Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Γ. Παπανδρέου: να αναμετρηθούμε, πολίτες και πολιτεία, με το τέρας της βίας. Χωρίς φόβο και αναστολές.

Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για την δολοφονία δύο νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό ενός ακόμη από σφαίρες ψυχρών εκτελεστών, στο Νέο Ηράκλειο.

Το θλιβερό αυτό γεγονός επιβεβαιώνει ότι, είναι ώρες ευθύνης για όλους όσοι πιστεύουν στην Δημοκρατία, για όλους όσοι πιστεύουν ότι η Δημοκρατία δεν προστατεύεται από οπαδούς της βίας, απ´ όπου και αν αυτοί προέρχονται.

Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η ενότητα και η συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Κάθε δημοκράτη πολίτη που πιστεύει στις δημοκρατικές πρακτικές απέναντι σε κάθε μορφή βίας και αυθαιρεσίας. Που δεν ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα αλλά αναζητά πραγματικές αιτίες και λύσεις. Που αναζητά πάντα λύσεις μέσα από την αλήθεια και τον διάλογο, χωρίς να επιδιώκει να επιβάλει τις δικές του.

Μπροστά στις δυσκολίες οφείλουμε να ενώνουμε αντί να πολώνουμε. Η πόλωση υπονομεύει την συλλογική δύναμη και θέληση της Ελληνικής κοινωνίας.

Είναι αυτονόητη αλήθεια ότι η χώρα, η Ελληνική κοινωνία, δεν αντέχουν το μίσος και τον διχασμό.

Ούτε μπορεί η Ελλάδα να ξαναζήσει καταδικασμένες πρακτικές που καλλιεργούν το μίσος και την βία.

Αισθάνομαι την ανάγκη να επαναλάβω όσα είχα δηλώσει για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

"Αν πιστεύουμε ότι η βία αφορά πάντα "κάποιους άλλους", τότε είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσει και την πόρτα του καθενός μας.

Αν πιστεύουμε ότι υπάρχει δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη βία, καλή και κακή βία, τότε γινόμαστε εμείς φορείς της κι ας μην έχουμε σηκώσει ποτέ το χέρι μας.

Η βία είναι βία.
Από όπου και αν προέρχεται.
Απέναντι σε οποιαδήποτε ιδέα.
Απέναντι στον οποιονδήποτε.
Δεν έχει χρώμα.
Είναι αδικαιολόγητη και καταδικαστέα.

Θα το πω άλλη μιά φορά.
Το διακύβευμα είναι η Δημοκρατία.


Το δικό μας όπλο είναι η δημοκρατική νομιμότητα.

Μικροκομματικοί υπολογισμοί και δεύτερες σκέψεις, δεν δικαιολογούνται.

Από τις απειλές για "κρεμάλες" πριν δύο χρόνια και τους προπηλακισμούς, φθάσαμε στις εν ψυχρώ δολοφονίες.

Το μίσος, η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο νεοναζισμός, όπως και κάθε ακραία αντίληψη, νοοτροπία και συμπεριφορά, δεν έδωσαν ποτέ λύση.

Προκάλεσαν νέα βία, έχυσαν περισσότερο αίμα.
Οδήγησαν στον αυταρχισμό και τον σκοταδισμό.

Είναι φαινόμενα που πλήττουν την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και υπονομεύουν τις δυνατότητες της χώρας και του Ελληνικού λαού να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα διακυβεύματα και τις προκλήσεις των καιρών."

Είναι απόλυτη πεποίθησή μου ότι η σημερινή διπλή δολοφονία, ανεξάρτητα από το αν είναι μια πράξη εκδίκησης, τρομοκρατίας, προβοκάτσιας ή μια ενέργεια κοινού εγκλήματος, πρέπει να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητας μας να αναμετρηθούμε, πολίτες και πολιτεία, με το τέρας της βίας. Χωρίς φόβο και αναστολές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.