Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γραπτή Ερώτηση του ευρωβουλευτή Φρανκ Ένγκελ για τη "Διαύγεια" προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Να που η Δι@υγεια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα... Ο ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ -που δεν διετέλεσε κηπουρός- κατέθεσε ερώτηση. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση Μητσοτάκη...

Στρασβούργο, 08.10.2013

Τις τελευταίες μέρες τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχέδιο νόμου που προτείνει αλλαγές στο σύστημα «Διαύγεια». Την προσοχή τράβηξε συγκεκριμένο άρθρο το οποίο άφηνε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες και θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποβάθμιση της αξίας της «Διαύγειας». Το Υπουργείο αναδιατύπωσε το άρθρο, χωρίς ωστόσο και πάλι να αποκλείεται η κατάχρηση του συστήματος.

Η «Διαύγεια» αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της διαφάνειας στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία ελέγχου του κυβερνητικού έργου. Η διαφάνεια στις κυβερνητικές αποφάσεις επηρεάζει επίσης και την αξιοπιστία της χώρας προς τους Ευρωπαίους Εταίρους της, δεδομένου ότι στη «Διαύγεια» δημοσιεύονται και ανακοινώσεις για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Για το σκοπό αυτό ο ευρωβουλευτής από το Λουξεμβούργο και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Frank Engel, υπέβαλε γραπτή κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της «Διαύγειας». Σκοπός της ερώτησής του είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελληνική κυβέρνηση στο έργο του εκσυγχρονισμού και της εξυγίανσης του κράτους.


Η ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 


Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ένα σύστημα δημοσίευσης στο διαδίκτυο των επίσημων αποφάσεων των κρατικών αρχών, υπό το όνομα «Διαύγεια». Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να αλλάξει τη χρήση αυτού του συστήματος, κατά τρόπο που το καθιστά σχεδόν προαιρετικό – περιλαμβανομένης, για παράδειγμα, της ανακοίνωσης προσλήψεων ή των δημοσίων συμβάσεων. Μια διαδικασία διαβούλευσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και λήγει στις 8 Οκτωβρίου 2013. Ως εκ τούτου, η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης που περιγράφτηκε εδώ εν συντομία δικαιολογεί τον κατεπείγοντα χαρακτήρα της παρούσας ερώτησης.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι δικαιούχος ευρωπαϊκής βοήθειας η οποία συνδέεται μεταξύ άλλων με προϋποθέσεις για την αύξηση της διοικητικής διαύγειας, η Επιτροπή οφείλει να ανησυχήσει μπροστά στην πιθανότητα να παροπλιστεί ένα διαυγές σύστημα δημοσίευσης στο διαδίκτυο αποφάσεων των κρατικών αρχών. Στο μέτρο που σημαντικά νέα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν στην Ελλάδα, ιδίως για τις δημόσιες επενδύσεις, δύσκολα γίνεται κατανοητό πώς η διαχείριση και η κατανομή αυτών των ευρωπαϊκών πόρων  θα γίνεται χωρίς διαφανείς διοικητικές αποφάσεις και πώς ειδικά οι προκηρύξεις των δημοσίων συμβάσεων δεν θα δημοσιεύονται εγκαίρως και κατά τρόπο ορατό σε όλους.

Συνεπώς, θα ήθελα να μάθω αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται την άποψή μου σύμφωνα με την οποία ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο αποφάσεων των κρατικών αρχών της Ελλάδας πρέπει να διατηρηθεί ως έχει για να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση πόρων, κυρίως ευρωπαϊκών, αλλά όχι μόνο, όπως και για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη της Ελληνικής διοίκησης στη διοικητική δομή της και να εκπληρωθεί η ενίσχυση της διοικητικής διαφάνειας στην Ελλάδα, καθοριστικού παράγοντα για την παροχή βοήθειας στη χώρα.

Αν η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψή μου, θα ήθελα να μάθω αν σκοπεύει να παρέμβει προς τις ελληνικές αρχές ώστε να εξασφαλίσει τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της δημοσίευσης στο διαδίκτυο των αποφάσεων των κρατικών αρχών μέσω του συστήματος «Διαύγεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.