Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Ατολμοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παραπαίει η Ευρώπη


Του Θανάση Λυρτσογιάννη από HMEΡΗΣΙΑ.gr
Δυστυχώς ξεμείναμε από ηγέτες. Δεν υπάρχουν πια ηγέτες με όραμα, τόλμη και αποφασιστικότητα να οικοδομήσουν την Ευρώπη.
Τα προβλήματα που είχε εξαρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πήραν εκρηκτικές διαστάσεις, αλλά δεν υπάρχουν εκείνοι που θα υψώσουν το ανάστημα, θα πάνε κόντρα στο ρεύμα στο εσωτερικό των χωρών τους και θα αναλάβουν το κόστος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε η Ευρώπη όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και να αποκτήσει τους απαραίτητους θεσμούς που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί αποδοτικά για όλους.
Οι Γερμανοί ταμπουρώνονται πίσω από την ανταγωνιστική τους οικονομία. Καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν ότι χωρίς το ευρώ και την ευρωζώνη η πορεία των εξαγωγών τους θα ήταν διαφορετική. Γιατί με ένα πολύ ισχυρό μάρκο τα γερμανικά προϊόντα θα ήταν πανάκριβα και οι νυν εταίροι θα είχαν στραφεί σε άλλες αγορές. Προοπτική που εξαλείφεται χάρη στο κοινό νόμισμα.
Οι Γάλλοι, αδύνατοι οικονομικά δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν χάρη και στην πυρηνική τους δύναμη.
Οι ηγέτες των άλλων χωρών στοιχίζονται πίσω από τους μεγάλους.
Σήμερα το κοινό σπίτι των Ευρωπαίων απαιτεί βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα επιβεβαιωθούν οι ευρωσκεπτικιστές.
Χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό, τα δημόσια οικονομικά, τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ευρώπη θα επιζήσει μόνο αν αλλάξει και προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας. Διαφορετικά θα καταρρεύσει το ευρώ, θα διαλυθεί η Ενωμένη Ευρώπη, θα οξυνθούν οι εθνικισμοί, οι αντιπαραθέσεις. Ο προστατευτισμός θα υψώσει τείχη, τα εμπόριο και οι συναλλαγές θα υποχωρήσουν και μαζί τους το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26532&subid=2&pubid=112953056

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.