Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Σε εθνικό διχασμό οδηγείται η Τουρκία

 
Παρά το γεγονός ότι τα φωτα της δημοσιότητας στη χώρα εχουν στραφει προς την ΕΡΤ, οι εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους, αφού το διακύβευμα σε όλη την Ευρώπη αλλά και στα Βαλκάνια είναι η Δημοκρατία.
Η κατάσταση στην Τουρκία οδηγείται εκτός ελέγχου μετά την πρωτοφανή βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί.  Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διοργάνωσε συγκέντρωση πριν και μετά την οποία επικράτησε το απόλυτό χάος, με δακρυγόνα, συλλήψεις δεκάδες τραυματίες, ανάμεσά τους και παιδιά, οδηγώντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια διχασμού.
Σε «πολεμικό καταφύγιο» μετατράπηκε το ξενοδοχείο Divan, κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ, όπου αναζήτησαν καταφύγιο διαδηλωτές.
Σε μεγάλη συγκέντρωση καλεί την Κυριακή η πλατφόρμα Ταξίμ «απέναντι» στους υποστηρικτές του Ερντογάν.
Τα κοινωνικά δίκτυα μέσω των οποίων οι διαδηλωτές έκαναν γνωστή την αντίστασή τους ανά τον κόσμο πήραν «φωτιά» αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο από την πρωτοφανή αστυνομική βία, τις άγριες συγκρούσεις, τους τραυματίες και την ομίχλη δακρυγόνων.
Το κλίμα στη χώρα έχει πλέον οξυνθεί πολύ επικίνδυνα. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσάρογλου χαρακτήρισε την επιχείρηση στο πάρκο Γκεζί «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Ενώ, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωνε μέσω Twitter ότι «κάποιοι προβοκάτορες ανάμεσα στους διαδηλωτές έχουν αρχίσει τώρα να χρησιμοποιούν όπλα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την «εκκαθάριση του αστικού πάρκου Γκεζί –που γέννησε το κύμα αμφισβήτησης της αυταρχικής εξουσίας του- 18 ημέρες από την έναρξη των διαδηλώσεων και μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση των υποστηρικτών του ισλαμιστικού καταβολών Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο πάρκο Γκεζί με ασπίδες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πνίγοντας τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Επικράτησε πανικός, πολίτες έτρεχαν σε κατάσταση πανικού μακριά από το μπαράζ δακρυγόνων και τις αντλίες νερού. Τη στιγμή της επίθεσης στο πάρκο βρίσκονταν και παιδιά. Καταγγελίες αναφέρουν, επίσης, πως το νερό στις αντλίες περιείχε και χημικές ουσίες.
Αφού «καθάρισε» με τη βία η πλατεία Ταξίμ από –περιθωριοποιημένες ομάδες, κατά δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων- οι δυνάμεις καταστολής διέλυσαν τις σκηνές των κατασκηνωτών στο πάρκο Γκεζί. Την ίδια ώρα ξεσπούσαν επεισόδια σε παρακείμενους δρόμους της πλατείας Ταξίμ και η οργή φούντωνε.
«Δεν παραδίνομαι. Είμαστε οργισμένοι. Αυτό δεν τελείωσε. Ο κόσμος είδε ότι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στον Ταγίπ Ερντογάν» δήλωνε Τούρκος διαδηλωτής καθώς χιλιάδες πολίτες από όλα τα σημεία της Κωνσταντινούπολης ξεχύνονταν τα ξημερώματα στους δρόμους με κατεύθυνση προς την πλατεία Ταξίμ.
Χιλιάδες κόσμου βγήκε και στους δρόμους της Άγκυρας φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Συγκεντρώσεις και στη Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Η πλατφόρμα Ταξίμ, που συνενώνει 116 κινήματα, κάλεσε σε συγκέντρωση το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Κωνσταντινούπολης, την ώρα που θα βγαίνουν στο δρόμο και οι ίδιοι οι υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πολέμιοι της κυβέρνησης ελπίζουν και αναμένουν συμμετοχή εντός εκατομμυρίου ανθρώπων.
Η δύναμη του Κινήματος ενάντια στις δυνάμεις καταστολής θα δοκιμαστεί...όποιο και να είναι το αποτέλεσμα ο Ερντογαν έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα.
Δεν μπορεί να δικαιολογήσει την πολιτική του ούτε προς την ΕΕ με την οποία επιθυμεί διακαώς σχέση σύνδεσης, ούτε όμως προς τις ΗΠΑ, οι οποίες τον σιγόνταραν ως τον χωροφύλακα τους στην περιοχή, αφού ο Ομπάμα θα δυσκολευτεί να χωνέψει τις ενέργειες αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.