Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Aρσενης: Να αποτρέψουν Ελλάδα και Ε.Ε. την καταβύθιση των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης

Άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κάθριν Άστον, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το επικίνδυνο αυτό τοξικό φορτίο ταξιδεύει ήδη με προορισμό τα ανοιχτά της Κρήτης, αφού απέπλευσε πρώτα από το λιμάνι “Λατάκια” της Συρίας, με το πλοίο “Ark Futura”, συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα καταπλεύσει στην Ιταλία και το τοξικό του φορτίο θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας – Λιβύης όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.



Η όλη επιχείρηση, που τελεί υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων (ΟPCW), κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία, τους ζώντες θαλάσσιους οργανισμούς, την Αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες των θιγόμενων χωρών. Και τούτο γιατί το τοξικό φορτίο θα μεταφορτωθεί σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο προκειμένου να καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης, η οποία θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα, τόσο ανεπαρκής, όσο και ξεπερασμένη.

Ήδη ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, έχει καταθέσει τη σφοδρή του αντίθεση προς τη μέθοδο αυτή, χαρακτηρίζοντας τα χημικά όπλα, «σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση της διαδικασίας της υδρόλυσης. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς.»

Υπενθυμίζεται ότι τον κίνδυνο έχει ήδη επισημάνει ο Κρίτων Αρσένης σε άλλη ερώτησή του (Νοέμβριος 2013) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν το τοξικό φορτίο έμελλε να καταστραφεί σε αλβανικό έδαφος, ζητώντας από τους αρμόδιους Επιτρόπους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την Αλβανία να προβεί σε μια δραστηριότητα που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών στην Αλβανία αντέδρασαν έντονα στο ενδεχόμενο μετατροπής της χώρας του σε χημικό σκουπιδότοπο.

«Αυτό που τόσο καιρό έκανε παράνομα η ιταλική ‘μαφία’ έρχεται να πράξει τώρα η διεθνής κοινότητα», τονίζει ο Κρίτων Αρσένης και προσθέτει: «Αντί τα χημικά όπλα να καταστραφούν από τη χώρα που τα παρήγαγε ή στη χώρα από την οποία αγοράστηκαν - όπως υπαγορεύει η αρχή ‘ο Ρυπαίνων πληρώνει’ - επιλέγεται η απόρριψή τους στο κέντρο της Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Λιβύης. Μάλιστα, η διαδικασία, η οποία έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Πρόκειται για μετατροπή της γειτονιάς μας σε ‘νεκροταφείο’ επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων και καλώ την κυβέρνηση με τη νέα ιδιότητα της χώρας ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο Περιβάλλον, την Αλιεία και τον Τουρισμό της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.