Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Guardian: Κίνδυνος καταστροφής της ελληνικής δημοκρατίας

H βρετανική εφημερίδα Guardian βάλλει κατά της Γερμανίας και της σκληρής οικονομικής πολιτικής που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, η οποία επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει κάνει τις πιο πολλές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη και πως πια είναι καιρός να της δοθεί «μια ανάσα».
Στο δημοσίευμα του ο Guardian, αναφέρεται στο μέλλον της Ελλάδας και την σημασία που έχει αποκτήσει όσον αφορά τις γερμανικές εκλογές, επισημαίνοντας πως «δεν ακούγεται πλέον καμία φωνή λογικής», καθώς εκτός από τα αρνητικά στοιχεία όπως η ανεργία, η Ελλάδα έχει σημειώσει και προόδους, όπως για παράδειγμα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο Guardian θεωρεί ότι το πιο υπευθυνο για τους ηγέτες της Γερμανίας θα ήταν να βάλουν τα κομπιουτεράκια πίσω στις τσάντες τους και να σταματήσουν να μιλούν για αριθμούς, ενώ τους κατηγορεί πως όταν μιλούν στους Γερμανους πολίτες για την Ευρωζώνη, παρουσιάζουν την βοήθεια που έχουν παράσχει σαν μια «φιλανθρωπία», κάτι που είναι πλήρως εσφαλμένο. «Οχι μόνο η Γερμανία δεν έχει χάσει ούτε ένα σεντ από τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα και σε άλλες βασανισμένες χώρες της περιφέρειας, αλλά παράλληλα οι έκτακτες παροχές βοήθειας που δόθηκαν το 2010, έχουν εξασφαλίσει πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν πρόκειται να καταρρεύσει από μια ελληνική χρεοκοπία που θα εξελισσόταν σε ντόμινο».
«Στην τελική η Γερμανία έχει κερδίσει περισσότερα από την δημιουργία της Ευρωζώνης και από την μείωση- ρεκόρ των τόκων μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέλος του ευρώ. Επίσης, από την στιγμή που χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό, οι Γερμανοί θα έπρεπε να θυμηθούν πως πολλές εταιρείας τους είναι αναμεμειγμένες σε οικονομικά σκάνδαλα τα οποία έφεραν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού», σημειώνει το άρθρο.
Παράλληλα, συγκρίνει τις "αντιφατικές " δηλώσεις της Μέρκελ με του Όλι Ρεν σχετικά με τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα τονίζει πως οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες σε όλη την Ευρώπη και πολύ πιο πολλές από τους Γερμανούς.
Εν ολίγοις, η Ελλάδα ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και από πολύ δύσκολη θέση, μετά από τραγικά λάθη τα οποία ουσιαστικά οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ωστόσο έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 2010. Οι Ελληνες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες και έχουν πληρώσει πολύ υψηλότερο τίμημα από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μαζί. Εκαναν μεταρρυθμίσεις, υποφέρουν από υψηλή ανεργία και ύφεση και τεράστιες περικοπές. Επιτέλους αφήστε την να πάρει μια ανάσα.
Αν υπάρχει κάτι που οι Γερμανοί πολιτικούς πρέπει να θυμίσουν στους πολίτες τους, πως «υπάρχουν όρια στο πόσα μπορείς να επιβάλεις σε μια δημοκρατική κοινωνία, πριν μετατραπεί σε κάτι πολύ άσχημο».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.