Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΝΔ - ΠAΣOΚ - ΔΗΜΑΡ: Το γυαλί ράγισε

Το γυαλί έχει ραγίσει ανεξάρτητα από το εάν η τρικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζεται από τους δύο εταίρους το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε ότι το χάσμα έχει μεγαλώσει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Πάνω στον χρόνο της  πολιτικής τους συνεργασίας όσο και να προωθούν το σύνθημα της συνετής συννενόησης μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών πολύ δύσκολα θα υπάρξει εξομάλυνση στις σχέσεις τους.
Το κλίμα εχει δηλητηριαστεί μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες.
«Το θέμα δεν είναι η ΕΡΤ. Είναι ότι δε λειτουργείς δημοκρατικά, φέρεσαι αλαζονικά και δε μας σέβεσαι», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα πληροφορίες. Ενώ, ο Βενιζέλος είχε έντονο διάλογο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με αφορμή το περίφημο e-mail, με το οποίο απειλούσε με κλείσιμο όσους αναμετέδιδαν το σήμα της ΕΡΤ.
Ο Φώτης Κουβέλης από την άλλη, φέρεται ότι με πολύ αυστηρό ύφος είπε: «δεν δέχομαι μονομερείς αποφάσεις. Και αν υπάρξει αδιέξοδο, δε χρειάζεται να πάμε σε εκλογές. Μπορούμε να βρούμε λύση και με άλλο τρόπο», αφήνοντας υπόνοιες για ενδεχόμενο αλλαγής πρωθυπουργού.

Η υπόθεση του λουκέτου στην ΕΡΤ ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους και η έλλειψη εμπιστοσύνης και η καχυποψία είναι εμφανής.
 Ήδη, η διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Σημείο σύγκλισης δεν διαφαίνεται, αφού προς το παρόν γίνεται διαφορετική νομική ερμηνεία από τις τρεις πλευρές, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να εμμένουν ότι η λειτουργία της ΕΡΤ πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει και οι εργαζόμενοι έχουν απολυθεί.
Αυτό το χάσμα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να κλείσει μέχρι τη νέα σύσκεψη που έχει οριστεί για το απόγευμα της Τετάρτης. Η τρικομματική κυβέρνηση, ουσιαστικά κέρδισε λίγο ακόμα χρόνο για να εξευρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που να ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές και να μην τιναχθούν τα πάντα στον αέρα.
Πάντως παρά την ένταση που υπήρξε στη σύσκεψη, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί στις εκλογές, αφού όπως παραδέχθηκε και ο Σαμαράς, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν οδυνηρή για τη χώρα.
 Παράλληλα, ο Σαμαράς αποδέχθηκε να συζητηθεί η επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και να γίνει διεξοδική συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος, καθώς οι Βενιζέλος και Κουβέλης ξεκαθάρισαν στον Πρωθυπουργό, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η πορεία της κυβέρνησης, εάν δεν επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία και δεν καθιερωθούν σαφείς κανόνες για την κυβερνητική λειτουργία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.