Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

H συνεντευξη Παπακωνσταντινου και το δείγμα για επιστημονική μελετη της διαστρεβλωσης είδησης

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην εκπομπή «HARDtalk», του βρετανικού δικτύου ΒΒC.
Ο πρώην υπουργός αφού παραδέχτηκε πως «ναι, με μισούν στην Ελλάδα» πρόσθεσε:
«Ο κόσμος χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο όπου όλοι του φταίνε και ειδικά εκείνοι που υπέγραψαν για το μνημόνιο, όχι εκείνοι που δημιούργησαν την κατάσταση. Δεν δημιουργήσαμε εμείς το χρέος».
Σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε:
«Εχω καθαρή συνείδηση κι όσοι έχουν απόσταση από την κατάσταση στην Ελλάδα, ξέρουν πως ότι ήμουν απαραίτητος. Εχω καθαρή συνείδηση ότι προσπάθησα να κάνω ό,τι ήταν απαραίτητο προκειμένου να εκμεταλλευτώ τις πληροφορίες από τη λίστα Λαγκάρντ για να κυνηγήσω τους φοροφυγάδες. Αν η ερώτηση είναι αν θα μπορούσα να αντιμετωπίσω διαφορετικά το θέμα, ναι, θα μπορούσα».
 Επίσης, υπερμύνθηκε του έργου του στην αντιμετώπιση της κρίσης:
«Δε νομίζω ότι θα υπάρξει άλλος υπουργός Οικονομικών που θα μειώσει το έλλειμμα κατά 6% του ΑΕΠ όπως έκανα εγώ. Δυστυχώς το έκανα με τον τρόπο που έγινε, αλλά μόνο έτσι θα επιβίωνε η χώρα».
Αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών,υποστήριξε: «Δεν είναι αλήθεια ότι τα μέτρα μας έπληξαν τους οικονομικά ασθενείς. Οι πολιτικές μας ανέβασαν τη φορολογία στους πλούσιους. Η φοροδιαφυγή είναι ένα αχαλίνωτο οικονομικό φαινόμενο, δεν μπορείς να το πατάξεις σε 2-3 χρόνια. Αλλαζεις τη δομή, το σύστημα και στο τέλος ελπίζεις να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου. Να ζητά αποδείξεις, να μην πληρώνει φακελάκι».
Επιπλέον, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την ανάγκη τρίτου πακέτου στήριξης είπε ότι «Θα μπορούσε να υπάρξει νέο πακέτο στήριξης, όπως θα μπορούσε να υπάρξει και νέα ελάφρυνση χρέους. Ο κ. Σόιμπλε δεν είπε ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Οι περισσότεροι εταίροι βλέπουν μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Δεν τους αρέσει η ιδέα του κουρέματος. Να γυρίσουν στους δικούς τους φορολογούμενους και να πούνε «συγνώμη, δανείσατε χρήματα σε μια χώρα, αλλά αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να σας επιστραφούν».
Στην ερώτηση τι θα γίνει αν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί ένα νέο μνημόνιο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι "Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν μπροστά θα υπάρχει το τέλος του τούνελ. Εχουμε περάσει τη χειρότερη περίοδο, έχουμε κάνει τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλαδα δεν τα έχει πάρει καμία χώρα και πλέον περνάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα και το 2013 θα είμαστε ακόμα σε ύφεση. Ισως και το 2014, αλλά η ύφεση μικραίνει".

Η συνέντευξη αυτή προφανώς ενόχλησε όσους διακινουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας και συνομωσιών, τα οποία καταρρεουν σταδιακά από τις εξελίξεις.
Έτσι, το γνωστό για το αντιπαπανδρεικό μένος του, "ενημερωτικό"  olympia,gr παρουσιάζει την είδηση της συνέντευξης κατα τρόπο που θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές δημοσιογραφίας ως πρότυπο (προς αποφυγή) -μοντέλο διαστρέβλωσης μιας είδησης.
Είναι τόσο πρόδηλη η ανάγκη να απαξιώσουν την ουσία ώστε μας θύμισαν εκείνο το παλιό αντικομμουνιστικό ανέκδοτο με τον άνδρα που σώζει ένα παιδάκι από επίθεση γορίλα και την άλλη μέρα ο Ριζοσπάστης έγραφε: "ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.