Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μόνο η κοινωνία των πολιτών μπορεί να βάλει τέλος στη βία και οφείλει να το κάνει άμεσα

του Κώστα Τάτση

Σήμερα είχαμε την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα  από τους Χρυσαυγίτες, χθες είχαμε την φασιστική προτροπή του Καμμένου για ,,λιντσάρισμα,, Δημάρχου, προχθές τα επεισόδια στο Μελιγαλά.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πια για το μέλλον της χώρας μας είναι αν υπάρχει επιστροφή από αυτό το δρόμο της μισαλλοδοξίας, του μίσους και του φανατισμού που όλο και πιο βαθιά βυθιζόμαστε  τα τελευταία χρόνια ως κοινωνία.

Πολύ εύκολα αρκετοί άνθρωποι του πνεύματος αλλά και πολιτικοί και αναλυτές στα ΜΜΕ, ξεπερνούσαν τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα περιορίζοντάς το στην οικονομική κατάσταση και την δημοσιονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Επιχείρησαν ένα "ακροβατικό" διαχωρισμό στη βία και αιτιολόγησαν με όρους στεγνά οικονομικούς ακόμα και το δικαίωμα.... να εισβάλει κάποιος και να κάψει το ελληνικό κοινοβούλιο.


Σχεδόν πανηγυρικά τα ΜΜΕ προβάλαν σκηνές άσκησης πολιτικής βίας σε θεσμικούς παράγοντες στο όνομα της "αγανάκτησης" λόγω της κρίσης και αβασάνιστα, οι ερασιτέχνες Bloggers και oi χρήστες των κοινωνικών δικτύων αναπαρήγαγαν <<ειδήσεις>>, στιγμάτιζαν ανθρώπους χωρίς να εξετάσουν την  αλήθεια όσων έγραφαν και διακινούσαν.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και αυτή την δημόσια, φασιστικού τύπου, προτροπή του αρχηγού "κοινοβουλευτικού" κόμματος να λιντσάρουν πολίτη δεν την καταδίκασαν όλα τα κόμματα γιατί προφανώς, είχαν το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε, οι χαρακτηρισμοί του ποιοι είναι "προδότες", "πουλημένοι" και τους ετοίμαζαν για το Γουδί μοιράστηκαν απλόχερα και με περισσή ευκολία.

Ο κοινωνικός ρατσισμός εκδηλωνόταν καθημερινά, αλλά αντίδραση δεν υπήρχε. Ανήγαγαν την ακινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε επαναστατική δράση, το κενό όμως ήρθαν "οι άλλοι" και το κάλυψαν αποκτώντας κοινωνικά ερείσματα.

Η εύκολη κριτική σε όλους όσους επισήμαναν τον κίνδυνο αυτής της πρακτικής, ήταν ο χαρακτηρισμός τους, ως  <<μνημονιακών>>.


Όμως, πιο σημαντικό ακόμη και από μια ενδεχόμενη πτώχευση της χώρας είναι το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας μας. Είναι η νέα γενιά να "εκπαιδεύεται" και να στέκεται απέναντι σε κάθε είδους βία και φασιστικές νοοτροπίες, να αποστρέφεται το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Το ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε πλέον ή αν είναι αργά.

Μπορούμε ; Μόνο μια γενική κινητοποίηση όλων των πολιτών που απεχθάνονται την βία, ως ιδεολογία, αλλά και στην καθημερινότητά τους, μπορούν να το κάνουν πράξη.

Ας σταματήσει η γνωστή τακτική - που ήδη ξεκίνησε- κάποιοι να θέλουν να οικειοποιηθούν την δολοφονία και καλούν ο ένας σε συγκέντρωση στην μια πλατεία και ο άλλος στην παραδίπλα.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρώην Προέδροι της Δημοκρατιας, πρώην Πρωθυπουργοί, όλα τα κόμματα που καταδικάζουν την βία, τα συνδικάτα, οι κοινωνικοί φορείς, οι φοιτητικές οργανώσεις, οι σύνδεσμοι εργοδοτών και βιομηχάνων, οι αθλητικοί σύλλογοι και προσωπικότητες από όλο το κοινωνικό φάσμα, ας καλέσουν σε μια γενική συγκέντρωση πολιτών στο Σύνταγμα και σε κάθε κεντρική πλατεία κάθε πόλης. Για να βρεθούμε όσο περισσότεροι πολίτες στους δρόμους και να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στη βία.

Έτσι θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι όλοι εκείνοι που σπέρνουν την βία στη χώρα μας, το φασισμό και την ξενοφοβία αποτελούν μειοψηφία και εμείς θα τους θέσουμε στο περιθώριο.

ΠΗΓΗ http://kostastatsis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.