Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Στάινμπρουκ κέρδισε, έστω και οριακά, τις εντυπώσεις στο γερμανικό ντιμπέιτ

Σε μία μονότονη μονομαχία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ κέρδισε οριακά τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα έχει ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές.
Σε γρήγορη δημοσκόπηση των ARD/infratest μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 49% των τηλεθεατών δηλώνει ότι πείστηκε περισσότερο από τον Στάινμπρουκ έναντι ενός 44%  της εμφάνισης της Μέρκελ.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιβεβαίωσε τη φήμη του ισχυρού ομιλητή, δίνοντας αιχμηρές απαντήσεις -αυτό ήταν που τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις.


Το πιο μελανό σημείο πάντως στην εμφάνισή του ήταν η αμηχανία του όταν ρωτήθηκε για το εάν οι Γερμανοί πολιτικοί αμείβονται καλά: Ο υποψήφιος του SPD, που είχε μπει στο στόχαστρο επικρίσεων επειδή πρόσφατα είπε πως ο καγκελάριος θα έπρεπε να βγάζει περισσότερα, απλώς αρνήθηκε να απαντήσει.

Η Μέρκελ μιλούσε σε ηπιότερους τόνους και σε μερικές περιπτώσεις επιτέθηκε αιχμηρά στον αντίπαλό της -με μεγαλύτερη ίσως «επιτυχία» την απάντησή της στον Στάινμπρουκ για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, οπότε και του είπε με «συγκρατημένο» σαρκασμό πως τα σχόλιά του είναι μόνο «προεκλογική φλυαρία».

Το Spiegel βάζει τίτλο «0-0» και σημειώνει ότι: Η Μέρκελ «εμφανίστηκε αδύναμη, αλλά ούτε και ο Στάινμπρουκ ήταν καλύτερος», λέγοντας πως οι Γερμανοί ψηφοφόροι «αξίζουν κάτι καλύτερο από τέτοιες κουραστικές εκδηλώσεις».

«Διάλογος αντί για μονομαχία» είναι η αποτίμηση της Sueddeutsche Zeitung, η οποία γράφει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων.
«Ήπια ανταλλαγή απόψεων» βλέπει από την πλευρά της και η Deutsche Welle, που διαπιστώνει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε εξίσου χαμηλούς τόνους με αυτούς που επικρατούν σε ολόκληρη την προεκλογική μάχη στη Γερμανία.

Το ενδιαφέρον πάντως προσέλκυσε το κολιέ της καγκελαρίου, όπου μόλις 30 λεπτά αφού ξεκίνησε το ντιμπέιτ, το.... κολιέ απέκτησε δικό του λογαριασμό στο twitter με 1.900 followers.

Η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα και την ανάγκη νέας βοήθειας κράτησε περίπου 10 λεπτά με την Μέρκελ να υποστηρίζει ότι κακώς μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωζώνη  και τον Στάινμπρουκ να την κατηγορεί ότι η πολιτική της "στραγγάλισε " την ελληνική οικονομία και ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, την οποία ο ίδιος προτίθεται να εφαρμόσει αν εκλεγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.