό το έργο. Αυτό το έργο, θα είναι έργο λαού. Και είναι βαθιά μου πίστη ότι, η συλλογική σοφία, θα είναι πολύ ανώτερη της ατομικής, έστω και εξειδικευμένης γνώσης. Αυτό εξάλλου αποτελεί και διεθνή τάση στον σημερινό κυβερνοχώρο, όπου κοινωνικά δίκτυα, όπως λέγονται, επεξεργάζονται σύνθετα τεχνολογικά, ιατρικά, ακόμη και πολιτικά προβλήματα, όπως και οργανωτικά προβλήματα, με μεγάλη επιτυχία. Και σε αυτό, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να πρωτοπορήσει».
Διαβάστε εδώ όλη την ομιλία

neapost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.