Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Τα σενάρια του ΔΝΤ και των Financial Times για την Κύπρο

 
Το ΔΝΤ αποφεύγει να προβεί σε σχόλια για τις εξελίξεις στην Κύπρο, ωστόσο πηγές εκτός «ταμείου» στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μετά από μία φάση αδιεξόδου - όπως την αποκαλούν – αναμένουν ότι θα ξεκινήσει πάλι συζήτηση και για το πακέτο της συμφωνίας και για την εφαρμογή του.
 
Τονίζουν πάντως ότι οι θέσεις του ΔΝΤ για «κούρεμα» των καταθέσεων μόνο άνω των 100.000 ευρώ, μέχρι να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δις. παραμένουν, το ίδιο και η φιλοσοφία για πολύ μεγάλη σμίκρυνση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν απαντήσεις γιατί αφού έχει απορριφθεί το πακέτο, παραμένει στη Λευκωσία το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που έχει εντολή να συζητήσει μόνο τεχνικά ζητήματα κι όχι πολιτικά.

 
Πάντως, αν υπάρξει συμφωνία, οι τεχνικές συζητήσεις της τρόικας με τις κυπριακές αρχές θα διαρκέσουν περί τις 10 μέρες και μέχρι την εκταμίευση της δόσης θα απαιτηθεί ένας μήνας. Οι ίδιες πηγές επίσης δεν θέλουν να σχολιάσουν τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξασφάλιση δανεισμού και λύσεων εκτός τρόικας, ανέφεραν πάντως ότι η κάλυψη των τραπεζών μέσω του ELA τερματίζεται στις 28 Μαρτίου.
 
Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα Financial Times προσπαθεί να αναλύσει τα σενάρια που υπάρχουν για την Κύπρο:
  
Πρώτο σενάριο: Συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση
Η εφημερίδα βλέπει δύο πιθανά σημεία ανάμιξης της Μόσχας: μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο ή την εξαγορά κυπριακής τράπεζας από ρωσικών συμεφερόντων εταιρεία.
Όσον αφορά το πρώτο ενδεχόμενο, σημειώνεται ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε και πόσα έσοδα θα προκύψουν, ενώ για το δεύτερο αναφέρεται ότι πιθανότερη θα ήταν η εξαγορά της Λαϊκής από την Gazprombank.
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν η ΕΕ θα αποδεχόταν τη ρωσική παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την ώρα που επιδιώκει τη συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αλλά επίσης, και κατά πόσο οι Ρώσοι θα θελήσουν τη συμφωνία την ώρα που έχει υπονομευθεί η εμπιστοσύνη στις κυπριακές τράπεζες.
 
Δεύτερο σενάριο: Υπαναχώρηση της Κύπρου και επανεξέταση της ιδέας επιβολής υψηλότερου φόρου στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Σχολιάζεται ότι οι διεθνείς πιστωτές εξεπλάγησαν από την έκταση υπεράσπισης των ξένων καταθετών από την κυπριακή πλευρά. Ο Έρικ Νίλσεν από τη UniCredit αναφέρει πως «λόγω των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων ένας καταθέτης σε κυπριακή τράπεζα που έβαλε στο λογαριασμό του 100.000 ευρώ το 2008 θα έχει έως τώρα κερδίσει 15.000 ευρώ περισσότερα από τον αντίστοιχο καταθέτη σε Ιταλία ή Ισπανία και 23.000 περισσότερα από τον καταθέτη στη Γερμανία». Ο ίδιος θεωρεί ότι ένας φόρος 15% στους μεγαλοκαταθέτες δεν μπορεί να θεωρηθεί παράλογος και επομένως, η κυπριακή θέση δεν μπορεί να «πουληθεί» στην ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, κατά την εφημερίδα, ο Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση.
 
Τρίτο σενάριο: Υποχώρηση της ευρωζώνης, με το φόβο της κυπριακής εξόδου από την ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι προωθείται η ιδέα της εθνικοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων για την εξασφάλιση 3-5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι όμως που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν και απορριφθεί από τη Γερμανία. Ακόμα και οι υποστηρικτές της εξαίρεσης των καταθετών, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και της απαλλαγής της από το «αμφιβόλου» προέλευσης ρωσικό χρήμα. Μια άλλη λύση θα ήταν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ακόμα και τότε πάντως, η Λευκωσία θα ήθελε να αποφύγει την εξωτερική εποπτεία και τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα που θα συνόδευαν τα κεφάλαια από το μηχανισμό, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα.
 
Τέταρτο σενάριο: Η «καταστροφή» που προβλέπει τερματισμό χορήγησης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ. Η επόμενη σύσκεψη του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά την οποία θα μπορούσε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έχει οριστεί για τις 28 Μαρτίου. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη, κάτι που του κατέστησαν σαφές και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών», αναφέρεται. Το δημοσίευμα των Financial Times συμπληρώνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος είτε "μετατρεπεται" σε μια οικονομία χωρίς χρήματα και στρέφεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, είτε αρχίζει να τυπώνει το δικό της νόμισμα. «Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.