Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Γιάννης κερνάει ....digea πίνει

Δίχως διαγωνισμό περνάμε στην «ψηφιακή εποχή» της τηλεόρασης, με μια διάταξη σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που «νομιμοποιεί» και μονιμοποιεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν «στον αέρα» στις 31 Αυγούστου του 2013.
Με τον τρόπο αυτό, η δικομματική κυβέρνηση λύνει ένα πρόβλημα που παρέμενε ανοιχτό 23 ολόκληρα χρόνια, αφού όλα τα κανάλια στη χώρα λειτουργούσαν  με προσωρινές άδειες, για τις οποίες  δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

Έτσι παραδίδεται στους καναλάρχες –ιδιοκτήτες του MEGA, του ΑΝΤ-1, του STAR, του ALPHA και του ΣΚΑΪ.

Στο μεταξύ συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, και την προσπάθεια να αντικατασταθεί από την ΝΕΡΙΤ -ΔΤ , παρότι  παραμένουν κάποιοι από τους "διεφθαρμένους" να φυλάττονταν Θερμοπύλες, συνεχίζοντας τον αγώνα τους.

Το σκάνδαλο είναι προφανές. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών, μεγαλοεκδότες και μεγαλοεργολάβοι: απαλλάσσονται  από κάθε υποχρέωση να καταβάλουν χρήματα για τη χρήση των συχνοτήτων που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια μέσω προσωρινών αδειών.

Με τη ρύθμιση θα μπορούν οι «νόμιμοι» καναλάρχες να υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου που θα αποκτήσουν τις ψηφιακές συχνότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., χωρίς μάλιστα καμιά επιβάρυνση!

Η διάταξη τυπικά υλοποιεί  υποχρέωση της χώρας για απελευθέρωση των ψηφιακών συχνοτήτων. Στην ουσία εξυπηρετεί τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο.  Μέσα στον Οκτώβριο θα δημοπρατηθούν οι ψηφιακές συχνότητες και από τη στιγμή που η δημόσια ΕΡΤ είναι εκτός παιχνιδιού, επικρατέστερη να αποκτήσει το ψηφιακό μονοπώλιο είναι η γνωστή DIGEA.
Να σημειώσουμε ότι ιδιοκτήτες της DIGEA είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών που επωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική τη συνεχή παράταση των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Βέβαια, θα έπρεπε να θεσμοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αξιολογηθούν τα κανάλια προτού αποκτήσουν μόνιμες άδειες.
Τι άλλο να πούμε παρά ότι αποτελεί η διάταξη αυτή τον θρίαμβο της αδιαφάνειας της διαπλοκής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.