Στην ομιλία του, ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και η Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για άνιση μάχη της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα, οι Έλληνες, εδώ και τρία χρόνια, δίνουν μια άνιση μάχη. Μια μάχη επιβίωσης, σε ένα σύνθετο και ασταθές περιβάλλον. Πληρώσαμε και πληρώνουμε βαρύ τίμημα. Οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαμε και τα δικά μας προβλήματα. Αλλά το γεγονός αυτό, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί άλλοθι για την κάλυψη των αδυναμιών αλλά και την αναποφασιστικότητα της Ευρώπης να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της κρίσης. Ιδιαιτέρως μετά και την πρόσφατη έγκριση του προγράμματος από την Ελληνική Βουλή. Εμείς αναλάβαμε για μια ακόμη φορά και την ευθύνη και το κόστος. Τρία χρόνια τώρα, αναλάβαμε και ευθύνες και κόστος που δεν μας αναλογούσαν. Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια με πρωτόγνωρα αποτελέσματα για όλο τον κόσμο. Σήμερα, το αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι. Ήρθε η ώρα να αναλάβει και η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν».
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ΕΕ, η Ευρωζώνη, βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση. Μια κρίση που αναδεικνύει τις δομικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρώ, τα οποία πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε. Δομικές αδυναμίες που επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να λάβουμε άμεσα τολμηρές αποφάσεις. Αποφάσεις ιστορικής σημασίας, για την πολιτική ολοκλήρωση, για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Με κοινές αποφάσεις, όχι ο καθένας μόνος του. Με πραγματική αλληλεγγύη, όχι αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Το λέμε εδώ και 3 χρόνια. Πολλοί δεν μας άκουγαν. Πολύτιμος χρόνος χάθηκε.
Αν σηματοδοτήσουμε όμως έστω και τώρα έμπρακτα αυτή μας τη βούληση, θα έχουμε κάνει ένα άλμα. Πέρα από τα κελεύσματα των αγορών, με βάση τα πραγματικά συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών. Και θα έχουμε δώσει απάντηση στις προκλήσεις που μας ταλανίζουν. Τώρα, πριν να δεχτεί συντριπτικό πλήγμα η δημοκρατία στην Ευρώπη.Η Ευρώπη οφείλει να επιβεβαιώσει ότι στηρίζεται σε αρχές».
Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της διαφάνειας και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφωθεί η βάση για την οικοδόμηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο πλαίσιο το οποίου θα προωθούνται οι δημόσιες υποθέσεις.
Τέλος έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων, σημειώνοντας ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στην ΕΕ και σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς και τονίζοντας ότι, τόσο η ΕΕ όσο και το G20 έχουν την ευθύνη ανάληψης το ταχύτερο δυνατόν σχετικών πρωτοβουλιών και λήψης αποφάσεων.
Θέμα του συνεδρίου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της νορβηγικής κυβέρνησης (Νορβηγικό Υπουργείο Εξωτερικών) και ολοκληρώνεται αύριο είναι: Financial secrecy, society and vested interests.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.