Ωστόσο πρέπει να ενημερωθεί ο ‘’μεταρρυθμιστής’’ Πρωθυπουργός ότι από τον Ιούνιο 2011 έχει ψηφισθεί ο νόμος 3982/11 που απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης καταρχήν των Μεταποιητικών επιχειρήσεων με προοπτική η εν λόγω διαδικασία να επεκταθεί και στις άλλες δραστηριότητες και συνεχίστηκε η μεταρρύθμιση με το νόμο 4072/12. Οι εν λόγω νόμοι εισήγαγαν τότε πραγματικά για πρώτη φορά όλες τις αρχές και τις διαδικασίες που το μεγαλύτερο μέρος τους περιλαμβάνονται και στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Πρώτη και σημαντικότερη η διαδικασία της αυτοαδειοδότησης για τις μικρής όχλησης επιχειρήσεις με βάση τους πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους και με μια υπεύθυνη δήλωση. Η εν λόγω διαδικασία αφορά το 75 % των αδειών για τις εν λόγω δραστηριότητες.
Με τον ίδιο νόμο πολλαπλασιάστηκαν τα σημεία αδειοδότησης αφού προβλέφθηκε ότι τα επιμελητήρια και το τεχνικό επιμελητήριο θα αποτελούν επίσης αδειοδοτικές αρχές πέραν των κεντρικών ή περιφερειακών αρχών που κατά αποκλειστικότητα χορηγούσαν τις άδειες.
Επιπλέον αυτοί που θα πιστοποιούν και θα ελέγχουν την αδειοδότηση προβλέφθηκε να μην είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες, αλλά πιστοποιημένα πρόσωπα για αυτή τη δουλειά . Η εγγραφή στο μητρώο έχει ήδη ξεκινήσει από τις 30 Ιανουαρίου 2014.
Με τη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, η ίδρυση μιας επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από μια ημέρα για τις Ανώνυμες Εταιρείες ‘’. Προβλέφθηκε δε μια νέα νομική μορφή επιχείρησης η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Επιχείρηση (ΙΚΕ) που μπορεί να ιδρυθεί χωρίς βαριές και δύσκαμπτες γραφειοκρατικές διαδικασίες με κεφάλαιο ενός ευρώ. Εξ αιτίας μόνο αυτής της μεταρρύθμισης η Ελλάδα κέρδισε 111 θέσεις στο Παγκόσμιο δείκτη Επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και από την 149η θέση βρέθηκε στην 38η.
Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές ρυθμίσεις που έχουν γίνει και υλοποιούνται για την προώθηση της επιχειρηματικότητας.
Φυσικά καλωσορίζουμε στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει και τις εξαγγελίες του ‘’μεταρρυθμιστή’’ Πρωθυπουργού, έστω και παραμονές εκλογών. Εάν όμως ήθελε πραγματικά να κάνει μεταρρύθμιση στις αδειοδοτήσεις, θα έπρεπε να λύσει το χωροταξικό θέμα που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις και τη χώρα και το οποίο δυστυχώς και κακώς δεν έχει λυθεί και όχι να ξαναζεσταίνει λύσεις που δόθηκαν προ τριετίας. Γιατί πλέον σε αυτή τη χώρα είμαστε υποψιασμένοι και ‘’καθρεφτάκια’’ δεν θα αγοράσουμε.
xinidis.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.