Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Κρίτων Αρσένης: Η Ελλάδα θα επιτρέψει τα χημικά στην Μεσόγειο;

Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, ένα πλοίο γεμάτο χημικά κατευθύνεται προς την Ιταλία. Εκεί θα μεταφορτώσει τα χημικά της Συρίας σε ένα Αμερικανικό πλοίο που θα τα μεταφέρει στο κέντρο της Μεσογείου μεταξύ Κρήτης, Ιταλίας και Λιβύης. Εκεί και θα καταστραφούν. Όταν συμφωνήθηκε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, κανένας δεν φανταζόταν ότι η Ελλάδα θα πλήρωνε τη νύφη. Αφού οι χώρες που πρωτοστάτησαν στη συμφωνία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και που παράγουν τα χημικά όπλα, ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, αρνήθηκαν να αναλάβουν την καταστροφή τους, ο κλήρος έπεσε στις αδύναμες χώρες.

Πρώτη στη λίστα η γειτονική μας Αλβανία η οποία ανέτρεψε τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων όταν ο κόσμος βγήκε μαζικά στους δρόμους για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αρνηθεί. Τότε γεννήθηκε μία άλλη ιδέα. "Και γιατί δεν τα ρίχνουμε στη Μεσόγειο;". Καθώς εθελοντές να τα αναλάβουν δεν βρίσκονταν, το έγκλημα από ιδέα έγινε επιλογή. Οι διεθνείς ανακοινώσεις προκαλούν ανησυχία. Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα της Συρίας Σίγκριντ Κάαγκ δήλωσε: Όλα τα χημικά προτεραιότητας θα καταστραφούν στη θάλασσα στο Αμερικανικό πλοίο. Τα λιγότερο επικίνδυνα θα καταστραφούν από εταιρίες και χώρες που προθυμοποιήθηκαν να τα αναλάβουν. Τι ακριβώς εννοεί η κυρία Κάαγκ λέγοντας καταστροφή; Τι θα γίνει με τα κατάλοιπα; Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ δήλωσε ότι θα καταστρέψει μέρος των χημικών καταλοίπων αφού υποστούν υδρόλυση, μόλις 350 τόνους έναντι 1.300 τόνων όπλων. Οι υπόλοιποι; Πόσοι τόνοι καταλοίπων παράγονται από κάθε τόνο όπλων;



Αυτά και άλλα ερωτήματα έθεσα με ερώτησή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση να αποτρέψουν την καταστροφή των χημικών όπλων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η αποκάλυψη ότι στη θαλάσσια γειτονιά μας θα καταστραφούν τα όπλα της Συρίας θα έπρεπε να αναστατώσει την χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την θέση της ως Προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να αποτρέψει το ενδεχόμενο. Το θέμα θα έπρεπε να μονοπωλεί τα ΜΜΕ, λόγω των κινδύνων για την υγεία, το περιβάλλον και τον τουρισμό. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται. Αντίθετα η κυβέρνηση αδρανεί, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις μέσω των φιλικών μέσων ενημέρωσης ότι δήθεν τα χημικά όπλα θα πάνε στη Μεσόγειο για να ξαναγυρίσουν στην Γερμανία.

Τι θα πρέπει κανονικά να γίνει με τα χημικά; Με βάση της διεθνούς αρχής  ότι "ο ρυπαίνων πληρώνει" τα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν από τις εταιρίες και τις χώρες που τα παράγουν η τα αγοράζουν. Όσο οι εταιρίες που παράγουν χημικά όπλα δεν αναλαμβάνουν τα κόστη καταστροφής των όπλων αυτών, τότε τα κέρδη θα είναι δικά τους και τα κόστη των άλλων. Αν αρχίσουν να επωμίζονται τα κόστη, τότε η κερδοφορία τους θα πέσει και η παραγωγή όπλων μαζικού θανάτου θα μειωθεί.


Η Αλβανία είπε όχι στην καταστροφή των χημικών όπλων στο έδαφός της. Η προεδρεύουσα της Ε.Ε. ελληνική κυβέρνηση, τι θα κάνει;

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.