Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Παπακωνσταντίνου:Ο Στρος Καν δεν ζήτησε αναδιάρθρωση του χρέους

Η Ευρωζώνη δεν συναινούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου στα ΝΕΑ. 

 Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου με δήλωση του στα «ΝΕΑ» επανέλαβε ότι ο Ντομινίκ Στρος – Καν δεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πριν η χώρα μπει σε πρόγραμμα στήριξης.
Συγκεκριμένα, ο Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στις 24 Απριλίου 2010 στην Ουάσιγκτον, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου για προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.
Ο πρώην υπουργός αναφέρει: «Ο Στρος-Καν με κάλεσε σε συνάντηση στο γραφείο του την 24η Απριλίου 2010 στις 7 το πρωί παρουσία του Τρισέ και του Ρεν για να κλείσουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Εκεί, Τρισέ και Ρεν απέκλεισαν ρητά οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Στρος-Καν συμφώνησε απολύτως».
Στενοί συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνουν- σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο Ματιέ Πιγκάς, που μέσω της Lazard ήταν σύμβουλος της ελληνικής Κυβέρνησης, είχε τονίσει στην Κυβέρνηση Παπαδήμου ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε δυσκολία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης αλλά κρίση φερεγγυότητας και δυσκολία να αναλάβει μακροπρόθεσμα την ευθύνη του χρέους της.
Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, ο Πιγκάς δεν πρότεινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά διευθέτησή του (reprofiling) με μετακύλιση αποπληρωμής χρέους στο μέλλον ώστε να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και να καλυφθούν ευκολότερα από τις αγορές.

Ωστόσο, η Ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2009 που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Παπακωνσταντίνου έως και τον Απρίλιο του 2011 δεν συναινούσε σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τον τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και τον τότε αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο να είναι κάθετα αντίθετοι.
Σημειώνεται πως ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Τ. Ρουμελιώτης σε κατάθεση που είχε δώσει στις 20 Αυγούστου 2012 στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη είχε υποστηρίξει πως στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα στις 9 Μάιου 2010, πριν από την έγκριση του πρώτου Μνημονίου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, μέλη του ΔΝΤ εξέφρασαν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ υποστήριξε ότι ο Στρος-Καν του είχε πει σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του στις 13 Μαίου 2010 και στις 28 Ιουνίου 2010 ότι πρέπει το συντομότερο να επιδιωχθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Αυτό θα πρέπει να το ζητήσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση» είχε υπογραμμίσει ο Στρος Καν, σύμφωνα με τον κ.Ρουμελιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.