Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Επίθεση Τρισέ στο ΔΝΤ που «επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία» της ελληνικής κρίσης


Πυρά προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, λέγοντας ότι επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία με τις δηλώσεις του ότι το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε αναδιαρθρωθεί με την πρώτη συμφωνία διάσωσης της χώρας το 2010.

«Σε καμία περίπτωση δεν θυμάμαι το ΔΝΤ να έχει ζητήσει οτιδήποτε πιο δραστικό ... όσον αφορά τους όρους ή το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Τρισέ σε συνέντευξη στο Reuters Insider, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση περί των ευθυνών για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και Βρυξελλών.
«Μου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος ανακατασκευής του τι συνέβη» πρόσθεσε.

Νωρίτερα τον Ιούνιο το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι χαλάρωσε τα κριτήριά του προκειμένου να μπορέσει να συνεισφέρει στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας, λέγοντας ότι «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αναδιάρθρωνε το χρέος της νωρίτερα, παρά τις αντιρρήσεις των Ευρωπαίων εταίρων».


Ο Τρισέ, ο οποίος βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2011 και διαπραγματεύθηκε το πρώτο μνημόνιο από την πλευρά της κεντρικής ευρωτράπεζας, είπε ότι το Ταμείο ποτέ δεν είχε προτείνει κάτι τέτοιο ούτε είχε ζητήσει κάτι περισσότερο και πιο δραστικό.
Πέρασε μάλιστα στην αντεπίθεση λέγοντας ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να λάβει περισσότερο υπόψη τις ανάγκες για σταθεροποίηση σε όλη την ευρωζώνη, όχι μόνο την Ελλάδα.
«Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα μπορούσε κατά την άποψή μου να προχωρήσει σε μια ανάλυση για το σύστημα συνολικά, διότι αυτό που γινόταν στην Ευρώπη δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα» είπε.
Ο Τρισέ υπεραμύνθηκε του τρόπου χειρισμού της κρίσης χρέους, λέγοντας ότι τόσο η ΕΕ όσο και η ευρωζώνη επέδειξαν αντοχή στην πρώτη μεγάλη κρίση από την ίδρυση του ευρώ το 1999.
«Η αντοχή της ευρωζώνης ως οντότητας ήταν επίσης αξιοσημείωτη. Μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν θα στοιχημάτιζε εκ των προτέρων σε μια τέτοια αντοχή, ούτε στο ότι θα είχαμε την χειρότερη κρίση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη», είπε.

Ερωτηθείς για το αν η τρόικα έχει πεθάνει ή ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού μετά την διαμάχη όσον αφορά την Ελλάδα, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ είπε: «Είναι αναντικατάστατη. Βέβαια, θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνθήκες, οι οποίες παραμένoυν πολύ απαιτητικές, αλλά τότε ήταν εξαιρετικά σοβαρές, όταν διακυβευόταν το ίδιο το σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.