Η οικονομική κρίση διέλυσε την Ευρώπη, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
Είναι όμως, η κρίση αυτή που την διέλυσε ή η ανυπαρξία κοινής πολιτικής;
Οι διστακτικές ηγεσίες της ΕΕ που δεν έχουν όραμα, μόνο φοβικά σύνδρομα και ακολουθούν με ευλάβια τις προσταγές των θεοποιημένων "οίκων αξιολόγησης", των "αγορών", των " τραπεζιτών" και του γενικότερου οικονομικού κατεστημένου.
Η Deutsche Bank υποστηρίζει δια του Hafeez ότι : «Μόνο ο Χριστός μπορεί να σώσει την ευρωζώνη»: «Αν ο καθένας στην Ευρωζώνη σταματούσε να παίζει το ρόλο του αναμάρτητου και του κατήγορου των υπολοίπων, τότε θα γινόταν το πρώτο βήμα. Θυμηθείτε πως όλοι στην ΕΕ έχουμε κάνει συμφωνίες και συμβιβασμούς, ακόμα και οι πιο ισχυρές χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία. Αναμάρτητοι ΔΕΝ υπάρχουν. Όλες οι χώρες καλούνται να τηρήσουν μια αυστηρή νομισματική πολιτική και να διατηρήσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η Γαλλία και η Γερμανία παραβίασαν αυτό το Σύμφωνο χωρίς να υποστούν κάποια συνέπεια. Συνεπώς δεν δικαιούνται τώρα να «πετροβολούν» τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εκείνο που όλοι πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε την διατήρηση και επιβίωση της ζώνης του ευρώ στην παρούσα, στη σημερινή της μορφή»…
Εμείς δεν νομίζουμε ότι ο Θεός ανακατεύεται στα οικονομικά - ούτε βέβαια, όποιος αλλος από τα Θεια, που επικαλούνται οι πολιτικοί όταν δεν έχουν πρόταση.
Η λύση σίγουρα είναι να πάψουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στον ένα ή τον άλλο λαό που εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες "βολέματος" σε ένα νόθο- από γέννα -σύστημα, με γυαλινα πόδια. Στην αρχή της κρίσης βέβαια, οι κοντοφαλμοι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ, διέλυσαν την αλληλεγγύη των λαών, εκμεταλλεύτηκαν αυτή την προπαγάνδα ενάντια σε χώρες όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία (pigs=γουρούνια) για να αιτιολογήσουν την ανεπάρκεια τους.
Όπως πολλές φορές είχε δηλώσει τότε, ο μόνος που πάλευε το πρόβλημα στην ουσία του, ο Γιώργος Παπανδρέου, το πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί, δεν είναι το κοινωνικό κράτος, το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό, είναι συστημικό.
Σήμερα, με τον ευρωσκεπτικισμό να θεριεύει όχι μόνο στην Βρετανία, αλλά και στην ίδια την ευνοημένη από την κατάσταση Γερμανία, όλοι αναζητούν λύση από το αδιέξοδο, που απειλεί με κοινωνική έκρηξη.
Όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση δεν μπορεί να έρθει από την οικονομία. Η λύση είναι καθαρά πολιτική.
Είναι στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτών, αν επιθυμούν να συνεχίσουν όλοι μαζί -ισότιμα- την πορεία τους. Με αλληλεγγύη, με σεβασμό ο έναν στον άλλο, με κοινό μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Ο μόνος τρόπος να αποφανθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι μέσω δημοψηφισμάτων. σαν αυτό που δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα, όταν το πρότεινε ο Παπανδρεου, επειδή δεν συνέφερε στο πολιτικό και οικονομικό καταστημένο.
Η λύση είναι μόνο η εμπιστοσύνη στους λαούς. Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ως προς το πολιτικό σκέλος και η στροφή σε μια άλλη ανάπτυξη, την πράσινη ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που περιέχουν υβριστικές λέξεις και εκφράσεις θα αποσύρονται. Παρακαλούμε να αφήνεται τις θέσεις και τις απόψεις σας, αλλά χωρίς χαρακτηρισμούς και υβρεις.