Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Εδώ σας θέλω πατριώτες…

Του Σταύρου Θεοδωράκη

Θέλω να ξαναδιαβάσουμε λίγο τα νούμερα: 54.000 Έλληνες (για λόγους απλοποίησης αντιστοιχώ κάθε έμβασμα σε ένα πρόσωπο) έβγαλαν στο εξωτερικό, 22 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αρχικά, εκ παραδρομής, έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για 54 δισ. Ήταν λάθος. Το υπουργείο Οικονομικών έτρεχε μέσα στη νύχτα να μαζέψει τα νούμερα. Ποια είναι τα τελικά στοιχεία; Αυτά που δείχνουν ότι 22 δισ. ευρώ είναι «ορφανά» αν και δεν μας λένε πόσα τελικά ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Πότε έφυγαν; Το 2008, το 2009, το 2010, το 2011 (τα δύο τελευταία χρόνια του Καραμανλή δηλαδή και τα δύο πρώτα του Παπανδρέου). Τα στοιχεία, έστω λανθασμένα, έδωσε στην Βουλή ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ και αναφερόταν στις «επίσημες εξαγωγές» (με εμβάσματα). Κοινώς κανένας δεν γνωρίζει πόσα είναι μέσα σε στρώματα και θυρίδες. 

Και οι εκροές βέβαια συνεχίστηκαν και το 2012 και το 2013. Και θα συνεχιστούν και το 2014. Μόνο τον προεκλογικό Μάιο του 2012 βγήκαν από την χώρα (άλλα) δύο δισ. ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και στις ερχόμενες εκλογές. Πάλι κάποιος Στρατούλης θα πει «θα χρησιμοποιήσουμε τις καταθέσεις για ανάπτυξη», ένας Κεδίκογλου θα αρχίσει να φωνάζει «θα σας δημεύσουν τις καταθέσεις» και οι τράπεζες στην Γερμανία και την Ελβετία θα υψώσουν ξανά την ελληνική σημαία. Σας θυμίζω ότι μόνο η λίστα Λαγκάρντ «κρύβει» 2.2 δισ. ευρώ (και αφορά τις καταθέσεις μόνο σε μία τράπεζα – την HSBC της Ελβετίας – και «συναλλαγές» μέχρι το 2007 – εποχές δηλαδή που κανείς δεν είχε λόγο να βγάλει τα λεφτά του από την Ελλάδα… και όμως τα έβγαλε). Και αυτό είναι που πρέπει να απασχολήσει κάποια στιγμή την παιδική χαρά των ελλήνων πολιτικών.

Όχι μόνο πώς θα φορολογήσουν τα ελάχιστα εναπομείναντα ευρώ (κυβέρνηση), όχι μόνο πώς θα γίνουν τα λεφτά των Ευρωπαίων δανεικά και αγύριστα (αντιπολίτευση), αλλά πώς θα επιστρέψει ο πλούτος πίσω. Και πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε πλούτο. Είναι βέβαια γνωστό ότι πολλοί «πλούσιοι» χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως τραπεζικό υποκατάστημα – βλέπε και ΤΤ. Έπαιρναν δάνεια και τα «έκαναν» σπίτια στο Λονδίνο και τις Σεϋχέλλες. Υπάρχουν και άλλοι όμως που είχαν, σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα στην χώρα. Αυτοί όλοι σιγά σιγά «την κάνουν». Και κάποιος πρέπει να τους σταματήσει. Να κυνηγήσει τους «δανειολήπτες πλούσιους» και να ενισχύσει τους «δημιουργούς πλούτου». Με μέτρα αλλά και με πειθώ. Να αισθανθούν οι «επιχειρηματίες – δημιουργοί» ότι αυτή η χώρα δεν είναι τσιφλίκι των κρατικοδίαιτων πλουσίων, των κολαούζων των κομμάτων. Και παράλληλα να καταλάβει και η κοινωνία μας ότι η ενοχοποίηση του πλούτου μας οδηγεί στην Αλβανία του Χότζα.



Ποιος θα εμπνεύσει όμως του δημιουργούς και ποιος θα φοβίσει τους απατεώνες (εκτός από την Ράικου και την Παπανδρέου – τις εισαγγελείς); Όταν οι Έλληνες πολιτικοί αποδεικνύονται ανίκανοι να πείσουν τους ντόπιους να κρατήσουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα πώς είναι δυνατόν να πείσουν τους ξένους να συνεχίσουν να ενισχύουν την «μετοχή Ελλάδα» (και τούμπαλιν);

ΥΓ: Είναι ιεροσυλία το ξέρω να προσθέτεις ύλη στο κυβερνητικό επιτελείο την στιγμή που προσπαθεί να λύσει την εξίσωση της ανάπτυξης: «Να παραταθεί η καθαρά Δευτέρα για 2-3 μέρες ή να μην παραταθεί;». Οι τελευταίες πληροφορίες από τα έγκατα του Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την βοήθεια και φιλοσόφων. Ακούστηκε και το όνομα του πρύτανη Πελεγρίνη. Ο άνθρωπος που απέδειξε ότι ένα πανεπιστημιακό εξάμηνο ολοκληρώνεται με τρεις μέρες το Πάσχα και άλλες τέσσερις μέρες τον Ιούνιο, είναι μάλλον ο κατάλληλος να ηγηθεί μιας εκστρατείας που θα έχει τον εύγλωττο τίτλο «EMPROS PAIDI MHN SKYBEIS TO KEFALI – STA XIONIA KANE ANTISTASH KAI PALI».
ΥΓ2: Η παράσταση θα παιχτεί και στο εξωτερικό γι’ αυτό επελέγησαν λατινικοί χαρακτήρες. 

Δημοσιεύτηκε στο www.protagon.gr στις 15.01.2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.