Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕ ΠΑΣΟΚ Α ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ

Είναι δεδομένο και ιστορικά καταγεγραμμένο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την υποκατάσταση του κρατικού από το ιδιωτικό μονοπώλιο Σε αυτό το πλαίσιο, σεβόμενοι τις αρχές αλλά και τις δεσμεύσεις μας, εξετάζουμε κάθε περίπτωση με ψυχραιμία και υπευθυνότητα. 
Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι διαφωνούμε απολύτως με την προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας ότι απαλλασσόμαστε από την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα καθώς ο ιδιώτης μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση. Τέτοιου είδους απόψεις καθώς και η δαιμονοποίηση - καθολική στοχοποίηση του δημόσιου τομέα, αποτελούν ιδεολογικές αγκυλώσεις που είναι αντίθετες με το αξιακό μας σύστημα και δεν θα μας βρουν ποτέ συμμάχους.
Το ΤΑΙΠΕΔ έδειξε ιδιαίτερη βιασύνη να προχωρήσει η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ, με τον τρόπο που εκείνο αιφνιδιαστικά αποφάσισε. Γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Δεν μας εξηγεί το λόγο για τον οποίο απορρίφθηκε η λύση των παραχωρήσεων και προκρίθηκε το μοντέλο της πώλησης.  Δεν υπάρχει καμία μελέτη η οποία να παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα (αν υπάρχουν) αυτής της λύσης.
Επιπρόσθετα, δεν λαμβάνεται υπόψη η απαίτηση του ν. 4150 για δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων καθώς και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων, που είναι απαραίτητη σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο κος Βαρβιτσιώτης, ως επισπεύδων υπουργός όχι μόνο δεν έχει μεριμνήσει για τη σύστασή τους, αλλά συναινεί στην επίσπευση του διαγωνισμού.
Επίσης, δεν περιγράφεται (αν υπάρχει) το αναπτυξιακό σχέδιο για την απρόσκοπτη συνέχιση του αναπτυξιακού προγράμματος του λιμανιού,  τη  διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αξιοποίηση των επενδύσεων, με σκοπό να δημιουργηθούν οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ζητούμε τα εξής:
1. Nα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου θα κληθούν για διάλογο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως έχει ζητήσει εγγράφως το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

2. Να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ
3. Να δεσμευτεί ο Υπουργός Ναυτιλίας ότι θα παρουσιάσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες στις οποίες θα αναλύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε λύσης, θα δημιουργήσει και θα στελεχώσει τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και την Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων, θα καταρτίσει και θα παρουσιάσει αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι και την πόλη
4. Να ληφθεί υπόψη η αναμενόμενη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το αν πληρούνται οι κανόνες ανταγωνισμού στο φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ.
Καλούμε επίσης την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των προαναφερομένων.  
Τέλος, καλούμε όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν στη στάση εργασίας (11-03-2014, 11:00 πμ - 15:00 μμ, με συγκέντρωση στις 11:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη - Πειραιά), που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.