Σε 10 Μύθους και 10 Αλήθειες για την ελληνική κρίση και τον ρόλο της Ευρώπης αναφέρεται σε άρθρο του ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης.
«Στα πλαίσια ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε πρόσφατα με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα «Ελλάδα - Ευρώπη: Μύθοι και Αλήθειες στην εποχή της κρίσης», απαντήθηκαν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην κρίση και αποσαφηνίστηκαν δέκα μύθοι που διακατέχουν την ελληνική κοινή γνώμη.
Μύθος 1ος
Για την οικονομική κρίση, υπαίτιες είναι η ΕΕ και οι βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Αλήθεια
Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρωζώνη, είναι συστημική και οφείλεται στο ότι το ευρώ δεν δομήθηκε κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί ή να μετριασθεί παρόμοιας εμβέλειας κρίση.
Μύθος 2ος
Για την ελληνική κρίση υπαίτια είναι μόνο η Ελλάδα.
Αλήθεια
Είναι κοινά αποδεκτό πως η Ελλάδα αντιμετώπιζε πλήθος δομικών προβλημάτων και χρόνιων παθογενειών. Ακολούθησε ένα λανθασμένο και μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, καθώς επί χρόνια δεν υλοποίησε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Συγχρόνως όμως, η ΕΕ δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως το μέγεθος του δημοσιονομικού και χρηματοοικονομικού προβλήματος, ούτε είχε τους απαραίτητους μηχανισμούς για την αντιμετώπισή του, με αποτέλεσμα αυτό να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Μύθος 3ος
Υπήρχαν και άλλες δυνατότητες διάσωσης της Ελλάδας πλην της προσφυγής στα δάνεια της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ.
Αλήθεια
Υπήρξαν πολλές υποθέσεις σχετικά με ενδεχόμενη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τρίτες χώρες. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως πλην της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κανένας άλλος διεθνής φορέας ή κράτος/εταίρος δεν προσέφερε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, δεδομένου του τεράστιου ύψους των απαιτούμενων κονδυλίων (240 δις ευρώ).
Μύθος 4ος
Η ΕΕ φταίει που δεν έλεγξε το έλλειμμα της Ελλάδας.
Αλήθεια
Το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ οφείλει να στέλνει ένα μηνιαίο ενημερωτικό οικονομικό δελτίο στην Eurostat. Η Ελλάδα δεν είχε αποστείλει το δελτίο αυτό επί σειρά μηνών (Ιούνιος-Οκτώβριος 2009), ενώ η ΕΕ δεν άσκησε την δέουσα στενή εποπτεία που όφειλε. Βάσει των επίσημων στοιχείων που τελικά έστειλε η ελληνική κυβέρνηση, το έλλειμμα του 2009 κυμαινόταν στο 6%. Το ποσοστό αυτό δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την Eurostat ούτε από τους εταίρους μας - στη συνέχεια, όμως, αποδείχθηκε λανθασμένο.
Μύθος 5ος
Το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ είναι τοκογλυφικό.
Αλήθεια
Η Ελλάδα σήμερα δανείζεται από την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που οι ίδιες οι χώρες δανείζονται από τις αγορές για να επαναδανείσουν την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Ενδεικτικά, η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 2% έως το 2015, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία με επιτόκιο μεγαλύτερο του 4%.
Μύθος 6ος
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο.
Αλήθεια
Ο μηχανισμός στήριξης που χρηματοδοτεί την Ελλάδα δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, στο οποίο η ΕΕ ανταποκρίθηκε άμεσα. Το αντικείμενο του μνημονίου και οι όροι της διαπραγμάτευσης διαπραγματεύονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις κάθε 3 μήνες ανάλογα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο διάστημα αυτό.
Μύθος 7ος
Οι δανειστές θα κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, φοβούμενοι ένα πιθανό «ντόμινο».
Αλήθεια
Είναι γεγονός ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι προς όφελος όλων. Όμως, εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κοινού νομίσματος, η παραμονή της στην Ευρωζώνη θα τεθεί εν αμφιβόλω.
Μύθος 8ος
Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας περιλαμβάνει μόνο περικοπές.
Αλήθεια
Εκτός από εξορθολογισμό των μισθολογικών δαπανών, το πρόγραμμα προβλέπει επίσης πλήθος διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και απορρόφηση μεγάλων κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ. Η μη επίτευξη ή η καθυστέρηση υλοποίησης αυτών των στόχων οδηγεί σε ενδεχόμενες νέες περικοπές και μεταθέτει χρονικά την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Μύθος 9ος
Τα τελευταία 2,5 χρόνια, παρά την λιτότητα, δεν άλλαξε τίποτα.
Αλήθεια
Η οικονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτύχει ανεπτυγμένη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε δραστικά και σύντομα αναμένεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Μύθος 10ος
Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ επιβάλλει μέτρα προς το συμφέρον των δανειστών.
Αλήθεια
Η Ομάδα Δράσης δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο ρόλος της είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας στους τομείς που της ζητείται. Η Task Force δεν έχει αρμοδιότητα να επιβάλλει κανένα απολύτως μέτρο ή πολιτική».
Πάνος Καρβούνης:
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.