Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικές εκλογές: Ωρα μηδένΜε ιδιαίτερο εδιαφέρον παρακολουθεί η Ελλάδα τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, στις οποίες ετσι κι αλλιώς το ελληνικό ζήτημα επικράτησε ως θεματική. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η νυν καγκελάριος, υποψήφια του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ανγκελα Μέρκελ και ο Πέερ Στάινμπουργκ,  των Σοσιαλδημοκρατών,  δίνουν μάχη στήθος με στήθος.
Το προβάδισμα στην Μέρκελ είναι γεγονός αλλά χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία.
Ποιά θα μπορούσαν να είναι τα σενάρια για την επόμενη ημέρα με τους πιο πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.
  • Ο γνωστός μεγάλος συνασπισμός: Χριστιανοδημοκρατική Ενωση/Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/SCU) και Σοσιαλδημοκράτες: Η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου  ποντάρουν στην επιρροή των Σοσιαλδημοκρατών να βάλουν όριο στην πολιτική  λιτότητας της Μέρκελ.
  • Κυβέρνηση Δεξιάς: CDU/CSU και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP): Το κόμμα του Φίλιπ Ρέσλερ είναι δεδομένο ότι θα τηρήσει σκληρή στάση για την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα
Ευνοικό για την Ελλάδα σενάριο θα είναι η
  • Κυβέρνηση κεντροαριστεράς:SPD και Πράσινο: Και οι δύο συμφωνούν σε αλλαγή πολιτικής, ότι η Γερμανία πρέπει να χαλαρώσει τα λουριά στον ευρωπαϊκό Νότο και να αναλάβει μέρος του  ευρωπαϊκού χρέους
Πιό οριακό μπορεί να θεωρηθεί το σενάριο της  
  • Κυβέρνησης Κέντρου: CDU/CSU και Πράσινο
Μια απροσδόκητη εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει το κυβερνητικό αποτέλεσμα αν τελικά καταφέρει να εισέλθει το Αριστερό Κομμα ση Βουλή
  • Κυβέρνηση Αριστεράς: SPD και Πράσινοι και Die Link: Η Αριστερά της Γερμανίας πάντως, καταψηφίζει σταθερά τα πακέτα βοήθειας στην Ελλάδα.
  • Kυβέρνηση Κεντρο - Αριστερο - Δεξιάς: SPD και Πράσινοι και FDP:
 
Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα «έξιτ πολς» από τα δύο κρατικά κανάλια, τα ARD και ZDF. Ένα τέταρτο αργότερα θα ξεκινήσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων. Βέβαια αποτελέσματα αναμένονται μία ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας - εκτός εάν οι διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές.
Για την ιστορία η κάλπη έχει βγάλει μονοκομματική κυβέρνηση μόνο μια φορά στα τελευταία 56 χρόνια, καθώς το εκλογικό σύστημα καθιστά πολύ δύσκολη αυτή την προοπτική, για αυτό και τα κόμματα επιβάλλεται να δηλώνουν κατά την προεκλογική περίοδο με ποιο-α από τα άλλα κόμματα σκοπεύουν να συνεργαστούν.
 
Για την εκλογή του ο-η καγκελάριος μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Βουλή ακόμη και με ποσοστό κάτω του 50% λόγω των επιπλέον εδρών και του ορίου του 5%, . Όσο λιγότερα κόμματα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στην Βουλή, τόσο μικρότερο ποσοστό χρειάζεται ένας συνασπισμός για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αύριο οι αρχηγοί των κομμάτων θα συναντηθούν για να δηλώσουν τις προθέσεις τους αφού δεν υπάρχει διαδικασία με διερευνητικές εντολές. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας συνήθως διαρκούν από τέσσερις έως και οκτώ εβδομάδες και στη συνέχεια η Βουλή συνεδριάζει προκειμένου να εκλέξει τον-την  Καγκελάριο.
Η Μέρκελ δεν φαίνεται να κινδυνεύει να χάσει την καγκελαρία, αλλά το διακύβευμα για την ίδια είναι η δυνατότητα να συνέχισει την πολιτική της, διαφορετικά οδηγείται σε πύρρεια νίκη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.